Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa czy folia pod wylewkę?

Recommended Posts

W projekcie jest papa temozgrzewalna, ale zbyt wielu chętnych do tej roboty nie ma. Wykonawcy proponują folię, ale czy to na pewno bez różnicy??

Dodam iż dom niepodpiwniczony. Na razie jest podsypka piaskowa i chudziak, na to ma iść ta papa albo folia, 5 cm styropianu i 4-5 cm wylewki.

Mam jeszcze jeden dylemat czy ta papa albo folia ma iść pod rurkami od c.o. z tworzywa? Jeśli tak to jak je spowrotem do tych uchwytów powkładamy to czy nie podziurawimy folii? Przez papę to wcale nie damy rady powkładać do tych uchwytów.Poradźcie poszę.

u nas: papa, folia, pierwsza warstwa styropianu (5) i na niej "rurki" co, potem styropian warstwa II (trzeba było wycinać drogi dla rurek, tam, gdzie podłogówka była kładziona folia w krateczkę :oops: i rurki podłogówki (na tej drygiej warstwie styropianu i ok 6 cm wylewki

może i "przedobrzone" - ale koszt papy, a tym bardziej folii nie jest na tyle duży, by robić tu oszczędności (styro mamy 9 cm)

Dzięki za rady. Ilości styropianu zwiększyc się nie da bo okno balkonowe, drzwi itp..

pomontowane. Tak było w projekcie, a na początku nie analizowalismy takich rzeczy.

Czy będzie dobrze jeśli wszędzie położymy styro 5cm, a na tym rurki od c.o.(będą wtedy zatopione w wylewce)??

Martal,

rurki od CO zwykle są izolowane pianką (dla zmniejszenia strat ciepła), jezeli położysz je bezposrednio w wylewce to nad nimi pozostanie warstwa około 1-1,5 cm betonu- obawiam sie, że może Ci popękać wzdłuż rurek wskutek napręzeń.

U mnie wyglądało to tak:

parter- bez ogrzewania podłogowego : folia, styro 5 cm, rurki, styro 5 cm (docinane w miejscu przebiegu rurek)

parter- z ogrzewaniem podłogowym: folia, styro 5 cm, rurki Co w wyżłobieniach, styro 2 cm, styro 3 cm z folią alu, rurki ogrzewania podłogowego (dla wyrównania poziomów 5+3+2=10 cm)

poddasze- folia, rurki, styro 5 cm (docinane w miejscu przebiegu rurek)

Na całość poszła wylewka 5 cm z dylatacjami na styku pomieszczeń. Teraz, po wyschnięciu, widać jaką rolę spełniają dylatacje- wylewka wskutek naturalnego skurczu popękała tylko w miejscach dylatacji.

Pozdr.

Robert

Moze ktos wie jak dokladnie wyglada polozenie papy termozgrzewalnej na chudziaku. Z tego co widzialam na zdjeciach to potrzebna jest butla z gazem ktora rozgrzewa pape i przykleja sie ja do podloza .

Mysle nad zrobieniem tego we wlasnym zakresie a nie zatrudnianiu fachowcow. Pape chyba mozna kupic bez problemow.

Moze ktos wie jak dokladnie wyglada polozenie papy termozgrzewalnej na chudziaku. Z tego co widzialam na zdjeciach to potrzebna jest butla z gazem ktora rozgrzewa pape i przykleja sie ja do podloza .

Mysle nad zrobieniem tego we wlasnym zakresie a nie zatrudnianiu fachowcow. Pape chyba mozna kupic bez problemow.

Musisz mieć dobry palnik, najlepiej z przedłużką, żeby nie pracować w niewygodnej pozycji. Papa oczywiście jest do kupienia ;) Ogólnie dużo roboty z tym nie ma, ale najpierw trzeba przygotować podłoże - gruntowanie to podstawa :) Przy samej papie najdokładniej należy kleić sam zakład. Do podłoża nie trzeba już aż tak się przykładać, choć dobrze, jak papa gdzieniegdzie ma się czego trzymać ;) Oczywiście należy pamiętać o wywinięciu papy na odpowiednią wysokość na ściany oraz o połączeniu jej z izolacją poziomą ścian. Papowanie mam już za sobą...

robin2

a co z instalacją elektryczną, nie szła po wylewce ?

sorki, zapomniałem o kablach.

