Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim skromnym zdaniem powinien na tej liście znaleźć się wysoko

1) cyprysik nutkajski "pendula" i

2) świerk biały Conica.

3) kosodrzewina,

4) jodła koreańska,

5) świerk kłujący (srebrny)

To moja lista stworzona tak "na gorąco".

rany boskie, przeciez to w większości same wydziwiane odmiany!!! no może poza ta jarzębiną :wink:

czy ogród złożony z takich roślin przetrwałby zimę, czy na wiosnę wszystkie by nie wymarzły albo nie zjadłyby ich choróbska???

a z drugiej strony wszystkie te roślinki są piękne, ale nie ma co z nimi przesadzać, bo chyba jednak ważniejsza jest kompozycja całości niz 1 czy 2 okazy na marnym tle :D

ewa

Sosna pospolita, świerk pospolity, dab, grab, kasztan, brzoza. Tylko endemiczne gatunki. Zadne tam egzotyczne fanaberie pasujące do naszego środowiska jak siodło świni. A jak ogródek za mały to mniej nasadzeń.
Sosna pospolita, świerk pospolity, dab, grab, kasztan, brzoza.

Jasne! I 3 ha działki :lol: :lol: :lol:

No dobra, wiem, że chodzi o odmiany małe :wink:

Ja stawiam na wiąz górski Camperdownii lub pendula oraz buk purpurea pendula. Sam zachwyt jak dla mnie. Ale to chyba solitery.

Właśnie mam 3ha :). zapomnaiłęm jeszcze o jaworach, jesionach, lipach i innych uroczych macierzystych gatunkach. Precz z wydumanymi ogrodowymi makaronizmami i festiwalem roslinnego skarłowacenia
Ja głosuję na jarzębinę i klon. Zamierzam nasadzić sobie jarzębinek wzdłuż płotu. Tatomiast co do jesionów to nie zgadzam się, że ładne :wink: mam tego bardzo dużo w okolicy i - bardzo póżno wypuszcza liście, bardzo wcześnie je gubi, rośnie strasznie wysokie i zasłania słoneczko.

To może i ja:

z iglastych wieczenie zielony cis hicksi, świerk serbski, sosna żółta, kosodrzewina wintergold,

liściaste berberysy, głogownik, głóg Paul's Scarlet, buk czerwonolistny, ogniki.

Ponadto róże

Piękny ten złotokap. A czy on nie ma trujących owoców czasem? Coś mi kołacze po głowie, ale może żle myślę.

cały jest trujący :-? i też ..............makaronizm 8)

ale jest fajny 8) :wink:

Złotokap prezentuje się pięknie jak kwitnie, ale niestety kwitnie krótko.

Liściaste: katalpa, klon jesionolistny flamingo, jarzębina

Iglaste: świerk serbski, sosenka Schmiti