Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak ma rozstaw krokwi 80cm to da radę zainstalować okno połaciowe o wym. 78x118cm

W projekcie mam 66x118cm ale pomyslałem że jak da radę to zamienie na 78x118cm zawsze więcej światła.

A tak wogóle to zauważyłem że rozstaw krokwi w projekcie jest bardzo nieregularany od 80 przez88 i 90 lub 92 do 104cm.

Czy tak jest zawsze?

https://forum.murator.pl/topic/78463-rozstaw-krokwi-a-szeroko%C5%9B%C4%87-okna-po%C5%82aciowego/

da radę, okno nie jest montowane między krokwiam tylko nad płaszczyzną dachu na łatach. Jedynym problemem jaki tu widzę może się okazać zabudowa takiego okna G-K. Najlepiej by było zmierzyć to dokładnie u sprzedawcy ale wydaje mi sie ze te 78 to wymiar całkowity a przecież odchodzi grubość ramy.

Tak - nieregularne rozstawy to norma. A na etapie montażu więźby i tak trzeba pilnować cieśli i zaznaczać gdzie mają być okna.

Jeśli podałeś rozstaw 80cm w osiach krokwii (środki) to kicha.

Nie wiem jak to zabudujesz i w ogóle przysłonisz ramę okna.

Jeśli podałes przestrzeń między wewnętrznymi płaszczyznami krokwii to OK

Choc pewnie nie zrobisz rozchylonych ościeży.

A cieśla oczywiscie z projektu widzi gdzie jest okno i tam ma dać odpowiedni rozstaw.

Pozostałe rozstawy przy różnicach 4cm są bez znaczenia

nie zapominajcie o prawidłowym ociepleniu okna połaciowego jak wsadzisz szersze na styk z krokwiami dokładnie tego nie ocieplisz

ale jest rozwiazanie wycięcie krokwi i dokręcenie kawalka na szerokości ja tak mam u siebie w bloku na poddaszu

pzdro

Okno można wstawić w dowolnym miejscu na dachu i w dowolnym czasie nawet po zakończeniu budowy. Oczywiście najwygodniej jak rozstaw krokwi pozwala bez ingerencji w więźbę. Cała reszta to kwestia kosztów. Pozdrawiam.