Gość jasto 25.06.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Czy macie doswiadczenia z firma ochroniarska podczas budowy domu i w czasie jego uzytkowania? Niestety buduje w dosc odludnym miejscu - mam sasiada za drzewami. A. Czy warto podpisywac umowe juz w trakcie kopania fundamentow, po ogrodzeniu dzialki czy dopiero po postawieniu czegos zamknietego (miejsce na centralke) Boje sie ze centralke i alarm szlag trafi nawet wtedy gdy bedzie na slupie ponad 3 m nad ziemia. B. W mojej miejscowosci sa 2 firmy - duza i mala. Ceny podobne - ok. 110 zl/mies a sasiedzi jak na razie (NA SZCZESCIE) nie mieli okazji sprawdzic ich w akcji. Jak podpisac korzystniej umowe:a- alarm zaklada firmab- alarm zakladam sam -sa zestawy "gotowe" - a firma sie podlacza. c- zamowic odpowiednia usluge.Caly temat byc moze juz byl na forum ale nie znalazlem. Czy ktos ma namiar na solidna i tania firme w okolicach w-wy, ktora zaklada jakies dobre alarmy?Pozdrowienia i dzieki za ew. pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 26.06.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Alarm podłączyć w momencie watawienia okien i dzrzwi, wcześniej sie nie zgadzają.Chodzi tu oto , że mysz czy większy bąk uruchamia alarm. U mnie firma montowała, nie miałem czasu sie tym sam zająć, jesli jednak masz trrochę czasu to warto zainstalować samemu lub zawezwać jakiegoś prywatnego. od 800 zł taniej w zalezności od rodzajy alarmu. Co do firmy, to ja wybrałem Juwentus. Najtańszy abonament na rynku, praska okolica Warszawy;75 zł netto, Solid 110 zł netto.Parę razy sprawność ekipy została sprawdzona, najdłuższy czas 6min, najkrótszy 1 min:)Elektryka mi tak nastraszyli 3 razy w miesiącu bezpłatnie możesz sobie zawezwać coby czujność sprawdzić, jak twierdzą nawet jest to zalecane.Śpię spokojnie a to na pewno jest warte tych 85 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jasto 26.06.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Dzieki za porade. W mojej wsi jest wlasnie Juwentus. Zachowuja sie profesjonalnie - jak na razie. Ale nie wiem dalej jak zabezpieczyc budowe, chociaz na noc. Juwentus sie nie bawi w takie umowy. Pewnie bede musial zamieszkac w przyczepie. Jak sobie radzicie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 26.06.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Z ceną Solidu to trochę przesadziłeś. Ja mam umowę na 80 PLN za miesiąc. O tyle jednak gorzej że tylko raz w miesiącu można ich wezwać bez uzasadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss II 26.06.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 ochrona na noc ok 6 zł + vat z agodz + gratis patrole55 zł ochrona załogamiALAMEINsą na http://www.alamein.plProsić marka stańczka, lub kujawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss II 26.06.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 aha, mają promocje, alarm w 10 nieoprocentowanych ratach, nadajnik gratis, można powalczyć to i 3 miesiace ochrony dadzą gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 27.06.2003 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Ceny abonamentów są różne nawet w tej samej firmie dla podobnych obiektów.Zależy to od okolicy (dzielnicy, miasta).U mnie właśnie Solid sobie życzy 110 zł.Innych firm nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Czy ktos ma namiar na solidna i tania firme w okolicach w-wy, ktora zaklada jakies dobre alarmy? Pozdrowienia i dzieki za ew. pomoc. To musisz poszukać dwóch, jedna będzie tania, a druga solidna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jasto 28.06.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Dobra, niech bedzie ta solidna, ale tania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Slyszalem, ze jest taki kabel indukcyjny, ktory zakopuje sie w ziemi dookola chronionego obiektu i ktory reaguje tylko na czlowieka (no moze duzego psa) Ale duze psy raczej nie laza po budowach w nocy. Nie wiem tylko ile to kosztuje i czy w ogole to funkcjonuje na rynku ochrony . Jesli ktos ma jakies informacje to dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.06.