Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W miejsca gdzie będa ścianki dzialowe włożyłam w chudziak po 2 prety żebrowane "12", więc jest wzmocniony. Po ilu dniach można postawic ścianki dzialowe z betonu komórkowego "12" szerokiego ? Będa wąskie okolo 70 - 80 cm od kazdej ze ścian, nie na całej długości miedzy ścianami.

Murarze chcą wejśc po dwóch dniach, boje się, że popeka chudziak - ma okolo 10 cm grubości.

https://forum.murator.pl/topic/78533-po-ilu-dniach-%C5%9Bcianki-dzia%C5%82owe-na-%C5%9Blepej-wylewce/

Myślę, że będzie ok. My po trzech dniach wstawiliśmy na caly dom około 12 palet z Maxem i U220. Nie powinno popękać.

P.S. czy masz już wymurowane ściany nośne?? Jeśli nie to pamiętaj niech Ci w ścianach nośnych wykonują wiązania do ścianek działowych, bo później będzie ci tynk pękał na łączeniu ścianek działowych i nośnych. Jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda zapraszam do mojego dziennika (mniej więcej pod koniec jest sporo zdjęć). Aha. Te wiązania nazywa się sztrabami (sztraby).

Dzieki za odpowiedź, pocieszyłes mnie, bo murarze przyjda za dwa dni, a jak sie nie zgodze to dopiero za miesiąc, bo inna budowa czeka od poniedziałku na nich.

Ścianki nośne mam wszystkie, były zrobione wraz z zewnetrznymi - na fundamentach, teraz te dzialowe będa do nosnych wiązane pretami, żeby własnie nie popekały.

Nie wiedziałam, że to sztraby :D

Pooglądam w wolnej chwili Twoje zdjęcia, pozdrawiam

Myslę, że sztraby to takie wysunięcie pół cegły/pustaka "na wyrost" poza ściane (wystaje) np. co drugi rząd, żeby potem było za co zazębić pustaka ze ścanki dobudowywanej.

Ja jednak nie będe miec sztraby, bo nie były zrobione, połącze ściany za pomoca pretów żebrowanych i tez będzie dobrze.

barozi - a jak mocuje się te pręty do ścian nośnych?

Nawiercić otwory (jaka głębokość?) i wsunąć je po prostu?

Renia w pierwszym poście pisze o prętach zbrojących chudziak w miejscach występowania ścian działowych - tak to zrozumiałem.

pzdr.

-romwis

romwis

prety wkłada sie w dziure zrobiona wiertarką w ścianie nośnej/zewnetrznej - na głębokość np. 10-15 cm i w ściance działowej tez głęboko okolo 10-15 cm. Prety powinny byc dwa obok siebie w odleglości np. 10 cm. W ścianie działowej chowaja sie w zaprawie miedzy pustakami, a w nośnej - na przeciwko sie robi dziure wiertarką, może byc w pustaku. Murarze dobudowując do domu wiatrołap dawali pręty co trzecia szychtę.

Robiąc ściany nośne razem z zewnetrznymi nie wiedziałam gdzie będe miec dzialowe, więc nie zrobiłam wówczas wypuszcczonych pustaków, teraz musze ściany łączyc pretami.

A prety w ślepej wylewce włozyłam aby nie popekała pod ciężarem ścian dzialowych.