iwonaszczytno 12.05.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Wiesz co Ged Ty chyba nie szukasz dekarzy na swój dach, tylko jakiś jeleni którzy mają Ci to zrobić za pół darmo,jak to mówią szukajcie , a znajdziecie (może ?) za 40 zł to można zrobić daszek Marzina np. ale nie Twój, zamiast udowadniać nam jaki to masz mało skomplikowany i małopracochłonny dach lepiej weż się poważnie za szukanie tańszej ekipy skoro na tym Ci najbardziej zależy, im prędzej znajdziesz tym lepiej dla Ciebie (oby tylko była solidna) bo takiej właśnie potrzeba do twojego nieskomplikowanego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 12.05.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.05.2007 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ale konkretnie - dlaczego ten dach za m2 ma być dwa razy droższy to odpowiedzieć nie potraficie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 13.05.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Tak mi się wydaje że 5 razy większa robota to 5 razy większy zarobek . nie tylko tobie sie tak wydaje , tak mysli wielu inwestorow ..... zdecydowanie wole budowac dachy mniejsze , 200-300 m2 i ma to tez pewien wplyw na cene ..... wiekszy drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 13.05.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 ged, przeczytaj dokladnie odpowiedzi Twoj dach jest bardzo pracochlonny- nie zdajesz sobie sprawy nawet jak. Wiec nie masz co sie burzyc na taka cene. Przeciez nikt Cie nie zmusza do budowania wielopoziomowego dachu czterospadowego z 20 lukarnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 13.05.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 ......, jak znajdziesz kogoś poniżej 50 zł (z dobrą renomą oczywiście) to będzie to Twój sukces. Powodzenia w poszukiwaniachdodaj do tej kwoty ok.650zł za konstrukcję lukarny ,oraz współczynnik zwiększający na jej pokrycie i orynnowanie .-Wyjdzie na to samo.Zwłaszcza ,że to nie tylko robocizna ,ale i koszty rusztowania i sprzętu.powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 13.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 on chyba nie chce zrozumiec ile to kosztuje:D ged zdecydowal sie na budowe domu ( dworku jak widac ) i oczekuje ze za dach zaplaci jak za zwykly ? forum jest po to zeby poznac opinie innych, tak mi sie prznajmniej wydaje, ale jak widac nie wszyscy to rozumieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.05.2007 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam rozumieć, że taka sama lukarna na dworku kosztuje dwa razy więcej, bo to dworek, a nie stodoła - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 13.05.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam rozumieć, że taka sama lukarna na dworku kosztuje dwa razy więcej, bo to dworek, a nie stodoła - tak? A co to jest stodola , chodzi ci o dach dwuspadowy ? Troche tak ironicznie to zabrzmialo .... ... a przecierz dwuspady to najpiekniejsze dachy , pod pewnymi warunkami oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.05.2007 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Na temat proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 13.05.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam rozumieć, że taka sama lukarna na dworku kosztuje dwa razy więcej, bo to dworek, a nie stodoła - tak? Dokładnie tak masz to rozumieć , bo ta niby stodoła robi się tydzień, a Twój dworek 5 tygodni, kapujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 13.05.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 no przeciez napisalem, ze chyba nie do konca ged rozumie co to czynnik czasowy tzw. pracochlonnosc 5 tygodni to moze byc za krotko- chyba ze mowimy o samej dachowce i ekipa min 6 osob Ged[/bnie porownuj dachu sasiadki do Twojego, bo chyba nie o to chodzi. Staramy sie zwrocic Ci uwage na stopien skomplikowania dachu i ilosci obrobek ( nie tylko blacharskich). Masz dwie oferty, sprawdz jeszcze kilka i wtedy bedziesz pewien co do ceny. Masz piekny rysunek konstrukcji dachu ( w dzienniku) sam popatrz jak to wyglada. Zasiegasz opinii forumowiczow , jesli chesz ja przyjac to fajnie, jesli nie to po co piszesz? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 13.05.