Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KOZIŃCE pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• 6 months później...

Podoba mi sie ten projekt, jęsli miłabym budowac duży dom to wybrałabym coś w tym stylu - duza przestrzeń w strefie dziennej, można zastosowac ciekawe aranżacje.

co do wad - to projekt moim zdaniem pochłonie sporo kasy (ale o tym pewnie wiecie :wink: )- powierzchnia, sporo okien , wykusz, lukarna, kilka nietypowych okien. Poza tym kotłownia i pomieszczenie gospodarcze mają przejscie tylko z zewnątrz.

i jeszcze jedna uwaga - z której strony macie wjazd na działkę, projekt jest idealny na działkę z wjazdem od wschodu - mało okien na ścianie północnej, taras na zachód, wykusz od południa, pokój na dole ma okno od wschodu - wiec może być tam na przyład sypialnia.

Ja pomyslalabym też nad schodami - może w innym miejcu aby były widoczne w salonie

To tyle moich luźnych uwag na temat projektu

Ja wiem, że dla niektórych to może taka "stodoła" ale mam do upchania dwójkę dzieci, córa 11 lat, 1,5 roczny synuś, my z mężusiem i babcia prawie 24 godziny na dobę (jest niezastąpiona dla naszych dzieciaczków). Dom ma "pokój dla babci" trochę na uboczu z łazieneczką, trzy sypialnie z garderobami, pralnię i niewątpliwie (czego na projekcie tak odrazu nie widać) uroczy strych całkiem użytkowy, może być pracownią, bawialnią, biblioteką albo 2 pokoiki dla gości itp. to ponad 18m użytkowych. Zaleta to duży salon. jadalnia, kuchnia z boku, tarasik z kominkiem, wszystko doświetlone, okna duże ale można może dać mniejsze, a może nie. Wszystko ciepłe i "na luzie". Dach prosty aż do bulu. Może duży ale prosty.

Obecnie mam "super mieszkanie" szkliwione jasne gresy, szkło,lustra aluminium,jasna kolorystyka, ekstra nowocześnie i wiecie co, mam dość tego, że jak sie nawet żarówka wypali to już to burzy ten uporządkowany minimalizm. Tego się ma po 4 latach dość. Ja chcę natury i swobody. Wiejską chatę !. Czy to objaw starczy czy idzie nowy trend( ja zawsze mam nosa) :lol: Mówią, że życie zaczyna sią po 30 tce. No to jak? Czekam

Podoba mi sie ten projekt, jęsli miłabym budowac duży dom to wybrałabym coś w tym stylu - duza przestrzeń w strefie dziennej, można zastosowac ciekawe aranżacje.

co do wad - to projekt moim zdaniem pochłonie sporo kasy (ale o tym pewnie wiecie :wink: )- powierzchnia, sporo okien , wykusz, lukarna, kilka nietypowych okien. Poza tym kotłownia i pomieszczenie gospodarcze mają przejscie tylko z zewnątrz.

i jeszcze jedna uwaga - z której strony macie wjazd na działkę, projekt jest idealny na działkę z wjazdem od wschodu - mało okien na ścianie północnej, taras na zachód, wykusz od południa, pokój na dole ma okno od wschodu - wiec może być tam na przyład sypialnia.

Ja pomyslalabym też nad schodami - może w innym miejcu aby były widoczne w salonie

To tyle moich luźnych uwag na temat projektu

Dziękuję za cenne uwagi. Tak kasy to on wymaga. Patrząc jednak na projekty o podobnej powierzchni użytkowej w innych projektach to i tak jest stosunkowo dużo więcej metrów za tyle samo kaski (może mi się tak wydaje). Z przejściami do kotłowni i pomieszczenia gospodarczego już coś myślałam ale czasem myślę, że może kotłownia niech będzie osobno(ma być na węgiel), a pomieszczenie gospodarcze? rozważam. A wjazd mamy od strony wschodnio/północnej ( ciągle mam z tym problem - nie byłam pilna z geografi ha ha) :roll: Może jakieś lustrzane odbicie. A schody to myślę, że pięknie jak są reprezentacyjne. Ale dzieci to tylko gora-dół, dół-góra i jeszcze te piesze wycieczki koleżanek i kolegów i ciągłe dzień dobry itp i itd I jeszcze raz dziękuję za uwagi i proszę o jeszcze :lol:

Hm, jesli ogrzewanie na węgiel, to moze lepiej aby wejście było od wewnątrz, np ze spiżarni

Dobry pomysł. Może i to lepsze iść w kapcioszkach do pieca. Ale teraz są podobno piece gdzie raz na 2/3 dni się dokłada to można ostatecznie się poświęcić i przewietrzyć :D. Tak by w ogóle z domciu wychodzić ha ha.

Tak ale zimą to jest straszne.....bry...tak chodzić.

A ta realizacja to samego Pana Projektanta. Widziałam wnętrze w katalogu. No cudnie to sobie wymyślił.Ma taki stary wiejski kominek z gliny otwarty ale códny. A ścianka kolankowa to jest w sam raz myślę. Ten dom taki jest i już. A i kończę dziś już pracę jadę szukać dla dzieciaków Mikołaja. Mam takie długie listy dla niego, że szok. Będę musiała je skrócić. Szczególnie ten od męża :D