Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biblioteki do PRO100?

Berolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no wiesz... wielu producentow armatury i ceramiki zapodaje na swoich stronach pliki CAD, autocad 3d, archicad czy 3d studio itp... jakby wiedziec jak zmontowany jest plik meb to poprzerzucanie lub konwersja jednego do drugiego to juz jest bajka niz robienie czegos od nowa... no ale nie wiemy jak autor tworzy te meb'elki ;>

no tak, tak - zupełnie nie wiem czy da się przekonwertować te meble co były stworzone do CAD na wersję do pro100. a może jakimś cudem działa bez konwersji?

kolejna rzecz, której do końca nie czaję jest to ze np mam dwie ściany obok siebie [prostopadłe] na obie wrzucam ten sam kolor - biały. i jedna ściana jest biała a druga szara.

myślałam że to coś ma wspólnego z ustawieniem północ -południe, albo oknami. ale chyba nie, bo np ścian na wprost okna jest szara, podczas gdy ściana obok okna jest biała.

np. ściany w kuchni i salonie.

http://img145.imageshack.us/img145/1876/koloryscianwpro.jpg

wiem, wiem, jest to tylko pierdoła, ale fajnie wiedzieć czemu tak robi.

Witam projektujących.

Dziś podpowiem wam czego się dowiedziałem o światełkach...

Najważniejsze jest, że możemy w PRO100 stworzyć elementy, które będą świeciły.

Wystarczy utworzyć nowy element o wymiarach przykładowych 100x100x100 czyli sześcian o boku 10cm. Możemy go póżniej oczywiście przekształcić w koło ale o tym póżniej.

Ten nowy element wstawiony juz do naszego projektu nazywamy "LIGHT100" (koniecznie dużymi literami) Powoduje to, że zaczyna on świecić. Jeżeli świeci nie na tę płaszczyznę na jaką chcemy musimy tak obrócić element by światło padało tam gdzie chcemy. Nie wiem jeszcze jak zmieniać natężenie światła w już gotowych elementach z biblioteki, ale mam nadzieję, że niedługo się dowiem.

Jak zmienić go w okrągły halogen napiszę jak już będę na ten temat wiedział więcej.

Pozdrawiam.

PS. Dodam jeszcze, że światła są dużym obciążeniem dla programu i systemu. Załączają się w kolejności wstawienia do projektu i nigdy na raz.

Edytowane przez mr6319

@mr6319 - bardzo przydatna informacja! wielkie dzieki, jak tylko znajde chwilke to wyprobuje i z niecierpliwoscia czekam na wiecej wyciekow ;)

@nicol21 - szczerze nie mam pojecia dlaczego ci sie tak dzieje z tymi kolorkami ;) ale ja osobiscie tworze sobie swoje sciany, tzn robie wieksze pomieszczenie i daje klocki odpowiednich rozmiarow a na to dodtkowo daje np. 1cm plachte ktora pokrywam fakbka/tapeta - dzieki temu na kazdej scanie moge zarzucic jak chce wzorek i wiem jak sciany sie rozchodza w mieszkaniu...

@mr6319 - bardzo przydatna informacja! wielkie dzieki, jak tylko znajde chwilke to wyprobuje i z niecierpliwoscia czekam na wiecej wyciekow ;)

@nicol21 - szczerze nie mam pojecia dlaczego ci sie tak dzieje z tymi kolorkami ;) ale ja osobiscie tworze sobie swoje sciany, tzn robie wieksze pomieszczenie i daje klocki odpowiednich rozmiarow a na to dodtkowo daje np. 1cm plachte ktora pokrywam fakbka/tapeta - dzieki temu na kazdej scanie moge zarzucic jak chce wzorek i wiem jak sciany sie rozchodza w mieszkaniu...

Postaram się pomagać jak mogę...

Co do ścian to jest to bardzo dobry sposób.

...

Jak zmienić go w okrągły halogen napiszę jak już będę na ten temat wiedział więcej.

...

Wystarczy zmienić kształt, klikając w bodajże trzecią od góry ikonkę na pasku po lewej stronie.

Dwa sąsiednie odcinki zamieniamy na łuki (czwarta ikona od prawej), kolejny węzeł usuwamy i pozostaje nałożyć na siebie sąsiednie węzły :)

No chyba, że chodziło o coś innego...

• 2 weeks później...
Jeżeli pytasz mnie to znajdziesz też info, że schody zrobiłem sobie sam!!

Nie nie o twoje tylko na stro ecru jest galeria zdjec i tam w projekcie sa schody

Niemam bladego pojecia jak zrobic te schody

Edytowane przez maly771

Chciałam Was spytać o taką rzecz, czy w Waszych programach pro100 działa lupa lub powiększenie? Mam starą wersję tego programu i niestety po uzupełnieniu ścian teksturą nie widać szczegółów, jedynie przełączając widok z perspektywy na konkretną ścianę N,W,S,E powiększać można.Czy to wina starej wersji? Czy też trzeba w coś wejść aby aktywować funkcje przybliżania. Przez to widzę całe pomieszczenie z podziałem na poszczególne płytki, ale niestety dokładnego widoku nie mam :(

mr6319 dziękuję za informację ws zapisu świecacego przedmiotu w bibliotece. Przydało się, działa.

Ja mam inny problem. Robiłam projekt, bardzo rozbudowany tj. 2 pietra, dużo oswietlenia ale pracowałam przy wyłączonym świetle i wygładzaniu. W pewnym momencie program sie zawiesił i straciłam projekt. Dobrze, że mogłam odtworzyc z projektów cząstkowych. Zaczęłam zapisywać drugą kopię. I dobrze, bo takie wieszanie przytrafiało mi się jeszcze kilka razy. Przy innych projektach tego nie mam, tylko przy tym, tak obszernym. Czy u Was też tak to wygląda?