Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mszyce i mrówki na sośnie.....

Recommended Posts

zależy w jakiej ilości występują. Ja miałam inwazję mszyc na świerkach srebrzystych. Dosłownie inwazję - drzewka byłu opanowane do tego stopnia że najpierw zbrązowiały igły, potem zaczęły je gubić a w efekcie drzewa zaczęły usychać. Zastosowałam oprysk - w tej chwili nie pamietam czym, chyba decis? po kilku dniach zasiliłam dobrym nawozem i chyba uratowałam drzewka. Mam nadzieję....

krzysztofh napisał:

Pogoń mszycę Confidorem. 100% skuteczność. Następnego dnia ich nie będzie. Zajmij się też mrówkami bo to one wnoszą mszyce i je tam pilnują. Traktują je jak farmę, korzystając z produkowanej przez mszyce spadzi.

A skąd te mrowki te mszyce wnoszą?

szczerze mówiąc to od paru lat mam takie podejrzenia z tym zak ladaniem hodowli mszyc przez mrówki. Korelacja jest bardzo wyraźna ilekroć mamy inwazję mrówek na wiosnę to następnie pojawia się inwazja mszyc to ,że mrowki doją mszyce to rzecz znana ale pytanie zasadniczę ,ćzy te mrówki roznoszą mszyce po swoim terenie wnoszą je na drzewa krzaki iitp. czy tylko załapują sie na mszyce samoosiedlające się w okolicy??

mszyce pojawiają sie przecież w miejscach gdzie nie ma mrowek np na balkonie

mrówek na działce mam faktycznie dużo. Na 1000 m jest kilkanaście małych mrowisk. Nie wiem czy je wszystkie niszczyć, czy są w jakimś stopniu pożyteczne? Może niszczą szkodniki typu gąsienice, chrząszcze, etc

Ponieważ kończę budowę i biorę się za ogród to postanowiłem mrówom stanowvze "NIE".

mrówek na działce mam faktycznie dużo. Na 1000 m jest kilkanaście małych mrowisk. Nie wiem czy je wszystkie niszczyć, czy są w jakimś stopniu pożyteczne? Może niszczą szkodniki typu gąsienice, chrząszcze, etc

Ponieważ kończę budowę i biorę się za ogród to postanowiłem mrówom stanowvze "NIE".

Chcrząszczy chyba nie niszczą, ale na pewno ich obecnoć nie przynosi samych skutków ujemnych.

Przyznam, że nie śledziłem dokładnie życia mrówek, ale wiem, że są róźne ich rodzaje. Np te leśne są bardzo poźyteczne i z resztą pod ochroną, ale jeżeli chodzi o te co robią gniazda w ziemi to już nie jestem do końca przekonany o ich dobroczynnym wpływie. Przyznam, że staram się je co jakiś czas "dokarmiać" takimi preparatami jak Mrówkofon.