Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy, ...obłęd czy realia?

Recommended Posts

Dom 263 m kw + garaż na dwa samochody. Netto 297 mkw.

Ja rozumiem, że ceny materiałów skoczyły. Jasne. Ja rozumiem, że skoczyły dwukrotnie, trzyrotnie. Jasne.

Ale nie rozumiem dlaczego za robociznę stanu ZEROWEGO mam zapłacić 33.000 - tego nigdy nie zrozumiem.

Wybaczcie, ale mam wrażenie, że co poniektórzy widzieli się z głupim przez ścianę.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja twierdzę , że kogoś pogrzało. Dom jest parterowy z poddaszem. Nie rozumiem dlaczego 6 robotników robiących fundamenty musi zarabiać 5520 pln brutto ... Sorki mój mały móżdżek tego nie ogarnia.

Dlaczego musi?

Może to zarabia - jeżeli już ktoś się zdecyduje.

Nie tym razem.

Ja twierdzę , że kogoś pogrzało. Dom jest parterowy z poddaszem. Nie rozumiem dlaczego 6 robotników robiących fundamenty musi zarabiać 5520 pln brutto ... Sorki mój mały móżdżek tego nie ogarnia.

Niestety rynek psują głównie inwestorzy, którzy pracują za granicą, a przysyłają pieniądze do Polski i za nie rodzina buduje dom. Stąd się biorą takie ceny. Chcieliśmy otwarcia granic, to mamy teraz... :x

Niestety rynek psują głównie inwestorzy, którzy pracują za granicą, a przysyłają pieniądze do Polski i za nie rodzina buduje dom. Stąd się biorą takie ceny. Chcieliśmy otwarcia granic, to mamy teraz... :x

Na szczęście przysyłają.

Budowlańcy te pieniądze przecież przeznaczają np. na większą konsumpcje w Polsce. Część oczywiście wraca za granice poprzez firmy produkujące materiały budowlane. Ale za robocizne zostaje w karaju.

Na szczęście przysyłają.

Budowlańcy te pieniądze przecież przeznaczają np. na większą konsumpcje w Polsce. Część oczywiście wraca za granice poprzez firmy produkujące materiały budowlane. Ale za robocizne zostaje w karaju.

To nie tak. Ten pieniądz jest wirtualny, nie ma pokrycia w PKB naszego kraju.

Na szczęście przysyłają.

To ja poproszę 5000Euro przysłane z zagranicy.

Ten pieniądz zwiększa PKB bo napędza rynek wewnętrzny.

Na szczęście przysyłają.

To ja poproszę 5000Euro przysłane z zagranicy.

Ten pieniądz zwiększa PKB bo napędza rynek wewnętrzny.

Wiesz co to jest PKB? To wskaźnik, który w uproszczeniu oznacza wartość dóbr i usług wytworzonych na terenie danego kraju. A usługi i produkty, produkowane przez naszych rodaków za granicą nie są wytwarzane na terenie naszego kraju, czyli nie zwiększają naszego PKB.

Dziś otrzyamlem wycenę stanu surowego od potencjalnego wykonawcy.Trochę mnie przytkało, 90 tys. zl. Dom priojektowany jak najprosciej, prostokąt o wymiarach 11m x9m, podpiwniczony, parter 99 m plus poddasze 77 m kw., garaz 25m kw. doklejony do domu, dach prosty, dwuspadowy, żadnych wykuszy , łuków, balkonikow, dwa stropy terriva, dwa kominy, ściana 25 cm z pustaka uni.Roboty ziemne to praktycznie rowki pod ławy o glebokosci 50 cm, dom potem ma byc obsypany ziemią, ale to juz poza wyceną.Materialy idą w gorę (albo już poszly) , wykonawcy scigaja sie z nimi.Moje pytanie, czy takie ceny to już codzienna praktyka tej wiosny? Będę szukac dalej.Rejon budowy, woj. olsztynskie.Może ktoś polecic solidną ekipę?.Pozdrawiam.

A kiedy mają Ci zacząć ewentualną budowę, bo to tez ma znaczenie? ;) Jak szukałem ekipy w styczniu dla siebie (domek jak podpisie, województwo warmińsko-mazurskie) to ceny były od 16 wzwyż. Od 20 wyszła firma którą chciałem, ale termin podali na wiosnę 2008, udało mi sie znaleźć inną, za 26k pod dach, zaczęli w kwietniu. Podobno teraz za taki dom jak nasz ceny są już od 30k w górę a terminy na połowę 2008. Nie ma co liczyć, że będzie taniej :( Ale wydaje mi się, że o jakieś 40k to przesadzili na pewno w Twoim przypadku ;)

Wiesz co to jest PKB? To wskaźnik, który w uproszczeniu oznacza wartość dóbr i usług wytworzonych na terenie danego kraju. A usługi i produkty, produkowane przez naszych rodaków za granicą nie są wytwarzane na terenie naszego kraju, czyli nie zwiększają naszego PKB.

Mówimy o euro przysyłanych przez nich. A to wyglądą jakbyśmy mieli całkiem sporo zagranicznych turystów wydających na całorocznych wakacjach swoje pieniądze. A to już zwiększa PKB.

Ja też się niemile zaskoczyłam kilka tygodni temu....wstępnie w zeszłym roku umawialiśmy się na 25000zeta za robociznę (dom prosty jak od siekiery 130m pow.użytk.+ przylegający garaż dwustanowiskowy)...a jak przyszło kilka tygodni temu do podpisania umowy to było już 32000 :evil:

my obecne płacimy 50 000,00 robocizny za;

stan surowy otwarty z przykryciem dachu 9nie wiem czy to standard ale jeszcze z kanalizacją, rurami do kominka i opaską odsączającą)

scianki działowe

i rynny

A za jaką powierzchnie użytkową i czy parter, piwnica itd?

za 178m2 użytkowej z poddaszem użytkowym i bez piwnicy - dokładnie projekt M05 II z Muratora

pozdrawiam

my obecne płacimy 50 000,00 robocizny za;

stan surowy otwarty z przykryciem dachu 9nie wiem czy to standard ale jeszcze z kanalizacją, rurami do kominka i opaską odsączającą)

scianki działowe

i rynny

A za jaką powierzchnie użytkową i czy parter, piwnica itd?

za 178m2 użytkowej z poddaszem użytkowym i bez piwnicy - dokładnie projekt M05 II z Muratora

pozdrawiam