Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY TRAWNIKOWI

Recommended Posts

Szukam pomocy dla mojego trawnika :x

Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy.

W kwietniu nawiozłam florovitem 10 kg i wysiałam siewnikiem między 4 a 5 na miarce i powstał taki piękny obraz jak na załączonym niżej obrazku.

Powiedzcie mi czy te zółte pasy to wypalona trawa czy nie posiany nawóz ?

Ręce mi już opadają - trawę podlewam i podlewam ale reakcji żadnej nie widać.

Ziemia to piasek, glina i torf przemieszane razem ze sobą.

Poza tym zauważyłam, że na łysiejących plackach gdzie niegdzie osiadła warstewka mchu.

http://img501.imageshack.us/img501/9876/tr2kv3.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/6879/tr1vh2.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/1492/tr4dw4.jpg

Hmmm,,mech rośnie na kwaśnej i zbitej glinie.

U nas pomogło wapnowanie dolomitem w jednym roku i piaskowanie, po gębokiej areacji.

Trawa wątła, bo młoda, a pasy moim zdaniem - zielone tam, gdzie był nawóz.

Daj czas trawnikowi do końca maja.

On jest założony w trudnych warunkach ( na zdjęciu w pełnym nasłonecznieniu), więc mam nadzieję, że mieszanka traw odpowiednio dobrana ( np. Sahara - Top Decor).

Aby go trochę pobudziś do wzrostu, dobrze byłoby ciąc go na 5cm, co drugi dzień i podlewać co 3-ci. Teraz już noce stają się cieplejsze, a trawa rośnie przy temperaturze podłoża +12C, więc daj jej jeszcze trochę czasu :D

hanka55 pisze:

Hmmm,,mech rośnie na kwaśnej i zbitej glinie.

U nas pomogło wapnowanie dolomitem w jednym roku i piaskowanie, po gębokiej areacji.

Trawa wątła, bo młoda, a pasy moim zdaniem - zielone tam, gdzie był nawóz.

Daj czas trawnikowi do końca maja.

On jest założony w trudnych warunkach ( na zdjęciu w pełnym nasłonecznieniu), więc mam nadzieję, że mieszanka traw odpowiednio dobrana ( np. Sahara - Top Decor).

Aby go trochę pobudziś do wzrostu, dobrze byłoby ciąc go na 5cm, co drugi dzień i podlewać co 3-ci. Teraz już noce stają się cieplejsze, a trawa rośnie przy temperaturze podłoża +12C, więc daj jej jeszcze trochę czasu

A ja uważam, że jest odwrotnie!

Przecież Gierga pisze:

Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy.

Skoro trwawa po zimie wyszła ładna to nie mogła „paść" nagle z głodu tylko została spalona w wyniku niewłaściwego nawożenia co widać na zdjęciach.

Jak można ciąć trawę co drugi dzień na 5cm skoro jej tam praktycznie nie ma (została spalona) a wiec takie „cięcie" raczej jej nie pobudzi do wzrostu.

Pewnie znów hanka55 zarzuci mi niewiedzę ale nic na to nie poradzę :D :D . Nawet trawę w okolicach Wrocławia i w Rabce można spalić nawozem :D .

Informacji jak ja bym postapił z uszkodzonym trawnikiem udzieliłem pytajacej poza tym forum.

..

W tym roku po raz pierwszy nawozilem trawnik. Przeczytawszy tu i tam o niedogodnosciach recznego nawozenia zdecydowalem sie na zakup siewnika aby miec rownomiernie zozrzucony nawoz. No i po nawozeniu mam pasy startowe na trawniku :) . Teraz juz wiem ze nie mozna jezdzic po sladach tylko na zakladke :) . Ale w moim przypadku jasniejsza trawa jest w miejscach gdzie nie padal nawoz - widac ze jest rzadsza, nizsza i wolniej rosnie. Spalona nawoze trawe mialem w jednym miejscu gdzie nie siegalo nawodnienie - ruda kepa lichej trawy - wyglada to dosc charakterystycznie.

Moim zdaniem jesli Twoja trawa jest jasnozielona, wiotka, niska z mala domieszka zeszlorocznych martwych lisci to jest to efekt slabego nawozenia - jesli trawa jest ruda - bez cienia zieleni - to jest spalona nawozem.

Chyba ze u Ciebie sytuacja jest odwrotna - zielona trawa tam gdzie byly kolka siewnika, a tam gdzie spadl nawoz zolta :roll: ? Jezdziles na zakladke? Jaka stosowales dawke na 100m2 (florovit chyba podaje 3 kg / 100 m2)?

Pozdrawiam,

Maciek

W tym roku po raz pierwszy nawozilem trawnik. Przeczytawszy tu i tam o niedogodnosciach recznego nawozenia zdecydowalem sie na zakup siewnika aby miec rownomiernie zozrzucony nawoz. No i po nawozeniu mam pasy startowe na trawniku :) . Teraz juz wiem ze nie mozna jezdzic po sladach tylko na zakladke :) . Ale w moim przypadku jasniejsza trawa jest w miejscach gdzie nie padal nawoz - widac ze jest rzadsza, nizsza i wolniej rosnie. Spalona nawoze trawe mialem w jednym miejscu gdzie nie siegalo nawodnienie - ruda kepa lichej trawy - wyglada to dosc charakterystycznie.

Moim zdaniem jesli Twoja trawa jest jasnozielona, wiotka, niska z mala domieszka zeszlorocznych martwych lisci to jest to efekt slabego nawozenia - jesli trawa jest ruda - bez cienia zieleni - to jest spalona nawozem.

Chyba ze u Ciebie sytuacja jest odwrotna - zielona trawa tam gdzie byly kolka siewnika, a tam gdzie spadl nawoz zolta :roll: ? Jezdziles na zakladke? Jaka stosowales dawke na 100m2 (florovit chyba podaje 3 kg / 100 m2)?

Pozdrawiam,

Maciek

Właśnie dziwi mnie jedno po pierwsze miałam 10 kg florovitu w granulacie i na opakowaniu pisało starcza na ok 300 m2, a pole jakie nim obsiałam było na pewno większe bo ok 500-600 m2. Więc dlaczego jest aż tyle pasów:()

Poza tym w miejscu, gdzie sypałam nawóz do siewnika dosyć mi się wysypało i jakoś tam nie jest trawa spalona.

Teraz pada dużo desczu i pasy stały się jakieś takie pomarańczowe i widzę zielone źdźbła. Ogólnie trawa w tych miejscach coś mi podpowiada, że nie jest spalona tylko jakaś dziwnie żółta, a teraz po deszczu pomarańczowa :)

NIe wiem co mam teraz zrobić sypnąć po tych placach, zrobic areacje, piaskowanie a może dolomitem?

Starałm robić się na zakładkę, ale, że działka nie jest równa to było trudno.

Na podobne problemy najlepsza jest butelka piwa. Wypij piwo duszkiem i przypatrz się uważnie trawnikowi jeszcze raz jeżeli wygląd trawnika się nie zmienił powtórz zabieg dwu trzykrotnie w odstępach 5 -10 min.

Przecież nawet jest taka piosenka nie ma brzydkich trawników tylko piwa czasem brak.

Pełen luz stary pełen luz . Pamiętaj ten trawniczek jest dla ciebie nie ty dla niego.