Część z nich szła w narożnikach ściany i podłogi- zostały zatynkowane.

część- zwłaszcza na poddaszu- po podłodze, niestety zdarzało sie że krzyzowały się z wodą lub CO. Mimo to udało sie je ładnie pochowac- nie weszły w warstwę wylewki.

http://images21.fotosik.pl/172/a201a09d023bbd3dmed.jpg

Tu widać, jak walczyliśmy z chowaniem rurek na parterze (to te czerwone od CO), styropian na mijankę.

http://images20.fotosik.pl/234/14e57c94413871e0med.jpg

A to "koryto" grzejnika kanałowego pod drzwiami na taras.

http://images21.fotosik.pl/186/5b6ad96c65a53f20med.jpg

Witam

Ja to robiłem samodzielnie - robota łatwa i przyjemna . Podloze nalezy oczyścić dokładnie z kamieni ,i resztek zaprawy (ma byc w miarę równo ) . Palnik oczywiście z przedłużką (w OBI palnik kosztuje około 140 zł ) . Ciąłem papę na pasy o przyklejalem do podłoża mniej więcej natomiast bardzo dokładnie do siebie kolejne warstwy . Porównanie papy i folii to porównanie syrenki i mercedesa . Folia to nic nie warte "badziewie" która przy układaniu styropianu podziurawi się jak sito . Papa natomiast to gruba solidna izolacja spełniająca w 100% swoją role .Może to głupie stwierdzenie ,ale wydaje mi się ze taka kilkumilimetrowa warstwa papy jeszcze dodatkowo izoluje termicznie od podłoza . A to wszystko dzięki Janzarowi który z uporem maniaka polecał mi takie rozwiązanie -wielkie dzieki Janzar .

Porównanie papy i folii to porównanie syrenki i mercedesa . Folia to nic nie warte "badziewie" która przy układaniu styropianu podziurawi się jak sito .

Ciekawe porównanie.

Ale nie podzielam Twojego zdania. W mojej folii nie znajdziesz sladu zadrapania a dodatkowo w kazdym pomieszczeniu stanowi jedną, spójną płachte, bez połaczeń i przerw. Układałem samodzielnie i dbałem o szczegóły ale podejrzewam, że zlecając to ekipie- miałbym faktycznie podłoże nieoczyszczone z resztek zaprawy i prawdopodobnie dziury. Inna sprawa- zlecając układanie papy ekipie tez pewnie miałbym dziury na złączach.

I syrenkę i mercedesa można ładnie zepsuć, prawda?

Porównanie papy i folii to porównanie syrenki i mercedesa . Folia to nic nie warte "badziewie" która przy układaniu styropianu podziurawi się jak sito .

Ciekawe porównanie.

Ale nie podzielam Twojego zdania. W mojej folii nie znajdziesz sladu zadrapania a dodatkowo w kazdym pomieszczeniu stanowi jedną, spójną płachte, bez połaczeń i przerw. Układałem samodzielnie i dbałem o szczegóły ale podejrzewam, że zlecając to ekipie- miałbym faktycznie podłoże nieoczyszczone z resztek zaprawy i prawdopodobnie dziury. Inna sprawa- zlecając układanie papy ekipie tez pewnie miałbym dziury na złączach.

I syrenkę i mercedesa można ładnie zepsuć, prawda?

Witam

To jest tylko twoje zdanie .........szkoda ze błędne . Folia w domu niepodpiwniczonym to błąd kazdy dobry fachowiec ci to powie .A twoje stwierdzenie że nie masz dziur w folii wywoła tylko u nich uśmiech . No ale coż -masz folię i już tego nie zmienisz :cry: Większość "fachowców" nawet dobrych przekonuje ze folia to dobre rozwiązanie bo im sie nie chce układać papy ...........przeciez to nie ich domy .Folie położą w godzinę a papę w kilka dni .

..W mojej folii nie znajdziesz sladu zadrapania a dodatkowo w kazdym pomieszczeniu stanowi jedną, spójną płachte, bez połaczeń i przerw...

Witam

To jest tylko twoje zdanie .........szkoda ze błędne ...

Darek Rz - Twoje zdanie jest błędne

(prawdopodobnie znasz tylko jeden rodzaj /najtańszej, dziurawej folii/ i na tej podstawie generaliujesz )

pzdr