Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dekarz - 80 zł m2 robocizna - netto ?!

ged

Recommended Posts

Wiesz co Ged Ty chyba nie szukasz dekarzy na swój dach, tylko jakiś jeleni którzy mają Ci to zrobić za pół darmo,jak to mówią szukajcie , a znajdziecie (może ?) za 40 zł to można zrobić daszek Marzina np. ale nie Twój, zamiast udowadniać nam jaki to masz mało skomplikowany i małopracochłonny dach lepiej weż się poważnie za szukanie tańszej ekipy skoro na tym Ci najbardziej zależy, im prędzej znajdziesz tym lepiej dla Ciebie (oby tylko była solidna) bo takiej właśnie potrzeba do twojego nieskomplikowanego dachu

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

......, jak znajdziesz kogoś poniżej 50 zł (z dobrą renomą oczywiście) to będzie to Twój sukces. Powodzenia w poszukiwaniach

dodaj do tej kwoty ok.650zł za konstrukcję lukarny ,oraz współczynnik zwiększający na jej pokrycie i orynnowanie .-Wyjdzie na to samo.

Zwłaszcza ,że to nie tylko robocizna ,ale i koszty rusztowania i sprzętu.

powodzenia.

no przeciez napisalem, ze chyba nie do konca ged rozumie co to czynnik czasowy tzw. pracochlonnosc :wink:

5 tygodni to moze byc za krotko- chyba ze mowimy o samej dachowce i ekipa min 6 osob :lol:

Ged[/bnie porownuj dachu sasiadki do Twojego, bo chyba nie o to chodzi. Staramy sie zwrocic Ci uwage na stopien skomplikowania dachu i ilosci obrobek ( nie tylko blacharskich). Masz dwie oferty, sprawdz jeszcze kilka i wtedy bedziesz pewien co do ceny.

Masz piekny rysunek konstrukcji dachu ( w dzienniku) sam popatrz jak to wyglada.

Zasiegasz opinii forumowiczow , jesli chesz ja przyjac to fajnie, jesli nie to po co piszesz?

pzdr

Sz. ged

Moim zdaniem za dużo zarabiasz ine wiem czy uczciwie.

Zarabiam dużo i uczciwie. Jeśli byś poczytał wątek "Jaki zawód wykonujesz" dowiedział byś się, że jestem szefem czyli pracodawcą. Moja praca polega na zatrudnianiu ludzi i organizacji pracy dla nich. Ty jako cieśla od wolich oczek zarobisz tylko tyle ile zrobią twoje ręce, ja mam nieograniczony poziom zarobków bo mogę zatrudnić nieograniczoną liczbę pracowników. Płacę dużo, ale dużo wymagam, moi pracownicy mnie szanują tak, jak ja ich szanuję. Dzięki temu mogę bez obawy o jakiekolwiek kłopoty w firmie zajmować się budową. Wyjaśniłem Ci dlaczego dużo zarabiam, natomiast o twoim zarzucie o mojej uczciwości możemy pogadać w sądzie. Zdajesz sobie chyba sprawę, że skoro mnie stać na duży dom, to również stać mnie na drogiego i dobrego adwokata.

Wracając do tematu mojego wątku. Po rozmowach z wieloma dekarzami dochodzę do wniosku, że cena o której piszę nie jest taka strasznie wysoka, ale jest źle podana. Inwestor taki jak ja nie musi sobie zdawać sprawy ze skomplikowania prac, a wszyscy dekarze podają ją za metry kwadratowe. Trudno jest się dziwić że wydaje się to drogo skoro przy innym dachu mówią cenę połowę mniejszą. Gdybym usłyszał konkretne porównanie: dach dwuspadowy bez lukarn, okien połaciowych, z dachówkami krawędziowymi kosztuje np 30 zł/m2 bo jest łatwy i szybki w robocie, dodatkowa lukarna z obróbka taką a taka kosztuje tyle i tyle, to mógłbym sobie wyobrazić kosztorys u mnie. A tu gość wali mi cenę za m2 i na dodatek nie chce podać kwoty całkowitej, mówiąc, że nie jest w stanie policzyć ile metrów ma ten dach !!! To kto to ma policzyć ? Ja ?

Ten człowiek z którym rozmawiałem powinien liznąć odrobinę marketingu, innego podejścia do klienta, sądzę że zarobiłby o wiele więcej.

uważam że poświadomie wyceniają również ryzyko spierd.... i poźniejszych poprawek

im większy dach tym większe ryzyko popełnienia błędów

im większy dach tym inwestor będzie bardziej wymagał jakości

im większy dach tym większe prawodopodobieństwo przedłużajcych się prac

im wiekszy dach tym bogatszy inwestor - mający kasę na dobrych adwokatów - w razie jakby co...

ergo: lepiej jest zrobić 3 dachy 2 spadowe po 200m2 niż taki jeden u ciebie.

Czas ten sam, kasa u ciebie moze trochę większa, ale ryzyko ogromne.

ged

zdaje sie ze nie czytasz uwaznie odpowiedzi na wlasne pytania :D

Kilka osob zwrocilo Ci uwage na stopien skomplikowania dachu ,

wiec nie ma potrzeby po raz kolejny pytac dlaczego taka cene podal C dekarz.Moze nie sluchasz uwaznie tego co mowi? :wink:

Tak jak napisales -powinienes znac sie na ludzich, wiec skad sie biorze Twoje zaskoczenie gdy podaja Ci cene za dach?

Nie porownuj "jablek z gruszkami" :lol:

I drobna uwaga jesli moge- nikt nie mial zamiaru Cie obrazic, wiec troche przytopuj :wink: . Skoro jak twierdzisz masz dosyc pieniedzy wiec wydaj je z glowa wlasciwie :wink: