Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy, ...obłęd czy realia?

Recommended Posts

Dziś otrzyamlem wycenę stanu surowego od potencjalnego wykonawcy.Trochę mnie przytkało, 90 tys. zl. Dom priojektowany jak najprosciej, prostokąt o wymiarach 11m x9m, podpiwniczony, parter 99 m plus poddasze 77 m kw., garaz 25m kw. doklejony do domu, dach prosty, dwuspadowy, żadnych wykuszy , łuków, balkonikow, dwa stropy terriva, dwa kominy, ściana 25 cm z pustaka uni.Roboty ziemne to praktycznie rowki pod ławy o glebokosci 50 cm, dom potem ma byc obsypany ziemią, ale to juz poza wyceną.Materialy idą w gorę (albo już poszly) , wykonawcy scigaja sie z nimi.Moje pytanie, czy takie ceny to już codzienna praktyka tej wiosny? Będę szukac dalej.Rejon budowy, woj. olsztynskie.Może ktoś polecic solidną ekipę?.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam podobną powierzchnię tylko sciany 38 Poro, dach 4 spadowy z 3 kukułkami i garazem dobudowanym i mnie wyjdzie kolo 120.000 PLN mam nadzieję.

Twoja wycena ogólenie jest wysoka ale patrząc na dzisiejsze ceny to średnia.

Pozdrawiam,

Chyba nie zrozumiałes kolegi...ja rozumiem, że tyle mu za robociznę zaśpiewali :wink:

90 tys. zl dotyczylo samej robocizny.Dom jak wspomnialem o bardzo prostej bryle, prostokat o dwuspadowym dachu.Po doswiadczeniach sprzed paru lat z "fachowcami" chcialem coś łatwego w budowie dla tzw. "fachowców". Zastanawiam sie, ile by mógł l kosztowac projekt o skomplikowanym wieloplaszczyznowym dachu, z licznymi lukarnami, z wykuszami i balkonikami itp. z elewacją np. z klinkieru (sciana trojwarstwowa) i gdybym budowal w biedniejszych (?) od "olsztynskiego" rejonach jak warszawka, wroclaw itp.?))))miejsce na uśmiech i oczko

Ja mam podobną powierzchnię tylko sciany 38 Poro, dach 4 spadowy z 3 kukułkami i garazem dobudowanym i mnie wyjdzie kolo 120.000 PLN mam nadzieję.

Twoja wycena ogólenie jest wysoka ale patrząc na dzisiejsze ceny to średnia.

Pozdrawiam,

Chyba nie zrozumiałes kolegi...ja rozumiem, że tyle mu za robociznę zaśpiewali :wink:

No jeżeli tak to przegięcie. Złodziejstwo w biały dzień. U mnie robocizna wyjdzie 45.000 a z wylanim ogrodzenia front z dwóch stron (działka narożna) razem ok. 90m 5000 PLN.Czyli w sumie 50.000PLN z ogrodzeniem.

Pozdrawiam,

Witam,

"

Ja dziś dostałam :

Stan surowy zamknięty :

180.000 materiały

155.000 robocizna

Odpowiednio stan surowy otwarty:

117.000 materiały

87.600 robocizna.

To póki co najtańsza oferta

"

Jaka jest pow. użytkowa - parter z poddaszem ??

Ja otrzymałem dzisiaj dziwną ofertę od wykonawcy z ogłoszenia : 110 tys za stan surowy z dachem (dom 230 mkw parter z poddaszem - robocizna + materiał) , przedpłata za materiał, robocizna płatna po odebraniu kolejnego etapu - taka cena to chyba akieś "czary: ???

pozdrawiam

Witam,

"

Ja dziś dostałam :

Stan surowy zamknięty :

180.000 materiały

155.000 robocizna

117.000 materiały

87.600 robocizna.

"

Ja otrzymałem dzisiaj dziwną ofertę od wykonawcy z ogłoszenia : 110 tys za stan surowy z dachem (dom 230 mkw parter z poddaszem - robocizna + materiał) , przedpłata za materiał, robocizna płatna po odebraniu kolejnego etapu - taka cena to chyba jakieś "czary: ???

pozdrawiam

Witam,

"

Ja dziś dostałam :

Stan surowy zamknięty :

180.000 materiały

155.000 robocizna

117.000 materiały

87.600 robocizna.

"

Ja otrzymałem dzisiaj dziwną ofertę od wykonawcy z ogłoszenia : 110 tys za stan surowy z dachem (dom 230 mkw parter z poddaszem - robocizna + materiał) , przedpłata za materiał, robocizna płatna po odebraniu kolejnego etapu - taka cena to chyba akieś "czary: ???

pozdrawiam