Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupię 30 m siatki i kabel YKY 5x10 dł.35 m

Recommended Posts

Nie kupuj kabli/przewodów na Allegro, są z reguły fatalnej jakości.

A jaka pewnosc ma przyslowiowy Kowalski,kupujacy w hurtowni ze nie wcisna mu byle czego?

Na Allegro takie rzeczy sprzedaja hurtownie,a na dodatek sa jeszcze komentarze swiadczace o rzetelnosci sprzedajacego.Nie da sie ukryc,ze przy kilku tysiacach zawartych transakcji(komentarzy) sa one odzwierciedleniem tejze rzetelnoisci.

Dokladnie ten sam kabel za ktory na Allegro dalem 15.90/m(+20.00 za przesylke) w hurtowni(nie w sklepie) wolali 31.00/m i to pod warunkiem ze kupie cale 100m.

Ilosc komentarzy odzwierciedla tylko rzetelnosc sprzedajacego, tzn. czy wysyla towar terminowo i czy jest z nim dobry kontakt. Z przewodem - byc moze zle trafiles, byc moze masz kiepskie rabaty w hurtowni. Co to byl za przewod?

Skad pewnosc ze kupowany przewod bedzie dobrej jakosci? Po pierwsze, jesli kupujesz go za 1/4 ceny, to jest 1) kiepskiej jakosci albo made in China, bądź 2) ukradziony/wyniesiony z magazynu/jakikolwiek przekręt. Nie da się sprzedać towaru taniej niż można go kupić od producenta (przynajmniej ja nic o tym nie wiem :D ). A producentów należy wybierać sprawdzonych...

Prawdę mówiąc, to nie znam żadnego instalatora, który robiłby zakupy na Allegro. Tam kupują głównie inwestorzy, którym wydaje się, że w ten sposób oszczędzają - bo płacą 50% tego co w hurtowni czy w sklepie. W rzeczywistości jednak oszczędności są pozorne - wyjdą dopiero za pare lat, jak upali sie izolacja i będzie trzeba pruć ściany :D Widziałem przewody kupione na Allegro w okazyjnej cenie, podobnie jak te z marketów (np. 100m 3x1,5 za 90-100 zł) i wiem, że ja bym się nie podjął układania instalacji towarem takiej jakości.

Coz z tego co napisales to twoje pojecie o Allegro jest mierne.Komentarze bowiem odzwierciedlaja wszystko,lacznie z jakoscia towaru.

Podazajac twoim tokiem myslenia wyjasnij mi jedno.

Jezeli np.TV marki X i modelu Y w sklepie kosztuje 6tys a ten sam TV marki X i modelu Y kosztyje w necie 5tys.To o co tu chodzi?

Jesli w sklepie kosztuje 6000 a w necie 5000, to po prostu sklep ma duży narzut, a sklep w necie ma mniejszy. Ale to nie odzwierciedla sytuacji na Allegro. Jeśli już chcesz się bawić w analogie, to powinno być: "w sklepie tv lcd firmy X kosztuje 6000 zl, a na Allegro tv lcd niewiadomojakiejfirmy kosztuje 2000 zl (sprzedawca zapewnia, ze oba urzadzenia maja te same parametry)".

No wlasnie sklep ma duzy narzut.Jak bys dokladnie przeczytal watek,albo chociaz to co ja pisalem to bys wiedzial ze byla tam mowa o hurtowni.Sklep jest w tym ukladzie kolejnym ogniwem.

Wracajac do narzutu,zastanowiles sie dlaczego jest on taki duzy?

Sklep ma swoja siedzibe,z reguly w dobrym punkcie. Czynsz,dzierzawa....kosztuje sporo.Sklep ma swoja stala ekspozycje,zajmuje to tez sporo miejsca,a miejsce rowniez kosztuje.Sklep utrzymuje cala armie pracownikow,mniej lub bardziej przydatnych i potrzebnych co rowniez kosztuje.A kto za to wszystko placi? Ty placisz,ja place,my placimy.

A jak jest z netem?

Jest jakis budynek magazynowy,obskurny,odrapany np.na obrzezach miasta,gdzie tereny,dzierzawy i cala reszta jest tansza.Nie maja tam stalej ekspozycji,maja mniej pracownikow,wiec maja mniejsze koszty wiec i marze takze.

A te sklepy w centrach miast nie zawsze,raczej praktycnie nigdy nie biora od producenta tylko z hurtowni,magazynow.......itd.

A co do twojej analogi,to parametry moze i te same,ale roznica w firmie i w wikszosci przypadkow placi sie wlasnie za tem maly znaczek z napisem X.

A i w necie jest spora roznica w cenach,np.

http://www.ceneo.pl