Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie dokumenty - sprzedaż działki?

netinka

Recommended Posts

Witam,

mam nadzieję, że w dobrym miejscu piszę ten temat.

Otóż chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do sprzedaży działki? I ile kosztuje (mniej więcej) ich załatwienie.

Czy wielkość działki ma znaczenie? czy ktoś kupi ok. 2 tys m2, czy najlepiej byłoby ją podzielić po 1000m2 kazda?

Pewenie trzeba również załatwić firmę geodezyjna, ażeby dokladnie ustalić metraż działki?

Woda + prąd = droższa działka?

I jak mogę sprawdzić czy działka jest uzbrojona? Ponieważ w gronie mojej rodziny nie mogę za bardzo liczyć na pomoc:(, pewnie w ogole:(.

Proszę odpowiedzcie na te pytania:(

• 3 weeks później...

Witaj !

Napewno mususz mieć :

1. Akt notarialny działki

2. Wyciąg z księgi wieczystej

3. Wypis z rejestru gruntu - wyrys

Koszty dokładnie nie wiem jakie są - ale pewnie nie duże

Lepiej sprzedać jako jedną działkę 2000m2 to nie jest tak dużo a podział tej działki to ok 2000zł - geodeci i pewnie trzeba jeszcze kilka mapek.

Oczywiście jeśli na działce jest woda i prąd to dzialka jest droższa. Nie zapomnij doliczyć do ceny sprzedaży podatku vat 22% ponieważ będziesz musiała go zapłacić w Urzędzie Skarbowym.

Pozdrawiam

Witaj !

Napewno mususz mieć :

1. Akt notarialny działki

2. Wyciąg z księgi wieczystej

3. Wypis z rejestru gruntu - wyrys

Koszty dokładnie nie wiem jakie są - ale pewnie nie duże

Lepiej sprzedać jako jedną działkę 2000m2 to nie jest tak dużo a podział tej działki to ok 2000zł - geodeci i pewnie trzeba jeszcze kilka mapek.

Oczywiście jeśli na działce jest woda i prąd to dzialka jest droższa. Nie zapomnij doliczyć do ceny sprzedaży podatku vat 22% ponieważ będziesz musiała go zapłacić w Urzędzie Skarbowym.

Pozdrawiam

niekoniecznie... jesli sprzedajesz jedną działkę, ale jeśli już sprzedasz dwie i więcej to tak

pozdrawiam

m.

• 3 weeks później...

Zdecydowałam się ze sprzedaje calosc, ale co najsmieszniejsze i zarazem natragiczniejsze podzial dzialki juz zostal przeprowadzony...

na bardzo mała która ma byc czescia drogi i duzą.

przez 2 tyodnie biegniny udalo mi sie dobyc wypis z rejestru gruntów, mape ewidencyjna :] , bede miala odpis aktu... wszystko to co moglam zalatwic w 1 dzien, gdybym odrazu wiedziala ze mam 2 dzialki:]... no ale coz, niektorzy ludzie po prostu nie chca pomoc

bede musiala jeszcze updejtowac KW, zdobyc z gminy zaswiadcenie o przeznaczeniu dzIalki, oraz w US zaswiadczenie o splacie podatku od darowizny...

A wiecie może jak moge zdobyc to zaswiadczenie z US, poniewaz nie mialam zadnych dokumentów odnosnie dzialek, sama wszystko teraz sciagam..

Czy wystarczy akt notarialny?

• 3 weeks później...
  • 7 years później...
Witam,

mam nadzieję, że w dobrym miejscu piszę ten temat.

Otóż chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do sprzedaży działki? I ile kosztuje (mniej więcej) ich załatwienie.

Czy wielkość działki ma znaczenie? czy ktoś kupi ok. 2 tys m2, czy najlepiej byłoby ją podzielić po 1000m2 kazda?

Pewenie trzeba również załatwić firmę geodezyjna, ażeby dokladnie ustalić metraż działki?

Woda + prąd = droższa działka?

I jak mogę sprawdzić czy działka jest uzbrojona? Ponieważ w gronie mojej rodziny nie mogę za bardzo liczyć na pomoc:(, pewnie w ogole:(.

Proszę odpowiedzcie na te pytania:(

Ostatnio sam zmagałem się z tym problemem. Jak sie okazała przy sprzedaży gruntu jest o wiele więcej papierkowej roboty niż mogło by się wydawać. Znalazłem artykuł w którym są wymienione wszystkie potrzebne dokumenty do sprzedaży działki jak również wskazówki na co zwrócić uwagę aby dobrze wycenić swoją ziemię: http://magazyny.pl/blog/baza-wiedzy/memorandum-inwestycyjne-gruntu/.

Mi akurat nie wszystkie te papiery były potrzebne (bo sprzedawałem posesje prywatną z domem) ale lepiej żeby było powiedziane więcej niż mniej.

Mam nadzieje, że to pomoże

• 4 weeks później...
  • 4 months później...

Dokumenty do sprzedaży nieruchomości:

- wypis i wyrys z ewidencji gruntów (jeżeli działka ma urządzoną KW i nic się nie dzieli, nie zmienia itp. może wystarczyć sam wypis - z adnotacją, że jest przeznaczony do dokonywania wpisów w KW

- wypis w mpzp lub informacja o braku takieo planu

- decyzja o warunkach zabudowy (jeżeli była wydana) - niekonieczna

- dokument potwierdzający nabycie przez obecnego właściciela czyli albo Akt notarialny albo postanowienie sadu o nabyciu spadku albo poświadczenie dziedziczenia. Jeżeli był dział spadku - to dokument go potwierdzający. Dodatkowo, jeżeli był podatek od spadku/ darowizny, to zaświadczenie z US o jego uiszczeniu lub wygaśnięciu zobowiązania podatkowego