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Slyszalem, ze jest taki kabel indukcyjny, ktory zakopuje sie w ziemi dookola chronionego obiektu i ktory reaguje tylko na czlowieka (no moze duzego psa) Ale duze psy raczej nie laza po budowach w nocy. Nie wiem tylko ile to kosztuje i czy w ogole to funkcjonuje na rynku ochrony . Jesli ktos ma jakies informacje to dzieki. Tak, jest taki kabel sensoryczny. Zestaw na małą posesję już od 50 000 zł Rozwizanie zaczerpnięte z wojska. Tam koszt bezpieczeństwa nie gra roli. Nie spotkałem jeszcze inwestora, który byłby chętny. Nawet Ci z dużymi pieniędzmi po usłyszeniu ceny rezygnują. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.06.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Wszystko zależy od tego, co chcesz chronić. Na jakim etapie budowania jesteś? Jeśli okolica jest pusta (brak domów wokół), a chcesz chronić duże materiały budowlane (bloczki, cement, itp.) postaw barak (ok. 1000 zł - po budowie odsprzedaż dalej) i załatw taką ekipę, która w nim zamieszka (ew. dwóch ludzi z ekipy, ale na stałe). Najlepiej jednak materiały zamawiać w hurtowni wg. potrzeb, a nie na zapas. Jeśli chcesz chronić narzędzia, postaw barak lub jakąś szopę i zamontuj prościutki alarm podłączony do monitoringu. Jeśli masz stan surowy - otwarty, zamknij jedno z pomieszczeń - okna zabij dechami, drzwi też zrób z desek i zamontuj mały alarmik z monitoringiem. Po wstawieniu okien bezzwłocznie zamontuj w domu alarm, a przynajmniej jego część i podłącz do monitoringu. Jeśli masz o tym pojęcie - zamontuj sam. Jeśli natomiast wydaje Ci się, że potrafisz to zrobić, ale nigdy nie miałeś z tym do czynienia, to lepiej zleć to specjaliście. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jasto 30.06.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 dzieki zbych, no jest to sensowne - zastanawialismy sie wlasnie nad tym z z moim kierownikiem i wpadlismy na pomysl, zeby pomieszczenie spizarni (bloczki silikatowe - bedzie bez okien) zazbroic poziomo i pionowo, i wstawic drzwi stalowe antyw. i tu rzeczywiscie powinien wystarczyc prosty alarm podlaczony do monitoringu. lepiej wydac pare zlotych na zbrojenie (200zl?) i drzwi stalowe (w maciejowicach p. w-wa jest podobno dobry zaklad rzemieslniczy, ktory robi takie drzwi za ok. 300-400 zl bez atestu, ale nie do sforsowania) niz stracic narzedzia i material za ciezkie pieniadze. mieszkanie ekipy na miejscu nie zawsze bedzie mozliwe. Do podlogi dojde bez problemow bo wszystko bedzie robione przez sasiada, no i chyba deskowania nie swisna. w ogole to zlodziejstwo domaga sie radykalnych zmian w prawie. i pomyslec ze gdy budowalem w szwecji zostawialismy narzedzia po prostu na placu pod folia. przez 5 lat nie zdarzylo sie aby cos zginelo!!! pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 30.06.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 To powiedzcie jeszcze ile kosztuje założenie samego alarmu z podłączeniem do firmy ochroniarskiej, bo abonament miesięczny to chyba przy tym żaden wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.07.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Założenie systemu alarmowego to wydatek od 500 do 25 000 zł Sprecyzuj swoje pytanie, bo alarm alarmowi nie równy. Inny będzie system tymczasowy do jednego pomieszczenia, a inny do dużej rezydencji. Nie da się tutaj wycenić ogólnie. To tak jak z budową domu - można za 150 tyś. a można za 800 tyś. Nadajnik radiowy do monitorowania systemu alarmowego przez agencję ochrony kosztuje około 600 - 1000 zł. Przeważnie można go wydzierżawić. W agencji Juwentus montaż i uruchomienie nadajnika kosztuje aktualnie 200 zł netto. Dzierżawa jest bezpłatna. Koszt monitorowania i patroli już od 100 zł za dom. