Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy, ...obłęd czy realia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My dostaliśmy dzisiaj ofertę 250 tys za stan surowy zamknięty dom apollo robocizna+materiał(porotherm, dachówka ceramiczna)szok!

Jakbyś jeszcze napisał/a ile m2 bedzie miał Wasz dom to byłoby fajnie.

100m2 czy 300m2 ? bo to jakby "mała" różnica się robi...

:wink:

Domek ma 116 metrów pow.użytkowej (parter) ,z możliwością użytkowego poddasza ok.50 metrów. Projekt apollo z pracowni Domus z Wrocławia.

w budownictwie rok 2004 to już prehistoria

a historia to grudzień 2006r

:-?

To oczywiste. Chciałem jedynie zwrócić uwagę na rozpiętość wycen. Najtaniej tzw. ekipy, czasami bez własnych taczek, nie wspomnę o miejscu do zamieszkania. Najdrożej jacyś pośrednicy, szukający klientów dla bezpośredniego wykonawcy lub firmy posiadające własne biuro, obsługę sekretarską, szefa, który nie zna się na budownictwie. Ceny środkowe, w moim wypadku, to małe firmy prowadzone przez budowlańca z uprawnieniami, zatrudniające w większości pracowników sezonwych, zwykle tych samych od wielu lat.

Po 90 tys. zl wyceny za robocizne stanu surowego szukam innych ekip. Jedna z nich wycenila robociznę na 45 tys. , ale niestety nie wiadomo, czy zdążą jeszcze w tym roku zaczac i dadzą odpowiedz za miesiac.Szukam wiec dalej, ale co polecona i sprawdzona, to nie ma wolnych terminow.Następna, wolna śpiewa sobie.....110 tys. plus VAT...za robociznę.Znalazlem jeszcze dwie, mają projekty, czekam na orientacyjną wycenę i nie wiem, jak kwota padnie tym razem?Pogadalem z robotnikami jednej z ekip, w trakcie rozmowy wyszlo, że zarabiają 8 zł/h!! na rękę.Latwo policzyc, ile chce zarobic wlasciciel firmy, trochę za dużo moim zdaniem.Pozdrawiam.

My dostaliśmy dzisiaj ofertę 250 tys za stan surowy zamknięty dom apollo robocizna+materiał(porotherm, dachówka ceramiczna)szok!

My budujemy również Apollo - i plan jest taki aby z wszystkim (usługa + materiały) zamknąć się w ok 150 - 160tys. Na razie wszystko wygląda na to, że jest to paln realny.

jak na razie :wink:

Dzień dobry - właściwie jestem pogodzony z losem, spóźniłem się z budową domu, mogłem zacząć w starych dobrych czasach polskich cen materiałów budowlanych etc........

prawie 300m z garażem pojedyńczym, trochę żelbetu, niepodparte narożniki, pustka nad salonem, płaski dach, moderna z założenia, parę ofert, 350 do 440 tys netto. Bez piwnicy.

Ja dostałam taka wycene: 41 tys. robocizna bez dachu w tym roboty ziemne, chudziak na parterze, scianki dzialowe i schody. Gosc jest podobno solidny. Co o tym sadzicie?

mam 182m2 powierzchni netto, dach dwuspadowy i plaski (dom na planie litery T) trzy male lukarny, strop teriva i kominy systemowe

Dziś otrzyamlem wycenę stanu surowego od potencjalnego wykonawcy.Trochę mnie przytkało, 90 tys. zl..

ja za 90 kola bede mial prawie to samo to Ty tylko ze razem z materialami i wszelkimi pozwoleniami :)

w tej chwili wydane nieca 60 kola o robia strop nad parterem i czekamy na wiezbe na ktora poszla juz zaliczka

cegla, BK24, BK12, stal - na calosc budowy stoi juz na dzialce :lol:

3 poziomy (piwnica z bloczkow betonowych, parter i poddasze i BK24)

1 poziom to srednio 70 metro

dom o wymiarach okolo 9x9

2 stropy teriva lane recznie

lawy z gruchy

dach 160m dwuspadowy prosty z pelnym deskowaniem

jak sa jakies pytania to smialo odpowiem

A materiały kiedy kupowane?

BK24 - marzec po 7,90

BK12 - teraz po 7,00

cegla - kwiecien/maj po 1,00

wiezba - teraz po 600

deski - teraz po 450