sceptyk 08.05.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 witam serdecznie! stan faktyczny wygląda tak: - instalacja wodociągowa w zgrzewanym pp \ nie wiem jakiej firmy \ - przewody zimnej i ciepłej równolegle do siebie i bardzo blisko siebie - instalacja została zamurowana w bruzdach, mocną zaprawą na sztywno - nie została zastosowana izolacja tych przewodów za pomocą pianki, tektury, etc, separująca je od bruzdy, zaprawy i względem siebie - nastapiło rozczelnienie na jednym ze zgrzewów, co spowodowało cięknięcie przez dłuższy okres czasu i poważne szkody - równomiernie wyciśnięcie zgrzewów wskazuje, że mogły być wykonane pierwotnie prawidłowo \ łacznie z tym który rozszczelnił się\ - tam gdzie doszło do problemów były dwa zgrzewy bardzo blisko siebie i jeden nad drugim \ jeden z ciepłej i jeden z zimnej \ - zamurowane na szytwno, około 50 cm dalej kolano i przejście instalacji o 90 st. chyba też zamurowane na sztywno pytania są następujące: 1. czy jest w ogóle dopuszczalny taki sposób montażu, 2. czy regulują to normy techniczne i prawne \ wydaje mi się, że w grę wchodzą PN, zalecenia producenta, zasady odbioru - te wskazują, że mają być osłonięte i zasady sztuki\, 3. jak to robią inni fachowcy \ o ile mi wiadomo istnieje coś takiego jak kompensacja \ jeżeli znalazłby się ktoś kompetentny i pomocny - Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 powinna być w otulinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.05.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Albo w peszlu - jeśli komuś nie zależy na ograniczaniu strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 08.05.2007 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 bardzo dziękuję, ale czy jest możliwość odpowiedzi w kontekście powyższych pytań - są istone ponieważ sprawa jest poważna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 moja odpowiedź w kontekście wymienionych pytań brzmi, powinny być w otulinie, lub jak zauważył Bigbeat w peszlu,nie pytaj jak to robą inny fachowcy, jak mogę powiedzieć tak jak powiedziałem,materiały techniczne też o tym mówią, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.05.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Moje osły-hydrauliki na szczęście nie zdążyli zamurować.Dałem otuline na zimną i ciepłą wodę.Kolanka w większej bruździe z możliwością przemieszczania.Osły-hydrauliki mieli dać do ciepłej wody rury z wkładką aluminiową.Ale pewnie nie chciało im się skubać rur i wszędzie dali bez.Przegoniłem. A byli fachowcami z polecenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terplace 08.05.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Moje osły-hydrauliki na szczęście nie zdążyli zamurować.Dałem otuline na zimną i ciepłą wodę.Kolanka w większej bruździe z możliwością przemieszczania.Osły-hydrauliki mieli dać do ciepłej wody rury z wkładką aluminiową.Ale pewnie nie chciało im się skubać rur i wszędzie dali bez. Przegoniłem. A byli fachowcami z polecenia.... Rury stabilizowane koniecznie muszą być stosowane w instalacji c.o., gdyż oprócz wzmacniania "miękkiej już" rury w wysokiej temp. rzędu 70,80°C i ograniczenia wydłużalności termicznej wkładka aluminiowa znacząco ogranicza dyfuzję tlenu do zładu, poprawiając żywotność elementów metalowych, szczególnie żeliwnych (pompy, kotły). W instalacjach ciepłej wody użytkowej można, ale nie trzeba stosować rury stabilizowanej, szczególnie gdy nie przewiduje się używania ciepłej wody o temp. pow. 60°C. Jednak zastosowanie rur stabilizowanych jest dobrym zwyczajem powodującym z pewnością zwiększenie żywotności takiej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 09.05.2007 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 ja mam na rury bez wkładki alu, na razie w dwóch broszurach technicznych producentów rur spotkałem się z zaleceniami izolowania takich rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 10.05.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 W ścianach można jeszcze stosować wypełnieniepianką montażową, które służy wtedy jako ocieplenie, dylatacja i otulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawwwid 12.05.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Powinno stosować się otulinę (najlepiej w kłebkach). Otulina (Armacell, Thermaflex) pełni funkcię ochronną i izolacyjną. Jeżeli chodzi o rury stabilizowane to na instalacji ciepłej wody i cyrkulacji są wskazane.Jeżeli rury chowane są w ścianach to w przypadku nie zastosowania ruru stabilizowanych problemu nie ma ale jeżeli są to rury "na wierzchu" to z upływem lat odkształcają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 12.05.2007 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Jeżeli rury chowane są w ścianach to w przypadku nie zastosowania ruru stabilizowanych problemu nie ma ale jeżeli są to rury "na wierzchu" to z upływem lat odkształcają się. nie rozumię, to jak w przypadku niestabilizowanych, jest w końcu oblib izolacji, czy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts