Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biblioteki do PRO100?

Berolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znajoma projektuje kuchnie w tym programie.szukam jakiejs najnowszej biblioteki dla tego programu, chodzi tylko o kuchnie, czyli blaty, szafki itd.

Gotowych mebli nie znajdziesz trzeba je samemu tworzyć ja właśnie przenoszę do biblioteki cały katalog z BRW. W innych przypadkach podmieniasz tylko materiały.

mam 2 pytania jeno : jak zrobić zdjęcie w programie PRO100 demo , a drugie może podpowiecie z jakiej strony można ściągnąć pełną wersje tego programu

POZDRO XD :)

Mógłbym ci powiedzieć skąd sciągnąć ale nie wiem czy znasz takie serwery jak rapidshare,hotfile i inne no i czy będzie umiał z nich sciągnąć.

Jak tworzę swoje pliki z netu to zawsze jest plik z teksturami-taki w których zapisuje się rzeczywiste wymiary np płytek czy w przypadku zdjęć też coś takiego jest czy nie? I jakie tam się wymiary wpisuje? Wszak musi być propooncjonalny do wielkości np łazienki np drzwi

Wszystkie wymiary zmieniasz w programie oczywiście na rzeczywiste, płytek i innych materiałów.No chyba żę chodzi ci o co innego?

• 4 weeks później...
Witam, posiadam wersję demonstracyjną programu i niestety nie umiem wstawić wymiarów płytki. Wchodzę do biblioteki, materiały, wybieram płytkę i klikam prawym przyciskiem myszy Pola z wymiarami sa aktywne, ale nie działa OK ani zastosuj - jedynie anuluj. Co robię nie tak? Poradźcie proszę...

Witam, posiadam wersję demonstracyjną programu i niestety nie umiem wstawić wymiarów płytki. Wchodzę do biblioteki, materiały, wybieram płytkę i klikam prawym przyciskiem myszy Pola z wymiarami sa aktywne, ale nie działa OK ani zastosuj - jedynie anuluj. Co robię nie tak? Poradźcie proszę...

Musisz najpierw wejść do biblioteka/elementy/blaty, listwy, płyty osłonowe i tam wybrać element płyty osłonowe. Jak klikniesz dwa razy to pojawi Ci się taka płyta, klikasz na nią dwa razy, wchodzisz do opcji wymiary i tam wpisujesz wymiary danej płytki. Każdą płytkę trzeba tak właśnie nakleić na ścianie a potem przeciągasz dany wzór płytki na te pole.

• 4 months później...

chce zrobic plan poddasza.... i mam problem w pro100 - nie do konca radzę sobie ze zrobieniem ścianek pod kątem - czyli takim trójkątem zeby zapać dziurę.

mam również problem z powiekszeniem okna - nawet po rozgrupowaniu dalej mi nie szło.

http://img199.imageshack.us/img199/1747/poddasze2.jpg

probowałam z nowym elementem i jego kształtem. wydaje mi się że nowy kszatł jest w miarę ok [ten niebieski element - tzn zaznaczony ], jego wielkośćmniejsza niż "dziura do zastawienia" i jak ustawię go w rogu [wyrównam do ścianki koło drzwi to potem jakoś dopasuję kąty etc] to będzie ok. Niestety nie mogę go tam wstawić... bo nie chce mi się on przesunąc bardziej w prawo tak żeby był pod tą skośną ścianką. Co robię nie tak, badź co powinnam zrobić żeby było ok?

i głupie pytanie - do czego służy aksometria.... ?

Żeby przesunąć ten element musisz użyć podczas przesuwania klawisza Shift. Wtedy element może przesuwać się po innych elementach. Program niestety nie jest na tyle dopracowany by można było to było zrobić to inaczej. Niestety ten element będzie mógł być dosunięty do innych tylko na oko, gdyż nie zatrzyma się na ściance do której będzie dosuwany.

Okna mają wymiary określone przez program. Sprawdź czy we właściwościach okna w rozmiarach nie ma zafajkowanej kłódki.

Dzięki mr6319, rzeczywiście średnio z tą ścianką, teraz mi 2 wchodzą na siebie i jest konflikt, ale przynajmniej dziury nei ma.

co do okien, to mimo tego ze odkłódkowałam sprawę to dalej nie da się go powiekszyc. nawet rozgrupowalam elementy ale dalej nic. no nic - i tak to takie wstępne plany więc niech będą 2 okna, najwyżej wrzucę 2 obok siebie.

Czy jest jakaś opcja, która włącza albo przyspiesza włączanie świateł w pro100? takie sterowanie oświetleniem.

a to już zupełna pierdoła... co robicie żeby mieć "widok" z okna? czy jest gdzeis jakis sielski obrazek na te cele, czy może po prostu wrzucacie obrazek.

serio, nie jest to najmniejszy problem ale ciekawa się zrobiłam :D

Edytowane przez nicol21

• 2 weeks później...

wiesz co- chyba raczej przez "nowy element" i składanie całego mebelka, potem zgrupować co by się kupy trzymało. pro100 z tego co się troszkę zorientowałam to taki poglądowy jest.

faktury dodaję przez dodanie obrazów do biblioteki i potem odpowiednie ustawienie ich wielkości.

może wielu bajerów system nie ma i nei udało mi się nigdzie trafić na stronach netowych z galeriami gotowych przedmiotów [może źle szukam!] to i tak uważam, że jako ilustracja idei umeblowania/wykonczenia jest super!

nawet jak czekam przez 5min na włączenie się wszystkich świateł :)

jeśli miałbyś coś więcej o programie to chętnie zobaczę.