Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, mam następujący problem – działka którą otrzymałam od moich rodziców znajduje się w gminie posiadającej PZP, jest działką budowlaną, z dostępem do drogi i z mediami, i wszystko byłoby ok, gdyby nie pewne absurdalne zapisy PZP. Otóż maksymalna wysokość domu może wynosić 9m – może większości z piszących tutaj wydaje sie to dużo, ale w naszej sytuacji jest to bardzo mało – po pierwsze działka leży w górach, wiec dach musi być stromszy niż 45 stopni, po drugie działka jest bardzo pochyła, co powoduje ze najwygodniej byłoby nam budować dom „schodkowo” z jedną częścią niżej ,drugą wyżej, ale na to właśnie te 9 metrów nie pozwala...tym co najbardziej nas wk...urza jest to że wszystkie domy w sąsiedztwie powstałe na długo przed uchwaleniem planu mają po dobre 12-14 metrów, czasem i 6 kondygnacji, i w znacznie mniejszym stopniu nawiązują do regionalnej tradycji niż to co my planujemy..przechodząc w końcu do pytania – czy jest jakiś sposób otrzymania pozwolenia na budowę z odstępstwem od tego jednego warunku, czy jest organ który może nam na to zezwolić ???
https://forum.murator.pl/topic/78385-zmaina-warunk%C3%B3w-zabudowy-jest-jaki%C5%9B-spos%C3%B3b/

Napisz pismo z prośba o zmianę tego jednego punktu warunków zabudowy.

Ja tak zrobiłem i ustnie otrzymałem odpowiedz, że nie bedzie problemu - jak bedzie naprawde to sie dowiem w ciagu kilku dni ;)

• 1 month później...

Witam!

Wraz z żoną stoimy właśnie na starcie do własnego domu. Od rodziców mieliśmy dostać ziemie pod budowe. Obecnie jest to 1 działka 28 ar, z 1 budynkiem mieszkalnym. W formie darowizny mieliśmy dostać 8ar obecnie odgrodzonych płotem uwzględnionym nawet na mapce. Wystąpiliśmy do urzędu gminy o wypis i wyrys z MPZP i takowy dostalliśmy po 7 dniach. W wypisie zauważyłem 2 pkt które nas dotyczą:

1. "plan ustala, iż pow działki nowoutworzonej w wyniku podziału wynosi min 1000m2..."

To akurat możemy spełnić zwiększając powierzchnie działki darowanej do owych 10ar

2. "możliwość łączenia i podziału nieruchomości pod warunkiem, że po podziale szerokość frontu działki od dróg 8KD i 13KD nie będzie mniejsza niż 25m"

I tutaj mamy problem, ponieważ faktycznie wygląda to tak iż graniczymy z 13KD w tej chwili działką przed podziałem na długości 45m. Wynika z tego iż nie da się podzielić na 2 min 25m działki. Czy owy zapis dotyczy tylko nowej działki? A nawet jeśli wydzielimy nową działke o boku 25m to będzie to teren na którym obecnie przebiega wjazd na działke, zaznaczony przerywaną linią na owej działce. Na pozostałych 20m starej działki od drogi doj jest skarpa zaznaczona na mapce. Czy możliwy jest taki podział i czy urzędnicy nie zanegują iż zablokujemy wjazd na działke rodziców? Oczywiście nikt nie ma zamiaru blokować tegoż dojazdu, byłby to wspólny wjazd, jednak jak to wygląda ze strony urzedników? Najlepszym dla nas rozwiązaniem byłoby ominięcie owych 25m, czy to możliwe? Mielibyśmy ok 10m. W najbliższym czasie wybieram się do geodety jak on to widzi i do urzędu z pytaniem w tej sprawie jednak wcześniej chciałbym się zorientować w temacie.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc