pierwek 06.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 teriva do domu 9x9 - 2900 na 1 poziom Coś mało. to są belki + garki? A po ile te garki za szt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 pomocnik majstra - 6 zeta/godzina majster=teść pomocnik pomocnika - moj ojciec prezes pomocnik - czyli ja glowny inwestor - czyli moja zona No czyli masz niewolników do roboty a nie zaciężnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 teriva do domu 9x9 - 2900 na 1 poziom Coś mało. to są belki + garki? A po ile te garki za szt? belki + 3 komorowe pustaczki kto szuka ten znajdzie a towar sprawdzony od wielu, wielu laty nie sztuka jest narzekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 No czyli masz niewolników do roboty a nie zaciężnych... nazywaj jak chcesz tesc i ojciec chyba nic dzownego ze pracuja za gratis ja i zona to chyba oczywiste pomocnik za 6 zeta, hmmmmm, mialem i oferty za 5 lecz malo solidni mi sie wydawali to nie oboz z napisam nad brama w stylu: praca czyni wolnym" tu nikt nigogo do niczego nie zmusza ja tylko udowadniam ze naprawde mozna wybudowac sie za przyzwoita kase tylko trzeba sie postarac, troche podzwonic, poszukac i np. wiezbe ciagnac 320km z mazur bo po zaplaceniu transportu i tak wyjdzie 1500-2000 mniej niz w okolicy torunia a ponadto szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A ile stali i za ile Ci poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 No czyli masz niewolników do roboty a nie zaciężnych... nazywaj jak chcesz tesc i ojciec chyba nic dzownego ze pracuja za gratis "Tylko" trzeba takich mieć co mogą,chcą,potrafią ja i zona to chyba oczywiste tak pomocnik za 6 zeta, hmmmmm, mialem i oferty za 5 lecz malo solidni mi sie wydawali to samo jak w przypadku ojca i teścia ja tylko udowadniam ze naprawde mozna wybudowac sie za przyzwoita kase tylko trzeba sie postarac, troche podzwonic, poszukac i np. wiezbe ciagnac 320km z mazur bo po zaplaceniu transportu i tak wyjdzie 1500-2000 mniej niz w okolicy torunia a ponadto szybciej A Twój czas jest nic nie wart? Tylko pozostaje małe ale... A jak ktoś ma pracę która go angażuje i na budowe ma czas tylko dorywczo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A ile stali i za ile Ci poszło? zawsze podaje ceny brutto choc czasem to kwota bez faktury jak na razie kupowalem: zebrowana 12 - 1500kg za 2300 gladka 6 - 100kg za 2300 i niedawno 100kg za 3400 mielismy 6-ke ze starczylo na lawy zostalo jeszcze sporo z dokupowanej 6-ki i okolo 30 pretow 12m 12-ki do zrobienia wieniec nad parterem, schody z partetu na poddasze i belki na poddaszu moze bede musial dokupic 12-ki choc to 1/4 calosci jaka kupowalem na koniec marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Te 7,90zł brutto za BK24 tu już dzisiaj nie aktualne. BK12 masz po 7,00zł czli BK24 wyjdzie koło 14zł.Więc to 90tyś za materiały to tak troche na granicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 No czyli masz niewolników do roboty a nie zaciężnych... nazywaj jak chcesz tesc i ojciec chyba nic dzownego ze pracuja za gratis "Tylko" trzeba takich mieć co mogą,chcą,potrafią ja i zona to chyba oczywiste tak pomocnik za 6 zeta, hmmmmm, mialem i oferty za 5 lecz malo solidni mi sie wydawali to samo jak w przypadku ojca i teścia ja tylko udowadniam ze naprawde mozna wybudowac sie za przyzwoita kase tylko trzeba sie postarac, troche podzwonic, poszukac i np. wiezbe ciagnac 320km z mazur bo po zaplaceniu transportu i tak wyjdzie 1500-2000 mniej niz w okolicy torunia a ponadto szybciej A Twój czas jest nic nie wart? Tylko pozostaje małe ale... A jak ktoś ma pracę która go angażuje i na budowe ma czas tylko dorywczo? tesc i ojciec - chca, moga i pacuja - 1 to murarz a 2 elektryk pomocnik pracowal na wielu budowach i wie co ma robic moj czas jest jak dla mnie sporo wart wiec pracuje dla przyjemnosci. za pensje oplacilbym kilku pomocnikow ale nie o to chodzi. tesciowi 1 wystarczy a ja jak mowilem lubie popracowac na budowie wlasnego domu a praca fizyczna mnie odpreza. np. wczoraj przez 3 godziny sciagalem szalunki ze schodow - rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Te 7,90zł brutto za BK24 tu już dzisiaj nie aktualne. BK12 masz po 7,00zł czli BK24 wyjdzie koło 14zł. Więc to 90tyś za materiały to tak troche na granicy... BK24 kupowalem chyba w marcu po 7,90 nigdzie nie pisalem ze taraz aktualne i to chyba oczywiste 90 kola za materialy - hmmmmmmm ja to bede mial juz postawiane na swoim miejscu czyli po prostu wymurowane jako stan surowy jak liczymy to z tych 90 jeszcze sporo zostanie - moze nawet na okna starczy czyli moze nawet surowy zamkniety - z pewnoscia za jakis miesiac dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dlatego i ja pisze że każdy ma troche inaczej. Jeden lubi i może, inny lubi i nie może, inny nie lubi i musi, inny nie lubi,nie chce, nie ma czasu i zatrudnia ekipy itd.Nadal tylko podtrzymuje pytanie gdzie można kupić obecnie BK (biały) po 8,00zł brutto z odbiorem w rozsądnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 BK24 kupowalem chyba w marcu po 7,90 nigdzie nie pisalem ze taraz aktualne i to chyba oczywiste 90 kola za materialy - hmmmmmmm ja to bede mial juz postawiane na swoim miejscu czyli po prostu wymurowane jako stan surowy jak liczymy to z tych 90 jeszcze sporo zostanie - moze nawet na okna starczy czyli moze nawet surowy zamkniety - z pewnoscia za jakis miesiac dam znac Dlatego nie pisz komuś kto teraz zaczyna że "ja za 90 kola bede mial prawie to samo to Ty tylko ze razem z materialami i wszelkimi pozwoleniami" bez podania warunków brzegowych - materiały po dawniejszch niższych cenach i prawie darmowa ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dlatego nie pisz komuś kto teraz zaczyna że "ja za 90 kola bede mial prawie to samo to Ty tylko ze razem z materialami i wszelkimi pozwoleniami" bez podania warunków brzegowych - materiały po dawniejszch niższych cenach i prawie darmowa ekipa. sorki lecz nie nauczylem sie jeszcze ze towar kupowany 2 miesiace temu kupowalem w dawniekszych cenach w jakims poscie piosalem co i kiedy oraz po ile kupowalem - zerknij co dzis napisalem to bedziesz wiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 06.06.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 OK wiem, widziałem, rozumiemMiłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 07.06.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 90 tys. zl dotyczylo samej robocizny.Dom jak wspomnialem o bardzo prostej bryle, prostokat o dwuspadowym dachu.Po doswiadczeniach sprzed paru lat z "fachowcami" chcialem coś łatwego w budowie dla tzw. "fachowców". Zastanawiam sie, ile by mógł l kosztowac projekt o skomplikowanym wieloplaszczyznowym dachu, z licznymi lukarnami, z wykuszami i balkonikami itp. z elewacją np. z klinkieru (sciana trojwarstwowa) i gdybym budowal w biedniejszych (?) od "olsztynskiego" rejonach jak warszawka, wroclaw itp.?))))miejsce na uśmiech i oczko Jeśli jest tak prosty jak piszesz,to sądzę ,że można to zrobić za połowę tej kwoty,tzn za 45 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 07.06.2007 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 90 tys. zl dotyczylo samej robocizny.Dom jak wspomnialem o bardzo prostej bryle, prostokat o dwuspadowym dachu.Po doswiadczeniach sprzed paru lat z "fachowcami" chcialem coś łatwego w budowie dla tzw. "fachowców". Zastanawiam sie, ile by mógł l kosztowac projekt o skomplikowanym wieloplaszczyznowym dachu, z licznymi lukarnami, z wykuszami i balkonikami itp. z elewacją np. z klinkieru (sciana trojwarstwowa) i gdybym budowal w biedniejszych (?) od "olsztynskiego" rejonach jak warszawka, wroclaw itp.?))))miejsce na uśmiech i oczko Jeśli jest tak prosty jak piszesz,to sądzę ,że można to zrobić za połowę tej kwoty,tzn za 45 tys. Ja myślę , ze mozna , ale jesli jest taki nawal pracy, to można też cenę wyśrubowac, może klient sie zgodzi.?Nie chce mi sie marudzic wiecej, na temat ekip, rozmawialem z kilkoma, dostali projekt, sami wyceniali przez 7-14 dni, by potem, przed podpisaniem umowy zmienic nagle cenę (ustaloną przez siebie, ktorą zaakceptowalem) , lub zmienic zakres czynnosci.Dowiedzialem się, że stan surowy nie obejmuje np. izolacji pionowych piwnicy i docieplenia jej styropianem przed zasypaniem, ani scianek dzialowych , ani deskowania i papy uwidocznionego w projekcie, ani zasypywania fundamentow, ani zasypywania ziemią i jej ubijania pod posadzkę np. w garażu (tam piwnicy brak, trzeba zayspac piachem.Oczywiscie zasypie to koparka, ale koparka piachu odpowiednio nie ubije itp.Niektore ekipy od razu powiedzialy, że robot ziemnych nie robią, mają byc wytyczonone i wykopane rowy pod ławy , oni przychodzą wylewac beton i murowac, szalunku też nie robią.Szlag mnie o malo parę razy nie trafił, jak posluchalem tego belkotu .Wykorzystują sytuację taką, że szczyt sezonu budowlanego i klient , ktory ma już czesc materialow zgromadzoną jest wg nich postawiony przed scianą, skoro sam szuka ekipy.Brak slow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts