Paty 09.05.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jestem na świezo po wizycie u ortodonty z moją córką i jestem w lekkim szoku. Wiem ze będzie miała zakładany aparat łukowy na górną i dolną szczekę aby wyprostowac zeby , potrzebny będzie równiez aparat do poszerzenia szczeki górnej poniewaz jest za wąska ( będzie rozerwany szew - kośc- na podniebieniu) z tym wszystkim się liczyłam , ale pani doktor powiedziła że równiez bedzie potrzeba usunąc trzeci migdał poniewaz najprawdopodobniej to on jest przyczyna niedorozwiniecia szczeki górnej, poniewaz cały czsa dziecko oddycha przez buzie więc przegrody nosowe się nie rozwijają a za tym i podniebienie nie rozrosło sie odpowiednioMozna te wszystkie aparaty prostujące załozyć , wszystko bedzie o.k. tylko bez wycięcia tego migdała z powrotem wada może sie cofać . Co robić czy dla estetyki i wygladu wycinać czy zostawiac i zakładać aparaty mimo wszystko będe chciałasiejeszcze skonsultować w tej sprawie z laryngologiem i pediatrą , faktycznie córka oddycha tylko buzią ma zawsze rozchylone usta , mówi nosowo , sińce po oczami ( podobno podstawowy objaw przerośniętego trzeciego migdała- niedotlenienie) - moze ktoś miał z takim problemem do czynienia a może jest fachowcem z którejś z tych dziedzin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 09.05.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Córunia miała III migdał wycinany w wieku ok.5 lat.Miała ciągle problemy z gardłem itd.Po wycięciu jak ręką odjął.Zabieg w szpitalu trwał krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1771746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 10.05.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Trzeci migdał czyli podniebienny, jeżeli jest przerośnięty, rzeczywiście bywa przyczyną zaburzeń czynnościowo-funkcjonalnych w obrębie szczęki i żuchwy. Bywa on powodem niedorozwoju kości szczęki, otwartego zgryzu, zaburzeń w wymowie(seplenienie, gardłowanie, nosowanie). Rzecztwiście jest tak, że migdał podniebienny gdy jest przerośnięty powoduje niedrożność jamy nosowej. To z kolei powoduje oddychanie przez usta. Skoncentruję się na tym. To oddychanie przez usta uniemożliwia odpowiednio nawilżyć i oczyścić wdychane powietrze(to jest rola zatok przynosowych-stąd może być ich niedorozwój). W wyniku wdychania przesuszonego powietrza może wysuszać nadmiernie śluzówkę górnych dróg oddechowych. Może to powodować częstsze infekcje dróg oddechowych. Czyli widzisz przerośnięty migał podniebienny ma wpływ nie tylko na wygląd. Poza tym musisz pamiętać, że pozostają jescze dwa migdały, które skutecznie będą bronić Twojej pociechy. A ortodonta ma rzeczywiście rację. Co z tego, że będziesz męczyć dziecko aparatem jak po zdjęciu wada może z powrotem się ujawnić(niestety nieprawidłowe nawyki dość znacznie kształtują nasz organizm przez całe życie). Sam zabieg jest przeprowadzany w znieczuleniu ogólnym, więc dziecko nic nie czuje. A dzieci wyjątkowo szybko i dobrze "goją" sie po tym zabiegu. Jeszcze jedno. Piszesz o rozrywaniu szwu pośrodkowego. Nie obawiaj się. To jest tylko taka drastyczna nazwa . W rzeczywistości aparat ortodontyczny "rozrywa" czyli rozszerza miejsce złączenia się dwóch kości szczękowych. Na zewnątrz nic nie widać. Poprawia się tylko geometria twarzy a co za tym idzie wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1773667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 10.05.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Jeszcze jedno. Wspominasz o niedostatecznym wzroście kości szczęki(tej górnej bo dolna "szczęka" to żuchwa). Trzeba się zastanowić czy szczęka jest tylko niedorozwinieta w kierunku "na boki" czy też w kierunku przenio-tylnym. Jeżeli tak jest to czy niedorozwój kości szczęki nie powoduje niedrożności nosa. Bo w takim przypadku to wycięcie migału podniebiennego jest bezzasadne. Czy ta opinia ortodonty była wydana po zrobieniu modeli i zrobieniu zdjęć cefalometrycznych?Ps to są zdjęcia rtg: pantomogram, zdjęcie boczne i czasami na wprost, kości czaszki. Jeżeli ortodonta to zrobił to OK, jeżeli nie to skonsultuj się z innym ortodontą. To jest drogie, długie i poważne leczenie, żeby "próbować" poprawić tylko wygląd. Wiem, że dla pacjenta liczy się przede wszystkim wygląd. Ale to jest uwarunkowane od prawidłowych relacji kości szczęk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1773687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 11.05.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 A co z reedukacją oddychania? Czy po usunięciu III-go migdała i rozerwaniu szczęki dziecko będzie oddychało od razu przez nos? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1774637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 11.05.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Rozerwanie szczęki rozszerza ją w poprzek . W związku z tym nie ma nic wspólnego z oddychaniem drogą nosową. A wycięcie migdałka udrażnia górne piętro nosogardzieli. Oddychanie nosem jest wpisane w naszą fizjologję, tak więc nie ma potrzeby reedukacji. No chyba, że zmiany w zgryzie zaszły tak daleko, że wargi górna i dolna warga nie są w stanie zejść się razem w stanie równowagi napięcia mięśni twarzy i mięśni żwaczowych(tj w tzw położeniu spoczynkowym). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1774835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 11.05.2007 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 dziekuję Ci bardzo za tak wyczerpujący opis - jestes chyba fachowcem z dziedziny laryngologi lub ortodoncji zdjęcia mam zrobic całej szczeki ( pantomogram ) i zdjęcie z profilu ,po dostarczeniu zdjęc do ortodąty będzie ustalony cały proces lecznia zastanawiam sie bo to samo powiedzałł mi ortodata że mozna skorygowac ta wadę nie wycinając migdałka ale wada może sie cofac , czyli co zęby z powrotem będą się krzywić czy ta poszerzona szczeka górna będzie się kurczyć do poprzednich wymiarów.......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1774907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 12.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Jeżeli chodzi o cofanie się wady to nie chodzi o kurczenie się szczęki, tylko o powstawanie zgryzu otwartego. To znaczy, że po zaciśnięciu szczęk pozostaje szpara pomiędzy siekaczami górnymi i dolnymi. Wiek tutaj nie ma znaczenia, chociaż u dzieci i młodzieży dorastającej ta wada może pojawić się w nasilonym stopniu. Proszę nie obawiaj się zabiegu usunięcia migdałka podniebiennego, ponieważ jest to na prawdę zabieg mało inwazyjny i stosunkowo mało stresujący. A zyskasz o wiele więcej niż to co opisywałem w moich wcześniejszych postach. Tak na szybko podsumowując Twojego ortodontę. Jeżeli myśli (a widać że tak) o tym co będzie dużo dalej po skończeniu leczenia to jest to osoba z wyobraźnią, a to u ortodonty (oprócz wiedzy i doświadczenia) najważniejsza rzecz. I jeszcze jedno. Nie bój się, że trafiłaś w ręce lekarzy i oni chcą pokroić i zamęczyć Twoje dziecko , oni chcą na prawdę dobrze. Nie jestem ortodontą, ale w moim zawodzie jego wiedza jest bardzo przydatna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78519-absurd-czy-konieczno%C5%9B%C4%87-trzeci-migda%C5%82-a-prosty-zgryz/#findComment-1776169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts