Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja zrobiłem badania gruntu w zeszłym roku - wszędzie piach

w piątek robiłem studnie. Poziom wody gruntowej nie odbiegał poziomem od zeszłorocznych badań (sierpień czy wrzesień 2006) czyli ok.2,6m.

Jako studnie posłużyły kręgi betonowe 1200x600 po dwie sztuki plus porywa. Studnie na dnie zasypane warstwą ok. 30cm kamyków (klińcem?). Zasypanie studni ok. 70 cm poniżej poziomu gruntu.

Rury spustowe z dachu poprzez osadniki bezpośrednio do studni. Studni nie łączyłem rurami.

5 studni jako koszty to:

- kręgi, pokrywy, transport 3 tys.

- kamyki 500 zł. i jeszcze zostało na dwie studnie

- kopara 10 godz. pracy 600 zł.

- rury PVC 110, parę kolanek, pianka 800 zł.

- osadniki z kolanami giętkimi Galeco 5 szt. 150 zł.

- moja praca szlifierką, łopatą i ból w krzyżu do dziś bezcenne

Czy się sprawdzi i czy warto? Zobaczymy.

Wg przyjętego planu i pomysłu - będzie działać i warto.

Zbyszek dzięki, założę te studzienki przelewowe. Jak ewentualnie raz na czas przeleje to nie będzie to taka tragedia.

Robert58 dzięki ale na ten Twój system to mnie nie stać (wyszło Cię ponad 5tyś). Gdybym miał piach w ogóle bym się nie martwił.

Witam!

Może tu uzyskam pomoc w mojej sprawie, to już kolejny wątek ,w którym próbuję.

Co zrobić z wodą z drenażu i deszczówką przy takich warunkach (z badań geotechnicznych):

-ok 0,5 m humusu

-ok.0,90-1,2 m piaski drobnoziarniste miejscami w tę warstwe wchodza piaski średnioziarniste

Potem do co najmniej 3 metrów piaski gliniaste plastyczne na granicy twardoplastycznych.

Poziom wody badany w najbardziej mokrym momencie na -0,3m.

Mam jakieś 80-100 metrów do rowu, ale w tym roku strasznie wzdłuż niego wylało. Mam też na działce zbieracz wpadający do tego rowu (na jakiej głebokości może być?).