Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena robocizny stanu surowego - do oceny

gregh

Recommended Posts

Wykonawca (z polecenia) wycenił mi dzisiaj robociznę stanu surowego otwartego domu wg projektu http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m446ad0873f682 na 53 500 netto. Czy to normalna cena na chwilę obecną? Wcześniejszych dwóch chciało 70 000 - 75 000. Szukać dalej czy nie marnować czasu i ruszać z budową, bo może być tylko drożej?

wg mnie jeżeli w tej cenie będziesz miał również te balkoniki i tarasy i schody, więźbę, położenie dachówki itd a wykonawca jest z polecenia to chyba cena jest OK

Wycena obejmuje całość tj. tarasy, balkony, dachówka itp.

Mysle, ze cena za wysoka. Mnie za 170m2 (pod Akantem) murarze wycenili ok.30 tys. a dach z dachowka ok.15 tys.

fred

W jakiej mijescowości będzie Twoja inwestycja? Niektóry tereny są z różnych względów "skażone" wysokimi cenami np. opolszczyzna przez brak budowlańców pracujących głównie za Odrą. Czytam wyceny podobnych prac z różnych części Polski i naprawde mocno się różnią, chociaż nie wykluczm, że ekipa z którą ja rozmawiam jest po prostu za droga.

Moje zdanie już znasz - uważam że jezeli gość jest z polecenia / widziałeś jego pracę - jest dobry - wybuduje ci dom szybko i bez problemów to czasem warto jest zapłącić ciut więcej.

Moje doświadczenia są takie, firma która jest droższa na początku ale uczciwie podchodzi do sprawy budowy na końcu okazuje się jedną z najtańszych bo nie dolicza za każdą głupotę dodatowych pieniędzy.

Nie bez znaczenie jest odpowiedzialność jednej firmy za cały proces budowy.

PS

zawsze mozna liczyć że złapie się coś taniej ;)[/img]