Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba

Recommended Posts

Mam pytanie z którym wiążę się moja prośba. Chcę kupić gitarę i nie wiem, jaką- Akustyczną czy klasyczną. Nie bardzo wiem, czym się różnią i jaki wpływ mają te różnicę na gre i jej sposób.

Z góry dziękuję za wszystkie odpwowiedzi.

Pozdrawiam.

Różnica jest niewielka. Akustyczna ma węższy gryf i pudło większe. Służy do gry chwytami(akordami). Struny ma stalowe zazwyczaj, aby grała głośniej.

Klasyczna odwrotnie. Szeroki gryf, pudło ciut mniejsze, struny zazwyczaj nylonowe.

W praktyce, to akustyczna może być klasyczną i odwrotnie.

czasami słyszysz jak przedstawiają muzyków w zespole: gitara akustyczna Jan Kowalski. Tzn., że przeważnie gra akordami na gitarze.

Gitara klasyczna, melodyczna: Józef Kowalski.

W zespołach muzycznych gitarę akustyczną wypiera gitara elektryczna, którą też możemy podzielić na klasyczną i akustyczną.

Podsumowując. Na akustycznej grasz i śpiewasz, aby wiadomo było co grasz. Na klasycznej melodię wydobywasz z gitary.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...

Bardzo dziękuję za odpowiedz, moj dylemat zostal rozwiazany, przepraszam, ze dziekuje dopiero teraz, aczkolwiek z odpowiedzi skorzystalam wczesniej. Wybralam jednak klasyczna, byc moze niedlugo ją zmienie, bo faktycznie, jest duzo mniejsza od akustycznej.

Dziekuje serdecznie

Pozdrawiam

Zycze szczesliwego Nowego Roku

Wybralam jednak klasyczna, byc moze niedlugo ją zmienie, bo faktycznie, jest duzo mniejsza od akustycznej.

Dziekuje serdecznie

Pozdrawiam

Zycze szczesliwego Nowego Roku

Dziwne, przeciez klasycznych gitar jest tyle rodzajów , w dodatku wg mnie kasyczne sa wlasnie wieksze :lol:, a jesli czlowiek, ktory ma zamiar grac na tym, nie planuje pobierac nauk w szkole muzycznej, to chyba raczej szkoda kasy na gitare klasyczna :).