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 01.07.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dzięki Zbych za odpowiedź. Chodzi mi o alarm na cały dom, na razie w budowie, ale potem po wybudowaniu także będzie potrzebny. Zależy mi też, żeby reagował nie tylko, jak już ktoś dostanie się do domu, ale jak np. próbuje rozwalić roletę (w każdym oknie będę miała rolety zewn.). Bliżej nic nie powiem, bo sie na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 alarm za 600 zł to można założyć w kawalerce, albo domku letniskowym.polecam by założyła to firma która tym się zajmuje, tak jak montuje się okna, chyba że ktoś preferuje zakup pożądnych okien i sam je obsadza.Dobra firma, wykona system w domu jednorodzinnym za minimum 1.800 do 2.500 a nadajnik to powinien być wydzierżawiony gratis. Taka jet teraz zasada. Z przedstawicielem trzeba twardo rozmawiać i mówić iż konkurencja dała leprze warunki. Zmięknie. Alarm zakładają tez w 10 nioprocentowanych ratach, a np. niech będzie ten solid, jak kto woli. Jak jest solid to i złodziej omija. Dlaczego? a to już nie moja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.07.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dzięki Zbych za odpowiedź. Chodzi mi o alarm na cały dom, na razie w budowie, ale potem po wybudowaniu także będzie potrzebny. Zależy mi też, żeby reagował nie tylko, jak już ktoś dostanie się do domu, ale jak np. próbuje rozwalić roletę (w każdym oknie będę miała rolety zewn.). Bliżej nic nie powiem, bo sie na tym nie znam. W takim razie proponuję zamontować system z możliwością późniejszej rozbudowy. Okablowanie wykonać pod pełny system. Co do reakcji systemu na próbę uszkodzenia rolety, to należy na każdej rolecie zamontować czujkę inercyjną i czujnik kontaktronowy. Inercyjna wykrywa uderzenia, a kontaktron wykrywa podnoszenie. System taki nie będzie tani . Średnio 6 - 10 tyś zł, ale szczegółowej wyceny można dokonać na podstawie planów i wizji lokalnej w obiekcie. W każdym razie będzie to bardzo dobre i skuteczne połączenie mechanicznych i elektronicznych zabezpieczeń. Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.07.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 alarm za 600 zł to można założyć w kawalerce, albo domku letniskowym. polecam by założyła to firma która tym się zajmuje, tak jak montuje się okna, chyba że ktoś preferuje zakup pożądnych okien i sam je obsadza. Dobra firma, wykona system w domu jednorodzinnym za minimum 1.800 do 2.500 a nadajnik to powinien być wydzierżawiony gratis. Taka jet teraz zasada. Z przedstawicielem trzeba twardo rozmawiać i mówić iż konkurencja dała leprze warunki. Zmięknie. Alarm zakładają tez w 10 nioprocentowanych ratach, a np. niech będzie ten solid, jak kto woli. Jak jest solid to i złodziej omija. Dlaczego? a to już nie moja sprawa. Za 600 zł można założyć prowizoryczny alarm na budowie Również polecam, aby system montowała specjalistyczna firma, a nie agencja ochrony. Chyba się GOŚĆ nieco zasugerował ceną i sądzi, że za takie pieniądze "zła" firma zakłada system w domu. Post dotyczy zabezpieczenia budowy, więc odpowiedź również. To czy firma powinna wydzierżawić nadajnik, to sprawa dyskusyjna. Co prawda dzierżawa jest gratis, ale za montaż i uruchomienie nadajnika rzeczony Solid pobiera 400 zł netto , a nadajnik w dalszym ciągu jest ich. Może zatem lepiej kupić swój uniwersalny nadajnik za 600 zł i mieć go na własność. Co do skuteczności Solidu, to podobną skuteczność prewencyjną mają plakietki i szyldy innych agencji ochrony i to nie z powodu mafijnych powiązań Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss II 02.07.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 O mafi nikt nie pisał, a jednak każdy wie, lub, domysla się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts