Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ślady spawania na szybie - jak to usunąć?!

Recommended Posts

Moim ukochani robotnicy spawali wczoraj ogrodzenie przy tarasie. I tak "się jakoś złożyło", że na szybie pozostały odpryski roztopionego metalu. Nie mam pojęcia jak to usunąć. Po zdrapaniu odprysków (co i tak nie jest proste) i tak zostaje ślad :cry: .

Ratunku!

Kuba

nowa szyba - przykro mi

Może nie jest tak źle - zależy jak głębokie "dziurki" zostały.

Kiedyś, w "gorszych czasach", kupowało się zarysowane kineskopy telewizyjne z fabryki (rysa na ekranie) i poprzez mozolną, fizyczną pracę uzdatniało się je i sprzedawało jako sprawne.

Konkretniej: szmatka flanelowa, tubka pasty do zębów "Lechia" (cholera, czy jeszcze ją produkują?), i polerowanie do skutku. "Rozpolerowanie" rysy 0.1...0.2 mm trwało kilka godzin, ale było warto.

Teraz są lepsze narzędzia - polerki mechaniczne, są lepsze pasty polerskie (do szkła najlepsze z kredą - dlatego pasta "Lechia") a więc już nie będzie tak bolało ;)

Sądzę (z doświadczenia), że "dziurki" do 0.3 mm głebokości "rozpolerujesz" z powodzeniem, ale z głębszymi może być gorzej - szkło jest, niestety, dość twarde.

Efekt końcowy jest taki, że patrząc na wprost nie widzisz żadnej wady, natomiast patrząc z boku wygląda to tak, jakby ktoś leciutko zwichrował naciągniętą folię.

Nawiasem mówiąc, najbardziej dziwne jest, że te czastki rozgrzanego

do czerwoności metalu nie wtapiaja się w np. w plastik oslony mojej

maski do spawania, a bardzo chętnie i nieusuwalnie w szkło.

Podobne zjawisko grozi także przy cięciu stali szlifierką kątową, wtedy też

opilki wtapiają sie w szklo.

Nawiasem mówiąc, najbardziej dziwne jest, że te czastki rozgrzanego

do czerwoności metalu nie wtapiaja się w np. w plastik oslony mojej

maski do spawania, a bardzo chętnie i nieusuwalnie w szkło.

Podobne zjawisko grozi także przy cięciu stali szlifierką kątową, wtedy też

opilki wtapiają sie w szklo.

Ciekawe zjawisko można obserwować na kilkudzisięcioletnich szybach kiedy to wychodzi na jaw,że szkło nie jesy do końca ciałem stałym z zachowało nieco cech cieczy. :wink:

Najlepiej przytopione miejsca usunąć... razem z szybami zespolonymi na koszt panów spawaczy

oczywiście. Każdy musi wiedzieć co robi. Pamiętam jak do teściowej przyszedł spawacz,

coś jej tam spawał w łazience i dobrze to zrobił nic nie kapało. Kiedy teściowa zaczęła sprzątać

to się okazało że umywalka jest cała pospawana i kawałek wanny.

Bierz panów spawaczy i niech sobie obejrzą, a potem niech załatwią nowe, albo zapłacą.

Koparkowy też nie może zniszczyć elewacji :D, tynkarz połamać drzewek wokół itd..

Moim ukochani robotnicy spawali wczoraj ogrodzenie przy tarasie. I tak "się jakoś złożyło", że na szybie pozostały odpryski roztopionego metalu. Nie mam pojęcia jak to usunąć. Po zdrapaniu odprysków (co i tak nie jest proste) i tak zostaje ślad :cry: .

Ratunku!

Kuba

niestety jedyna skuteczna metoda - zamowic nowe szyby a rachunek dac do zaplaty spawaczowi

Polerowanie i tym podobne patenty miedzy bajki wloz

tylko wymiana na nowe - niestety

Gość M@riusz_Radom
Spawacz pokaże Tobie "gdzie się zgina dziób pingwina". Szyby powinny być zabezpieczone przy takich pracach (spawanie, tynkowanie itd) Mało kto robi to w "cenie" pozostawiając takie prace inwestorowi.