Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić z taaaką kasą..-)))

Recommended Posts

Mam lekki dyleamt i chciałabym prosić Was o radę. Mam możliwość wybrania większego kredytu niż będziemy potrzebować na budowę i wykończenie domu. Myślę, że będzie to jakieś 20-30 tyś. Kredyt na 30 lat...no i co zrobić? Brać czy nie brać? Nie brać - bo trzeba spłacać.Brać, bo...no właśnie....dlaczego? Bo niskie oprocentowanie, bo można ulokować na jakiś akcjach, obligacjach i w razie czego mieć możliwość wyciągnięcia tych pieniędzy. Jest to też początek na rozkręcenie czegoś...jakiś mały interesik jako dodatek do pracy na etacie...mam w Niemczech kuzyna...myślimy nad ściąganiem motorów (auta już są podobno nieopłacalne). Wiem, że na rozkręcenie jakiegoś interesu to nie jest to zbyt duża kwota, ale zawsze to już coś....

Mam lekki dyleamt i chciałabym prosić Was o radę. Mam możliwość wybrania większego kredytu niż będziemy potrzebować na budowę i wykończenie domu. Myślę, że będzie to jakieś 20-30 tyś. Kredyt na 30 lat...no i co zrobić? Brać czy nie brać? Nie brać - bo trzeba spłacać.Brać, bo...no właśnie....dlaczego? Bo niskie oprocentowanie, bo można ulokować na jakiś akcjach, obligacjach i w razie czego mieć możliwość wyciągnięcia tych pieniędzy. Jest to też początek na rozkręcenie czegoś...jakiś mały interesik jako dodatek do pracy na etacie...mam w Niemczech kuzyna...myślimy nad ściąganiem motorów (auta już są podobno nieopłacalne). Wiem, że na rozkręcenie jakiegoś interesu to nie jest to zbyt duża kwota, ale zawsze to już coś....

Ja bym wzięła!!

Jak się bawić, to się bawić, konia sprzedać, stół zastawić :wink:

Myślę, że takiej kwoty się bardzo nie odczuje, wieć bierz :D

na czym to polega? Ja jestem zupełnie ciemna w takich tematach

jak wrzucisz w Goglarke to wyjdzie tego jak psów.

Na przykład :

Fundusz Noble

Fundusz akcji

Benchmark dla funduszu akcji jest oparty na indeksie WIG podobnie jak w większości funduszy akcji oferowanych w Polsce. W związku z naszą oceną obecnej sytuacji rynkowej zarządzający będzie przeważał starannie wyselekcjonowane akcje małych i średnich spółek kosztem udziału dużych spółek w portfelu. W naszej opinii odchylenia od benchmarku będą znacznie powyżej średniej rynkowej. Pozwoli to naszym zdaniem na osiągnięcie stopy zwrotu przekraczającej stopę zwrotu z całego rynku akcji mierzonej indeksem WIG. W przeciwieństwie do oferowanych funduszy małych spółek naszą zaletą na pewno jest ciągłe oferowanie jednostek funduszu – w przypadku funduszy małych spółek praktyką stało się zamykanie subskrypcji po kilku tygodniach lub nawet dniach. Udział w portfelu dużych spółek pozwala również znacząco ograniczyć ryzyko płynności tak wysokie w funduszach małych spółek.

Fundusz mieszany

Fundusz mieszany można porównywać z funduszami zrównoważonymi oferowanymi na rynku przez inne towarzystwa. Różnicą i w naszej opinii zaletą tego funduszu jest szeroki zakres dopuszczalnego zaangażowania w akcje, który mieści się w przedziale od 20 do 80%. Pozwala to zarządzającemu na dostosowanie składu portfela do panującej koniunktury giełdowej ze znacznie większą elastycznością niż w przypadku naszej konkurencji. Udział instrumentów dłużnych w portfelu będzie wynosił maksymalnie 80% i będzie pochodną decyzji zarządzającego odnośnie alokacji w akcje. Część akcyjna portfela będzie zarządzana podobnie jak fundusz akcji – czyli przewidujemy znaczące zaangażowanie w wyselekcjonowane akcje małych i średnich spółek.

Fundusz Skarbowy

Fundusz skarbowy będzie się skupiał na inwestycjach w dłużne papiery wartościowe emitowane przez Skarb Państwa – udział tych inwestycji nie może być niższy niż 70% portfela. Pozostałe 30% może być inwestowane w pozostałe dłużne papiery wartościowe. Istotny jest brak ograniczeń co do terminu zapadalności nabywanych obligacji. W przypadku ofert konkurencyjnych o wyborze terminu zapadalności portfela, czyli tym samym poziomem ryzyka portfela wynikającego z ryzyka stopy procentowej, decyduje klient wybierając fundusz pieniężny, skarbowy lub obligacyjny. W ofercie Noblefunds TFI decyzja ta jest oddana w ręce zarządzającego funduszem skarbowym, który będzie dostosowywał strukturę portfela do oczekiwań odnośnie wysokości stóp procentowych. Zarządzający w okresie spadku stóp procentowych będzie starał się uzyskać wysokie zyski inwestując w długoterminowe obligacje, a w okresie wzrostu stóp procentowych będzie ograniczał ryzyko spadku wartości portfela poprzez inwestycje w krótkoterminowe dłużne papiery wartościowe

albo takie:

NIE PŁAĆ PODATKU BELKI !

Nie pozwól żeby nadmierny apetyt fiskusa zmiejszał zyski wypracowywane przez Twoje pieniądze. Trzymanie środków na koncie bankowym powoduje konieczność zapłaty podatku od zysków ("podatek Belki") w momencie kapitalizacji odsetek lub w momencie zakończenia lokaty.

Podobnie jest w przypadku inwestycji w Fundusze Inwestycyjne oparte na prawie bankowym. Przy każdej zmianie Funduszu nawet w ramach tego samego Towarzystawa Funduszy Inwestycyjnych np. przejście z funduszu akcji do funduszu, obligacji, powoduje obowiazek zapłaty "podatku Belki" od osiągnientych zysków. Tym samym zmiejszają się przyszłe odsetki z Twoich lokat.

Jedyną możliwością na uniknięcie podatku Belki przy zmianie funduszu na inny (nawet w innym TFI) jest inwestycja w te same fundusze, ale oparte na prawie ubezpieczeniowym. Dzięki takiemu działaniu podatek Belki naliczny jest tylko w momencie wypłaty środków, a nie przy zmianach funduszy.

PRZYKŁAD: Jednorzowa wpłata 25 000 zł, zakładany zysk 9%, zmiany funduszu tylko 1 raz w roku. Suma podatków od dochodu w pierwszych 10 latach wyniesie: 5 988 zł. Ta kwota już dla Ciebie nie pracuje.

Inwestycja w multifundusze daje również inne korzyści i oszczędności podatkowe - m.in. brak podatku spadkowego, wyłączenie 75% aktywów z egzekucji sądowej

Kurcze, i tak nic nie zrozumiałam z tego co Nefer napisała :oops: Ale ja w końcu humanistka jestem z krwi i kości :wink:

A wracając do tematu to też bym brała tą kasę i pojechałabym całą rodziną na wczasy na Malediwy :D :D :D

To był żart oczywiście.

Chyba jednak pomyślałabym o obligacjach skarbowych - to jedna z nielicznych form lokowania pieniędzy, której zasady są dla mnie zrozumiałe :wink:

A tak zupełnie na marginesie - do Agnieszkakusi - mój syn lat 3 i 2 miesiące zajrzał mi przez ramię spojrzał na twój avatarek i zapytał: "a co to za ładna dziewczynka mamusiu?" :D

no co Wy z tym dzieckiem :evil:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aga, co się dziwisz, skoro pierworodna, taka ładna Wam wyszła :wink:

No ładna, ładna i do tego baardzo inteligentna :D . Miałam przyjemność z nią podyskutować, przemiła istota.

A wracając do tematu to ja bym wzięła tą kasę. My mieliśmy plana, że jak nam zostaną jakimś cudem pieniądze z kredytu to zainwestujemy w drugą działkę. Ale czy zostaną? :roll:

Przyłączam się do powyższych podpowiedzi. Bierz kasę, kup za to kawałek ziemi albo zainwestuj. Ja w styczniu miałam trochę zaoszczędzonej gotóweczki (30 tys.), która dopiero teraz była mi potrzebna na ruszenie budowy domu. Wykupiłam jednostki w arce (fundusz zrównoważony) i po 4 miesiącach jestem 1700 zł do przodu (zawsze coś). Oczywiście im dłuższy termin, tym większy zysk, ja chciałam zobaczyć jak to działa i wiem że fundusze są bardziej opłacalne niż oprocentowanie na lokatach. Jeśli jednak te pieniążki nie będą Ci potrzebne w najbliższym czasie to kupuj działkę. Na takich inwestycjach zarabia się naprawde dobrze.

a jak jest z "wyciąganiem" takich pieniędzy z funduszy? Gdyby np. pojawiła się okazja kupna ziemi? Na to liczę najbardziej...

Wszystko zależy jaką podpiszesz umowę, na jaki fundusz się zdecydujesz. Mnie się podobają parasolowe, bo sobie mogę mieszć pomiędzy różnymi celami :). Idź do doradcy i poproś o opinię. Zawsze jest tak, że im dłużej tym większy zysk. Ale można też z jednego kopa np. na rok. Teraz te warunki są naprawdę dość elastyczne - musisz tylko znaleźć coś dla siebie. Większe ryzykjo -większy zysk (lub większe umoczenie :)) Ale kto nei ryzykuje ten w kozie nie siedzi :)