Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pp zgrzewane - czy można bezpośrednio zamurować

Recommended Posts

witam serdecznie!

stan faktyczny wygląda tak:

- instalacja wodociągowa w zgrzewanym pp \ nie wiem jakiej firmy \

- przewody zimnej i ciepłej równolegle do siebie i bardzo blisko siebie

- instalacja została zamurowana w bruzdach, mocną zaprawą na sztywno

:o

- nie została zastosowana izolacja tych przewodów za pomocą pianki, tektury, etc, separująca je od bruzdy, zaprawy i względem siebie :o

- nastapiło rozczelnienie na jednym ze zgrzewów, co spowodowało cięknięcie przez dłuższy okres czasu i poważne szkody :(

- równomiernie wyciśnięcie zgrzewów wskazuje, że mogły być wykonane pierwotnie prawidłowo \ łacznie z tym który rozszczelnił się\

- tam gdzie doszło do problemów były dwa zgrzewy bardzo blisko siebie i jeden nad drugim \ jeden z ciepłej i jeden z zimnej \ - zamurowane na szytwno, około 50 cm dalej kolano i przejście instalacji o 90 st. chyba też zamurowane na sztywno :o

pytania są następujące:

1. czy jest w ogóle dopuszczalny taki sposób montażu, :o

2. czy regulują to normy techniczne i prawne \ wydaje mi się, że w grę wchodzą PN, zalecenia producenta, zasady odbioru - te wskazują, że mają być osłonięte i zasady sztuki\,

3. jak to robią inni fachowcy \ o ile mi wiadomo istnieje coś takiego jak kompensacja \ :-?

jeżeli znalazłby się ktoś kompetentny i pomocny - Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!

Moje osły-hydrauliki na szczęście nie zdążyli zamurować.Dałem otuline na zimną i ciepłą wodę.Kolanka w większej bruździe z możliwością przemieszczania.Osły-hydrauliki mieli dać do ciepłej wody rury z wkładką aluminiową.Ale pewnie nie chciało im się skubać rur i wszędzie dali bez.

Przegoniłem. A byli fachowcami z polecenia....

Moje osły-hydrauliki na szczęście nie zdążyli zamurować.Dałem otuline na zimną i ciepłą wodę.Kolanka w większej bruździe z możliwością przemieszczania.Osły-hydrauliki mieli dać do ciepłej wody rury z wkładką aluminiową.Ale pewnie nie chciało im się skubać rur i wszędzie dali bez.

Przegoniłem. A byli fachowcami z polecenia....

Rury stabilizowane koniecznie muszą być stosowane w instalacji c.o., gdyż oprócz wzmacniania "miękkiej już" rury w wysokiej temp. rzędu 70,80°C i ograniczenia wydłużalności termicznej wkładka aluminiowa znacząco ogranicza dyfuzję tlenu do zładu, poprawiając żywotność elementów metalowych, szczególnie żeliwnych (pompy, kotły).

W instalacjach ciepłej wody użytkowej można, ale nie trzeba stosować rury stabilizowanej, szczególnie gdy nie przewiduje się używania ciepłej wody o temp. pow. 60°C. Jednak zastosowanie rur stabilizowanych jest dobrym zwyczajem powodującym z pewnością zwiększenie żywotności takiej rury.

Powinno stosować się otulinę (najlepiej w kłebkach). Otulina (Armacell, Thermaflex) pełni funkcię ochronną i izolacyjną. Jeżeli chodzi o rury stabilizowane to na instalacji ciepłej wody i cyrkulacji są wskazane.

Jeżeli rury chowane są w ścianach to w przypadku nie zastosowania ruru stabilizowanych problemu nie ma ale jeżeli są to rury "na wierzchu" to z upływem lat odkształcają się.