Richard_S 25.06.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Witam?? Czy ktoś z Państwa wie czy to dobre rozwiązanie??? Słyszałem ze najlepsze śą jednak rury stalowe i tradycyjna metoda gwintowaniem na pastę i pakułę... czy będzxie to trwała instaacja??? Dziękuję za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 25.06.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Nie wiem jak to jest w domku ale w blokach instalacja gazowa musi byc doprowadzona do gazomierza gruba rura stalowa czarna (nie ocynkowana) od gazomierza moze juz byc miedziana. Tak wlasnie mam zrobione u siebie od 6 m-cy! Po tygodniu eksploatacji zaczelo smierdziec gazem, wezwalem ekipe no i zmierzyli ze to rurka na laczeniu puszcza o dziwo stalowa.Instalacja miedziana jest bardzo estetyczna i niczym nie ustepuje stalowej. Musisz wiedziec, ze w instalacji gazowaj cisnienie gazu jest bardzo niskie! (Odkrecona rure z gazem mozna poprostu zatkac zwykla szmata) Zaznaczam ze nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i tylko odbylem kilka pouczajacych rozmow z panami z gazowni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 26.06.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Z pewnością nie na pakuły. Obecnie wymienia się wszystkie instalacje skręcane na spawane. Oczywiście gdzieś na końcu musi być połączenie i jakiś gwint jest, ale ogranicza się ilość takich połączeń.Co do miedzi, nie wiem co o tym mowią przepisy, ale z technicznego punktu widzenia musi to być lutowane na tzw. twardy lut. Cyna przy nawet małym pożarze puści i tragedia gotowa. Z tych też względów nie można stosować tworzyw sztucznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 26.06.2003 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Dzięki.... będę pamiętał o Waszych uwagach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 26.06.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Jest jeszcze czynnik ekonomiczny. Gaz ma niskie ciśnienie i wymaga rur o dużym przekroju. Czyli cena miedzianej rury nie będzie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts