Gierga 09.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Szukam pomocy dla mojego trawnika Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy. W kwietniu nawiozłam florovitem 10 kg i wysiałam siewnikiem między 4 a 5 na miarce i powstał taki piękny obraz jak na załączonym niżej obrazku. Powiedzcie mi czy te zółte pasy to wypalona trawa czy nie posiany nawóz ? Ręce mi już opadają - trawę podlewam i podlewam ale reakcji żadnej nie widać. Ziemia to piasek, glina i torf przemieszane razem ze sobą. Poza tym zauważyłam, że na łysiejących plackach gdzie niegdzie osiadła warstewka mchu. http://img501.imageshack.us/img501/9876/tr2kv3.jpg http://img518.imageshack.us/img518/6879/tr1vh2.jpg http://img518.imageshack.us/img518/1492/tr4dw4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 11.05.2007 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 nikt mi nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.05.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Hmmm,,mech rośnie na kwaśnej i zbitej glinie. U nas pomogło wapnowanie dolomitem w jednym roku i piaskowanie, po gębokiej areacji. Trawa wątła, bo młoda, a pasy moim zdaniem - zielone tam, gdzie był nawóz. Daj czas trawnikowi do końca maja. On jest założony w trudnych warunkach ( na zdjęciu w pełnym nasłonecznieniu), więc mam nadzieję, że mieszanka traw odpowiednio dobrana ( np. Sahara - Top Decor). Aby go trochę pobudziś do wzrostu, dobrze byłoby ciąc go na 5cm, co drugi dzień i podlewać co 3-ci. Teraz już noce stają się cieplejsze, a trawa rośnie przy temperaturze podłoża +12C, więc daj jej jeszcze trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 11.05.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 hanka55 pisze: Hmmm,,mech rośnie na kwaśnej i zbitej glinie. U nas pomogło wapnowanie dolomitem w jednym roku i piaskowanie, po gębokiej areacji. Trawa wątła, bo młoda, a pasy moim zdaniem - zielone tam, gdzie był nawóz. Daj czas trawnikowi do końca maja. On jest założony w trudnych warunkach ( na zdjęciu w pełnym nasłonecznieniu), więc mam nadzieję, że mieszanka traw odpowiednio dobrana ( np. Sahara - Top Decor). Aby go trochę pobudziś do wzrostu, dobrze byłoby ciąc go na 5cm, co drugi dzień i podlewać co 3-ci. Teraz już noce stają się cieplejsze, a trawa rośnie przy temperaturze podłoża +12C, więc daj jej jeszcze trochę czasu A ja uważam, że jest odwrotnie! Przecież Gierga pisze: Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy. Skoro trwawa po zimie wyszła ładna to nie mogła „paść" nagle z głodu tylko została spalona w wyniku niewłaściwego nawożenia co widać na zdjęciach. Jak można ciąć trawę co drugi dzień na 5cm skoro jej tam praktycznie nie ma (została spalona) a wiec takie „cięcie" raczej jej nie pobudzi do wzrostu. Pewnie znów hanka55 zarzuci mi niewiedzę ale nic na to nie poradzę . Nawet trawę w okolicach Wrocławia i w Rabce można spalić nawozem . Informacji jak ja bym postapił z uszkodzonym trawnikiem udzieliłem pytajacej poza tym forum. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 11.05.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 W tym roku po raz pierwszy nawozilem trawnik. Przeczytawszy tu i tam o niedogodnosciach recznego nawozenia zdecydowalem sie na zakup siewnika aby miec rownomiernie zozrzucony nawoz. No i po nawozeniu mam pasy startowe na trawniku . Teraz juz wiem ze nie mozna jezdzic po sladach tylko na zakladke . Ale w moim przypadku jasniejsza trawa jest w miejscach gdzie nie padal nawoz - widac ze jest rzadsza, nizsza i wolniej rosnie. Spalona nawoze trawe mialem w jednym miejscu gdzie nie siegalo nawodnienie - ruda kepa lichej trawy - wyglada to dosc charakterystycznie. Moim zdaniem jesli Twoja trawa jest jasnozielona, wiotka, niska z mala domieszka zeszlorocznych martwych lisci to jest to efekt slabego nawozenia - jesli trawa jest ruda - bez cienia zieleni - to jest spalona nawozem. Chyba ze u Ciebie sytuacja jest odwrotna - zielona trawa tam gdzie byly kolka siewnika, a tam gdzie spadl nawoz zolta ? Jezdziles na zakladke? Jaka stosowales dawke na 100m2 (florovit chyba podaje 3 kg / 100 m2)? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 11.05.2007 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 W tym roku po raz pierwszy nawozilem trawnik. Przeczytawszy tu i tam o niedogodnosciach recznego nawozenia zdecydowalem sie na zakup siewnika aby miec rownomiernie zozrzucony nawoz. No i po nawozeniu mam pasy startowe na trawniku . Teraz juz wiem ze nie mozna jezdzic po sladach tylko na zakladke . Ale w moim przypadku jasniejsza trawa jest w miejscach gdzie nie padal nawoz - widac ze jest rzadsza, nizsza i wolniej rosnie. Spalona nawoze trawe mialem w jednym miejscu gdzie nie siegalo nawodnienie - ruda kepa lichej trawy - wyglada to dosc charakterystycznie. Moim zdaniem jesli Twoja trawa jest jasnozielona, wiotka, niska z mala domieszka zeszlorocznych martwych lisci to jest to efekt slabego nawozenia - jesli trawa jest ruda - bez cienia zieleni - to jest spalona nawozem. Chyba ze u Ciebie sytuacja jest odwrotna - zielona trawa tam gdzie byly kolka siewnika, a tam gdzie spadl nawoz zolta ? Jezdziles na zakladke? Jaka stosowales dawke na 100m2 (florovit chyba podaje 3 kg / 100 m2)? Pozdrawiam, Maciek Właśnie dziwi mnie jedno po pierwsze miałam 10 kg florovitu w granulacie i na opakowaniu pisało starcza na ok 300 m2, a pole jakie nim obsiałam było na pewno większe bo ok 500-600 m2. Więc dlaczego jest aż tyle pasów:() Poza tym w miejscu, gdzie sypałam nawóz do siewnika dosyć mi się wysypało i jakoś tam nie jest trawa spalona. Teraz pada dużo desczu i pasy stały się jakieś takie pomarańczowe i widzę zielone źdźbła. Ogólnie trawa w tych miejscach coś mi podpowiada, że nie jest spalona tylko jakaś dziwnie żółta, a teraz po deszczu pomarańczowa NIe wiem co mam teraz zrobić sypnąć po tych placach, zrobic areacje, piaskowanie a może dolomitem? Starałm robić się na zakładkę, ale, że działka nie jest równa to było trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 11.05.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Na podobne problemy najlepsza jest butelka piwa. Wypij piwo duszkiem i przypatrz się uważnie trawnikowi jeszcze raz jeżeli wygląd trawnika się nie zmienił powtórz zabieg dwu trzykrotnie w odstępach 5 -10 min. Przecież nawet jest taka piosenka nie ma brzydkich trawników tylko piwa czasem brak.Pełen luz stary pełen luz . Pamiętaj ten trawniczek jest dla ciebie nie ty dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 14.05.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Eeeetam - ta metoda jest dobra PRZED a nie PO kilku godzinach biegania po trawniku ... A jeszcze lepsza - jak przyjdzie ochota do pracy (w ogrodzie) to usiac i poczekaj az minie (najlepiej przy piwie) ... Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts