Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dekarz - 80 zł m2 robocizna - netto ?!

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest cena za pokrycie dachówką i obróbki blacharskie - więźbę robi ktoś inny.

Co jest skomplikowanego w tym dachu? dwa prostokąty i kilkanaście identycznych lukarn. Inaczej kładzie się metr kwadratowy dachówek na stodole, a inaczej na stylowej rezydencji?

A z tymi cenami za takie domy to jest tak, że robotnikowi się wydaje, że jak dom duży i ładny to trzeba cenę dać dwa razy większą bo inwestor bogaty, ale inwestor nie jest głupi i naciągać się nie da. Podobnie było z architektem do którego zaniosłem gotowy projekt do sprawdzenia i przyklepania - chciał 128 tysięcy (sto dwadzieścia osiem tysięcy) - argumentował: - panie ten dom to jak dwadzieścia mieszkań w bloku - znalazłem innego za 3 tys.

kilkanascie lukarn :D

tylko?

nie dziw sie ze taka cena, sporo pracy czeka dekarza- same obrobki lukarn to kilka ladnych dni- bo jak mniemam jak dobry dekarz to i ocieplenie boczne na lukarnach Ci polozy, zeby pozniej nie trzeba bylo zdejmowac dachowek.

Rodzaj dachowki tez jest wazny- zakladkowe sa w miare proste w ukladaniu,gorzej jak masz karpiowke np. ukladana w koronke.

Co do stodoly- zazwyczaj ma dach dwuspadowy prosty- i zazwyczaj blachodachowka :D

W/g nie dobra cena

OSOBIŚCIE UWAZAM ZE CHYBA IM ODBIŁO. 80 ZŁ ZA POŁOZENIE DACHÓWKI. JAK PRZECZYTAŁAM TO AZ MNIE RUSZYŁO. JAKAŚ MASAKRA . JA RÓWNIEZ MAM TRUDNY DACH I PŁACE 60 Z WIĘZBĄ I TEZ NIE PARTACZE TYLKO SUPER FIRMA.POPRZEWRACAŁO SIĘ WE ŁBACH .NAJLEPIEJ ROBIĆ PROSTE DASZKI A JAK COŚ LEPSZEGO TO JUZ MEGA ZDZIERSTWO.SZUKAJ INNYCH BO BEDZIESZ SOBIE PÓNIEJ W BRODE PLUŁ.A WIEM Z DOŚWIADCZENIA ZE RÓNICE W CENACH MOGĄ BYĆ NAPRAWDE OGROMNE

moniaf1

wylacz Caps locka bo kluje w oczy :wink:

Co do ceny- kwestia regionu, dostepnosci dobrej ekipy dekarzy, skomplikowania dachu itd.

Jak widzisz ged wybral sobie dosyc niestandardowy dach (stopien skomplikowania jest dosc duzy), wiec cena tez jest inna. Pewnie mozna i za 30PLN zrobic dach( wiezba + dachowka), tylko czy warto patrzec tylko na to zeby bylo tanio. Nie zawsze tanio znaczy dobrze.

Mój dach nie jest skomplikowany. Jeśli się dokładnie przyjrzeć, są to dwa oddzielne domy połączone czymś co nie ma dachu. Można je porównać do stodoły. Górny dach o nachyleniu 30 stopni to najnormalniejszy dach czterospadowy. Podobnie jest z częścią dolną - normalny dach czterospadowy o nachyleniu 60 stopni, tyle że bez kalenicy. Problemem mogą być facjatki, lukarny, albo jak kto woli jaskółki. Jest ich 19, ale ich ilość i wielkość tego dachu nie powinna mieć wpływu na podniesienie ceny - wręcz przeciwnie - większa powierzchnia to więcej roboty w jednym miejscu bez przenoszenia sprzętu.

Dziś dostałem wycenę na zrobienie więźby 20 zł za m2. W sumie dach z więźbą (wyłącznie robocizna) równo 100 zł

Zdaję sobie sprawę, że buduję dom o niespotykanej powierzchni, jestem świadomy kosztów, ale spodziewałem się mniejszych cen jednostkowych ze względów o których pisałem wcześniej - okazało się odwrotnie. Wykonawcy podają ceny normalne - powierzchnia ich bardzo cieszy, ale sytuacja się zmienia gdy zobaczą elewacje.

Osobiście wątpię abyś się na to porwał,swoją drogą dziwne Twe myślenie duży dach, bardzo dużo przy nim pracy , a zapłacić byś chciał jak za blachodachówkę na dachu dwuspadowym bo sprzętu nie trzeba nigdzie przerzucać :lol: za to rusztowań potrzeba dookoła Twojego domu , o tym pewnie nie wiesz ? najlepiej pisać jaki on jest łatwy szczególnie jak się o tym pojęcia nie ma. Czy on jest łatwy czy mniej to się przekonałeś już po pierwszej wycenie, dużo mniejszych kwot się nie spodziewaj, jak znajdziesz kogoś poniżej 50 zł (z dobrą renomą oczywiście) to będzie to Twój sukces. Powodzenia w poszukiwaniach

To ja jeszcze bardziej łopatologicznie napiszę:

Ja ma 600 metrów dachu i na okrągło 20 lukarn, liczą mi po 80 zł

Sąsiadka ma maluteńki domek, dach 5 razy mniejszy: 120 m i 4 lukarny. Liczą jej po 40 zł Dlaczego ?

Tak mi się wydaje że 5 razy większa robota to 5 razy większy zarobek, ale u mnie zarobek jest 10 razy większy przy 5 krotnie większym nakładzie pracy.

Dlaczego?

Ano dlatego, że jak gościa stać na 1000 m2, to tych 24 tys. nawet nie zauważy.