Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biblioteki do PRO100?

Berolina

Recommended Posts

http://img261.imageshack.us/img261/8352/przykadr.jpg

W rozwinięciu na powyższym przykładzie.

Standardowo w programie są dostępne widoki/rzuty na ściany N, S, W i E. W powyższym:

w widoku na ścianę S będzie widoczna ściana 1 (przesłania S),

w widoku na ścianę N będzie widoczna ściana 2 (przesłania N).

Czy można stworzyć widoki na wszystkie ściany osobno? Nie mogłem niestety nigdzie znaleźć informacji na ten temat. Nie znam tego programu dobrze, stad moje pytanie.

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Moja przygoda z PRO100 zaczęła się wczoraj więc proszę o pomoc.

Próbuję zaprojektować łazienkę, niestety kiedy przeciągam z biblioteki płytkę na daną ścianę nie widzę wzoru płytki, ale tylko "kolor". Dla przykładu - czarno biała płytka przeciągnięta na ścianę - rezultat: ściana szara, a nie płytki.

Mam nadzieję że dobrze opisałam problem.

jeżeli chcesz więcej tekstur to rób jak ktoś opisał wyżej. Znajdż fotkę danego wzoru - zapisz ją w program files/pro100/biblioteka, stwórz nowy element, i przeciągnij zdjęcie z biblioteki na element.

Ja tak robię drzwi, okna, lodówki, zlewy, kuchenki. Oczywiście odwzorowywuję w pełni wymiary oryginału na moim nowym elemencie.

• 2 weeks później...
Witam. mam takie pytanko. Jak zrobić w PRO100 skośną ścianę? da się jakoś edytować ściany, żeby możnabyło zrobić taki skos??

Zaznaczasz ścianę którą chcesz mieć skośną i wybierasz z menu przycisk "obróc" (taka wywinięta strzałka) - ustawiasz o jakąś oś obrotu chodzi i o ile stopni chesz obrócić.

nie wiem czy bylo

kazdy element (glazura terakota, obrazy, itp) zapisujemy w jpg. w pro 100 klikamy na nim prawym i zapisujemy prawidlowe wymiary w mm i juz mozna uzywac.

projektowanie skomplikowanych ksztaltow to juz wyzsza jazda, latwiej edytowac dostepne

co do bibliotek, przejzalem siec i znalazlem niewiele, wydaje mi sie ze lacznie to ok 700MB a nie wiem czy sie nie powtarzaja

NIetypowe kształty mozna też tworzyć za pomocą narzedzia "Kształt".

Wystarczy, że wygenerujemy nowy element o danych wymiarach. KLikamy na niego prawym przyciskiem myszy i wybieramy "kształt". Teraz możemy z tym elementem zrobić prawie wszystko.

PS. Bofff może natknąłeś się gdzieś w bibliotekach na schody?

Witam. mam takie pytanko. Jak zrobić w PRO100 skośną ścianę? da się jakoś edytować ściany, żeby możnabyło zrobić taki skos??

Zaznaczasz ścianę którą chcesz mieć skośną i wybierasz z menu przycisk "obróc" (taka wywinięta strzałka) - ustawiasz o jakąś oś obrotu chodzi i o ile stopni chesz obrócić.

aha, ok, dzięki wielkie.

Z pro100 mam do czynienia od wczoraj;) świetny program, najlepszy z tych kilkunastu, które już wypróbowałam! do kuchni polecam ALNO - najlepszy, jeśli chodzi o wybór mebli, Pro100 używam póki co do projektowania łazienki, ale może pokuszę się też do odświeżenia mojej kuchni, już zaprojektowanej w ALNO właśnie;) Jestem grafikiem komp. z wykształcenia, przywiązuję ogromną wagę do funkcjonalności programów, PRO100 jest baaaardzo funkcjonalny, przyswojony przeze mnie w niecałą godz. ściągnęłam masę płytek, zwłaszcza Cersanit ma ciekawe kolekcje, do pobrania w rar na www, więc biblioteka powstała w kilka minut;) Zabieram się do poczytania podręcznika użytkownika, co by program rozłożyć na części pierwsze;) Łazienka już w 1/3 zaprojektowana, jak będzie całość to wrzucę zdjęcie;) pozdrawiam