Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana projektu po uzyskaniu pozwolenia

piotr.nowy

Recommended Posts

Muszę szybko uzyskać pozwolenie na budowę.Działka jest siedliskowa.W warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu mam napisane ,że mogę postawić budynek mieszkalny i budynki gospodarcze.Projekt mieszkalnego mam taki jak trzeba.Gorzej z gospodarczymi.Mam projekt małego budyneczku a wiem ,że będę chciał zbudować duży. Czy ma sens składanie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę siedliska na podstawie tych projektów które mam i potem ewentualnie wnosić o zmianę projektu? To znaczy :czy jest to kosztowne,długotrwałe ,niewykonalne i.t.d.?

Wykonalne jest na pewno. Sporo osób tak robiło ścigając się z ulgą. Z tego, co wiem, to jeśli zmiana nie narusza warunków zabudowy, to nie powinno być problemu. Czysta formalność. Co do kosztów, to powinni odpowiedzieć na to pytanie tam, gdzie wydają pozwolenia. Myśmy tego nie robili, ale z sugestii pani architekt wnioskowałam, że jeśli by zaszła potrzeba, to nie byłby to duży problem. No chyba, że ostatnie zmiany wprowadziły jakieś zagwozdki...

Tyle że jest to więcej czasu spędzonego w urzędzie.

• 2 weeks później...
Gość srfwfddtsa

Ja zmieniałem lokalizację budynku (o 2,6m), szamba i zb. gazu. Wymagało to złożenia projektu od nowa. Musiałem dać 100zł dla strażaka, 300 i 100 za przeróbki projektów budynku i inst. gazowej.

rs

PS. Sorry za głupi podpis, ale nie mogę się dogadać z forum