Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż deszczówki.

Recommended Posts

Witam.

Mam postawiony domek na podmokłym terenie. Na podniesienie nawiozłem ok. 300t ziemi i teraz zastanawiam się jak zrobić odprowadzenie deszczówki. Dodam ,że inst. wod. kan. przyjdzie do mnie na jesień przyszłego roku (chyba!) a na działce za domkiem (ok 20m) mam rów i obok wykopaną studnię (5 Kręgów) Rynny mają 4 spusty z przodu i 2 z tyłu. Chciałem spusty połączyć (strona prawa 2+1) z pełną rurą PCV a za domem przejść w drenażową i przez resztę działki do rowu...a może studni? Podobnie drugą strone, pamiętając o zaślepionym trójniku pod ewentualne przyłącze do "burzówki".

Pytanie czy to przejdzie i co ze studzienkami burzowymi oraz jak to się mówi?

rewizyjnymi?!

połączenie pełnych rur z perforowanymi rurami drenażowymi może dać opłakane skutki. W czasie deszczu będzie nawadniać ci grunt, czego zapewne na podmokłym terenie chcesz uniknąć :). Zostaje ci zebranie wszystkich rur spustowych do studni (najlepeij byłoby zrobić studnię chłonną z retencją (ale przy podmokłym terenie odpada, albo czekać na kanalizację deszczową. Zostaje jeszcze mniej legalne rozwiązanie w postaci podłączenia studni do pobliskiego rowu, aby nadmiar wód sobie odpływał. A drenaż terenu powinien być niezależną instalacją.

Napiszę Ci jak ja to u siebie rozwiązałem . Od rynien poziomo położyłem ok 30cm pod ziemia na odcinku ok 4 m od domu rurę pcv zakończoną studzienką . Od studzienki także puścilem rurę na odległość ok 5 m tyle że drenażową i zakończyłem ją zejściem w dół na ok 1,5 m .Drenaż ułozyłem na piachu i przykryłem od góry rurę folią żeby nie dostawał się do niej jakiś syf. Studzienka jest zasyfonowana po to aby grubsze osady z dachu się w niej zatrzymywały . Raz na rok usówam ze studzienki szlam z pozostałymi śmieciami . Kratka która przykrywa studzienke została uposażona przezemnie w gęstą siatke po to aby nie wpadały do studzienki niepotrzebne śmieci (np trawa przy koszeniu). Zawsze się zastanawiałem co się stanie kiedy drenaż nie nadąży odprowadzać wody podczas ulewy i jak wysoko będzie sikać woda ze studzienki przez kratkę . Jak dotąd w niejedną burzę obserwowałem studzienkę i jeszcze się nie zdarzylo żeby woda się przez nią wydostawała . Tak że jestem zadowolony gdyż od 4 lat nie widziałem wody z rynny. Pozrawiam.

• 2 years później...