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Masz rację te 5 tyg. może nie wystarczyć. mowa oczywiście o kładzeniu samego pokrycia, zrobienie więżby to odrębny czas oczywiście. dużo zależy także od pogody, bo nie jest to zwyczajny dach jak twierdzi Ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 13.05.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Na temat proszę. OK Nie zakpili sobie z ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 19.05.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 A jaka masz dachowke ? Moze karpiowke. Dekarz z ktorym rozmawialem na poczatku mowil o 45 pln/m2. Jak mu powiedzialem ze karpiowka i jeszcze zobaczyl projekt (wielospadowy - z gory patrzac literka H) to powiedzial 75 pln / m2 (i tez mnie to rozwalilo). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 19.05.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Rupp Ceramika marsylka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 21.05.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Sz. ged Moim zdaniem za dużo zarabiasz ine wiem czy uczciwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 21.05.2007 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Sz. ged Moim zdaniem za dużo zarabiasz ine wiem czy uczciwie. Zarabiam dużo i uczciwie. Jeśli byś poczytał wątek "Jaki zawód wykonujesz" dowiedział byś się, że jestem szefem czyli pracodawcą. Moja praca polega na zatrudnianiu ludzi i organizacji pracy dla nich. Ty jako cieśla od wolich oczek zarobisz tylko tyle ile zrobią twoje ręce, ja mam nieograniczony poziom zarobków bo mogę zatrudnić nieograniczoną liczbę pracowników. Płacę dużo, ale dużo wymagam, moi pracownicy mnie szanują tak, jak ja ich szanuję. Dzięki temu mogę bez obawy o jakiekolwiek kłopoty w firmie zajmować się budową. Wyjaśniłem Ci dlaczego dużo zarabiam, natomiast o twoim zarzucie o mojej uczciwości możemy pogadać w sądzie. Zdajesz sobie chyba sprawę, że skoro mnie stać na duży dom, to również stać mnie na drogiego i dobrego adwokata. Wracając do tematu mojego wątku. Po rozmowach z wieloma dekarzami dochodzę do wniosku, że cena o której piszę nie jest taka strasznie wysoka, ale jest źle podana. Inwestor taki jak ja nie musi sobie zdawać sprawy ze skomplikowania prac, a wszyscy dekarze podają ją za metry kwadratowe. Trudno jest się dziwić że wydaje się to drogo skoro przy innym dachu mówią cenę połowę mniejszą. Gdybym usłyszał konkretne porównanie: dach dwuspadowy bez lukarn, okien połaciowych, z dachówkami krawędziowymi kosztuje np 30 zł/m2 bo jest łatwy i szybki w robocie, dodatkowa lukarna z obróbka taką a taka kosztuje tyle i tyle, to mógłbym sobie wyobrazić kosztorys u mnie. A tu gość wali mi cenę za m2 i na dodatek nie chce podać kwoty całkowitej, mówiąc, że nie jest w stanie policzyć ile metrów ma ten dach !!! To kto to ma policzyć ? Ja ? Ten człowiek z którym rozmawiałem powinien liznąć odrobinę marketingu, innego podejścia do klienta, sądzę że zarobiłby o wiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 22.05.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 uważam że poświadomie wyceniają również ryzyko spierd.... i poźniejszych poprawek im większy dach tym większe ryzyko popełnienia błędówim większy dach tym inwestor będzie bardziej wymagał jakościim większy dach tym większe prawodopodobieństwo przedłużajcych się pracim wiekszy dach tym bogatszy inwestor - mający kasę na dobrych adwokatów - w razie jakby co... ergo: lepiej jest zrobić 3 dachy 2 spadowe po 200m2 niż taki jeden u ciebie.Czas ten sam, kasa u ciebie moze trochę większa, ale ryzyko ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 22.05.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ged zdaje sie ze nie czytasz uwaznie odpowiedzi na wlasne pytania Kilka osob zwrocilo Ci uwage na stopien skomplikowania dachu , wiec nie ma potrzeby po raz kolejny pytac dlaczego taka cene podal C dekarz.Moze nie sluchasz uwaznie tego co mowi? Tak jak napisales -powinienes znac sie na ludzich, wiec skad sie biorze Twoje zaskoczenie gdy podaja Ci cene za dach? Nie porownuj "jablek z gruszkami" I drobna uwaga jesli moge- nikt nie mial zamiaru Cie obrazic, wiec troche przytopuj . Skoro jak twierdzisz masz dosyc pieniedzy wiec wydaj je z glowa wlasciwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts