netinka 09.05.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam,mam nadzieję, że w dobrym miejscu piszę ten temat. Otóż chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do sprzedaży działki? I ile kosztuje (mniej więcej) ich załatwienie. Czy wielkość działki ma znaczenie? czy ktoś kupi ok. 2 tys m2, czy najlepiej byłoby ją podzielić po 1000m2 kazda? Pewenie trzeba również załatwić firmę geodezyjna, ażeby dokladnie ustalić metraż działki? Woda + prąd = droższa działka? I jak mogę sprawdzić czy działka jest uzbrojona? Ponieważ w gronie mojej rodziny nie mogę za bardzo liczyć na pomoc:(, pewnie w ogole:(. Proszę odpowiedzcie na te pytania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysmek 24.05.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witaj !Napewno mususz mieć : 1. Akt notarialny działki2. Wyciąg z księgi wieczystej3. Wypis z rejestru gruntu - wyrys Koszty dokładnie nie wiem jakie są - ale pewnie nie dużeLepiej sprzedać jako jedną działkę 2000m2 to nie jest tak dużo a podział tej działki to ok 2000zł - geodeci i pewnie trzeba jeszcze kilka mapek.Oczywiście jeśli na działce jest woda i prąd to dzialka jest droższa. Nie zapomnij doliczyć do ceny sprzedaży podatku vat 22% ponieważ będziesz musiała go zapłacić w Urzędzie Skarbowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 29.05.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witaj ! Napewno mususz mieć : 1. Akt notarialny działki 2. Wyciąg z księgi wieczystej 3. Wypis z rejestru gruntu - wyrys Koszty dokładnie nie wiem jakie są - ale pewnie nie duże Lepiej sprzedać jako jedną działkę 2000m2 to nie jest tak dużo a podział tej działki to ok 2000zł - geodeci i pewnie trzeba jeszcze kilka mapek. Oczywiście jeśli na działce jest woda i prąd to dzialka jest droższa. Nie zapomnij doliczyć do ceny sprzedaży podatku vat 22% ponieważ będziesz musiała go zapłacić w Urzędzie Skarbowym. Pozdrawiam niekoniecznie... jesli sprzedajesz jedną działkę, ale jeśli już sprzedasz dwie i więcej to tak pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netinka 16.06.2007 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Zdecydowałam się ze sprzedaje calosc, ale co najsmieszniejsze i zarazem natragiczniejsze podzial dzialki juz zostal przeprowadzony... na bardzo mała która ma byc czescia drogi i duzą. przez 2 tyodnie biegniny udalo mi sie dobyc wypis z rejestru gruntów, mape ewidencyjna :] , bede miala odpis aktu... wszystko to co moglam zalatwic w 1 dzien, gdybym odrazu wiedziala ze mam 2 dzialki:]... no ale coz, niektorzy ludzie po prostu nie chca pomoc bede musiala jeszcze updejtowac KW, zdobyc z gminy zaswiadcenie o przeznaczeniu dzIalki, oraz w US zaswiadczenie o splacie podatku od darowizny... A wiecie może jak moge zdobyc to zaswiadczenie z US, poniewaz nie mialam zadnych dokumentów odnosnie dzialek, sama wszystko teraz sciagam.. Czy wystarczy akt notarialny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netinka 01.07.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Hej, hmm czy potrzebuję to zaświadczenie z US, że zapłaciłam podatek od darowizny, aby sprzedać działkę? Hmm, a czy to prawda że podatku jak sie ma powyżej 5 lat nieruchomość to nie płaci się od sprzedazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalK233 04.07.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam, mam nadzieję, że w dobrym miejscu piszę ten temat. Otóż chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do sprzedaży działki? I ile kosztuje (mniej więcej) ich załatwienie. Czy wielkość działki ma znaczenie? czy ktoś kupi ok. 2 tys m2, czy najlepiej byłoby ją podzielić po 1000m2 kazda? Pewenie trzeba również załatwić firmę geodezyjna, ażeby dokladnie ustalić metraż działki? Woda + prąd = droższa działka? I jak mogę sprawdzić czy działka jest uzbrojona? Ponieważ w gronie mojej rodziny nie mogę za bardzo liczyć na pomoc:(, pewnie w ogole:(. Proszę odpowiedzcie na te pytania:( Ostatnio sam zmagałem się z tym problemem. Jak sie okazała przy sprzedaży gruntu jest o wiele więcej papierkowej roboty niż mogło by się wydawać. Znalazłem artykuł w którym są wymienione wszystkie potrzebne dokumenty do sprzedaży działki jak również wskazówki na co zwrócić uwagę aby dobrze wycenić swoją ziemię: http://magazyny.pl/blog/baza-wiedzy/memorandum-inwestycyjne-gruntu/. Mi akurat nie wszystkie te papiery były potrzebne (bo sprzedawałem posesje prywatną z domem) ale lepiej żeby było powiedziane więcej niż mniej. Mam nadzieje, że to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 30.07.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 mi akurat wszystko sprawdziła pewna firma zajmująca się nieruchomościami. Wiele spraw załatwili za mnie co sprawiło, że sporo czasu zaoszczędziłam i wiele nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 28.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dokumenty do sprzedaży nieruchomości:- wypis i wyrys z ewidencji gruntów (jeżeli działka ma urządzoną KW i nic się nie dzieli, nie zmienia itp. może wystarczyć sam wypis - z adnotacją, że jest przeznaczony do dokonywania wpisów w KW- wypis w mpzp lub informacja o braku takieo planu- decyzja o warunkach zabudowy (jeżeli była wydana) - niekonieczna - dokument potwierdzający nabycie przez obecnego właściciela czyli albo Akt notarialny albo postanowienie sadu o nabyciu spadku albo poświadczenie dziedziczenia. Jeżeli był dział spadku - to dokument go potwierdzający. Dodatkowo, jeżeli był podatek od spadku/ darowizny, to zaświadczenie z US o jego uiszczeniu lub wygaśnięciu zobowiązania podatkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts