Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking najładn. drzew iglastych i liściastych do ogrodu.

Recommended Posts

Moim skromnym zdaniem powinien na tej liście znaleźć się wysoko

1) cyprysik nutkajski "pendula" i

2) świerk biały Conica.

3) kosodrzewina,

4) jodła koreańska,

5) świerk kłujący (srebrny)

To moja lista stworzona tak "na gorąco".

podpisuję się pod tą listą. Mój ogród jednak najpiękniej zdobi grupa trzech, posadzonych obok siebie klonów palmowych. Pięknie po roku urosły.

Ja głosuję na jarzębinę i klon. Zamierzam nasadzić sobie jarzębinek wzdłuż płotu. Tatomiast co do jesionów to nie zgadzam się, że ładne :wink: mam tego bardzo dużo w okolicy i - bardzo póżno wypuszcza liście, bardzo wcześnie je gubi, rośnie strasznie wysokie i zasłania słoneczko.

ja mam nasadzone jarzebinki wzdluz plotu.....i zgadzam sie sa piekne....bede je formowac w kule...od przyszlego roku.

Witam

Zawsze podobały mi się kasztany ale ten wstrętny szrotówek kasztanowcowiaczek (mam nadzieję, że dobrze podałam nazwę) szpeci je strasznie. Od roku zastanawiam się nad wyborem drzewa, dużego drzewa jako centralny, mocny akcent ogrodu. I już wybrałam - też kasztanowiec ale czerwony :) Niedawno dowiedziałam się, że tej odmiany szrotówek nie rusza.

pozdrawiam

Moim ulubionym drzewem w ogrodzie jest glediczja trójcierniowa. Ma piękne cytrynowe liście i dobrze komponuje się z innymi zielonolistnymi drzewami.

Lubię też rajską jabłoń, za przepiękne majowe obfite kwitnienie, zielonobordowe liście i czerwone jabłuszka zdobiące to drzewo od lata, do zimy.