tadzel 25.06.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 kochani poradzcie. czy podbitke robic prostopadle do sciany, czy w dluż krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.06.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Ja zrobiłem prostopadle. Ale zrób jak ci się bardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KMK 26.06.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Bezpieczniej jest prostopadle - drewno pracuje i wtedy jego krotsze odcinki poddawane są tej pracy. My zmienialiśmy po dwoch latach z rownoleglego na prostopadly bo zaczely bardzo sie wyginac i brzydko wygladac. I koniecznie zamow odpowiednio grube deski, nie na boazerie wewnetrzna, tylko zewnetrzna (w tartaku moga ci wcisnac to co maja), zeby mniej pracowaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 26.06.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Prostopadle oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 26.06.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 KMK napisał: Bezpieczniej jest prostopadle - drewno pracuje i wtedy jego krotsze odcinki poddawane są tej pracy. My zmienialiśmy po dwoch latach z rownoleglego na prostopadly bo zaczely bardzo sie wyginac i brzydko wygladac. I koniecznie zamow odpowiednio grube deski, nie na boazerie wewnetrzna, tylko zewnetrzna (w tartaku moga ci wcisnac to co maja), zeby mniej pracowaly. Te odpowiednio grube deski mają zdaje się taka nazwę: Deska pióro-wpust grubość 22 mm. Ewentualnie 21 mm (nie pamiętam w tej chwili) Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blood 26.06.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Zdecydowanie prostopadłe - po latach estetyczne i trwałe - pamiętaj o dobrym impregnacie - polecam sadolin - zwłaszcza ciemny - spokój przez 15-20 lat, no i oczywiście pióro-wpust z niezbyt cienkiego materiału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.06.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 tadzel napisał: kochani poradzcie. czy podbitke robic prostopadle do sciany, czy w dluż krokwi ? Co rozumoecie pod pojęciem prostopadle do ściany Moim zdaniem może być: 1 - równolegle do ściany/kalenicy/=prostopadle do krokwii 2 - prostopadle do ściany/kalenicy/=równolegle do krokwii o której wersji piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 26.06.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Ja mam prostopadle do krokwi, wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 26.06.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Też tak będę miał w przyszłym roku... ( prostopadle do krokwii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 20.07.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 A czy można zrobić tę podbitkę przed ociepleniem zewn.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 moi fachowcy powiedzieli, że najlepiej podbitkę układać razem z tynkami zewnętrznymi ( razem gdyż na budowie są rozstawione rusztowania ), a właściwie wpierw tynki a następnie podbitkę aby nie zachlapać jej przy tynkowaniu.Ale może jak zakleisz podbitkę folią malarską, to możesz wpierw podbitkę a później ocieplenie i tynki. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 28.07.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Czy po impregnacie malujecie lakierem? To wychodzi całkiem drogo !!!! Impregnuję nobilesem 2 razy od "lica" i raz od spodu. Myslę, że po przybiciu podbitki trzeba ją pomalować lakierem bezbarwnym. Ok 25zł za litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.07.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Ja pomalowałem lakierem bezbawnym. Za 10 litrów zapłaciłem 150 zł. Pomalowałem raz, starczyło na 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 29.07.2003 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Dzięki, Jezior. W takim razie muszę poszukać tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 29.07.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 u siebie malowalem tak:pierwsza warstwa- drewnochronem gleboko penetrujacym, cokolwiek to znaczy:) a na to 2 warstwy drewnochronu BARIERA z jakims woskiem, wyglada bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaa 29.07.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 nie za bardzo wiem jak chcecie zrobić przed ociepleniem podbitkę. Przy prostopadłej podbitce trzeba najpierw ocieplić budynek do góry bo niby jak inaczej. Ja bym najpierw ociepliła, wytynkowała (zwłaszcza że nie trzeba wtedy tynkować pod sam dach) i dopiero potem podbitka na czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 06.07.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 pomocy mam do zrobienia podbitkę, ma być ona wykonana w ten sposob ze deski nie beda nabijane pod spód na krokwie tylko od końca krokwi do ściany budynku (skrzyneczka). Pytanie brzmi jak się wykonuje ten fragment konstrukcji na końcu krokwi? Ścina się krokiew i nabija od spodu łatę, a drugą łatę na ścianę i do tej konstrukcji deseczki? A może nie ścina się krokwi (za dużo z tym roboty) tylko przykręca od czoła jakiś "L" profil stalowy a na ścianę łate i do tego profilu i łaty deseczki? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Czy profil stalowy nie będzie się inaczej kurczył niż drewno i w związku z powyższym nie bedą powstawały jakieś szpary w podbitce na przełomie zima-lato. Czy w podbitce drewnianej zostawia się wentylację, jeśli tak to jak to w praktyce wygląda? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 06.07.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Szadam napisał: Czy po impregnacie malujecie lakierem? To wychodzi całkiem drogo !!!! Impregnuję nobilesem 2 razy od "lica" i raz od spodu. Myslę, że po przybiciu podbitki trzeba ją pomalować lakierem bezbarwnym. Ok 25zł za litr. Zajrzyjcie, proszę, przy okazji do mojego wątku na ten temat i napiszcie, co o tym sądzicie i jakie są Wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 06.07.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Cytat Co rozumoecie pod pojęciem prostopadle do ściany Moim zdaniem może być: 1 - równolegle do ściany/kalenicy/=prostopadle do krokwii 2 - prostopadle do ściany/kalenicy/=równolegle do krokwii można jeszcze prostopadle lub równolegle do krokwi ale nie prostopadle do muru tylko pod kątem jaki tworzy :ściana - krokiew czyli listwy "U" mocowane na całej długości do krokwi. Miałem tak pewien fragment ale przy "parterówce" wyglądało koszmarnie więc wszedzie mam prostopadle do muru i wygląda o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 07.07.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ella napisał: Szadam napisał: Czy po impregnacie malujecie lakierem? To wychodzi całkiem drogo !!!! Impregnuję nobilesem 2 razy od "lica" i raz od spodu. Myslę, że po przybiciu podbitki trzeba ją pomalować lakierem bezbarwnym. Ok 25zł za litr. Zajrzyjcie, proszę, przy okazji do mojego wątku na ten temat i napiszcie, co o tym sądzicie i jakie są Wasze doświadczenia. To był 2003r Od tego czsu to podbuitka mi się tylko starzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts