Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak czytać zestawienie materiałów w projekcie?

Recommended Posts

Zamierzam próbowac, powtarzam próbować kupić materiały budowlane po zbójeckiej cenie. Niestety mam lekką zagwozdkę. Chodzi o to jak mam czytać "Zestawienie Materiałów", które towarzyszy mojemu projektowi.

Mam pewne wątpliwości co do jednostek miary. Podam kilka przykładów:

cement 25 z dodatkami t 0.0298

gips szpachlowy t 0.0298

prety okragłe gładkie 6 mm t 0.0545

prety żebrowane 12 mm A-III 34GS kg 225.3600

Czy ja dobrze rozumiem? Tu chodzi o część z 1 tony a więc odpowiednio 298 kg cementu, gipsu szpachlowego, 545 kg prętów okrągłych a 225 kg żebrowanych....?

Czemu prety raz sa podane w kg a raz w tonach?

Widzisz GENO, bo w tym projekcie jest sporo jakiś literówek, czeskich błędów , w opisie jest M10, natomiast w zestawieniu materiałów M12.

Także byłoby tak jak mówisz

Jest jeszcze inna sprawa - czy ja w tych wszystkich wątpliwościach co do ilości materiału mogę się zwrócić do kierownika budowy? Bo jest taka sytuacja beton komórkowy na klej został zastąpiony pustakiem keramzytowym na tradycyjna zaprawę. I znowu pojawia się problem - ile cementu, jaka klasa zaprawy?!

Kogo pytać?

No lepiej żartować niż .......... np. kupować w obecnym okresie materiały :D , chodzi oczywiście o ceny :evil: a wracając do zestawienia materiałów z projektu to przynajmniej mi wiele się nie zgadzało bo np. ławy szersze , ściana fundamentowa wyższa , na ściany siporeks zamiast ytonga , drewna na dach więcej bo majster kazał dać grubsze krokwie itd.....itd. no może okna się zgodziły choć też zamiast okna w kotłowni dałem drzwi także musisz być pewien że nic nie będzie zmieniane