Agduś 13.05.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Tak, mamy Thermogolv. Przepływowe grzanie wody generuje jeden problem - dobrze by było mieć baterie z termostatem - z kranu leje się bardzo gorąca woda. Nam to nie przeszkadza, ale u dzieci nad wanną chyba wymienimy na taką z termostatem.Ciepłej wody zabrakło nam kiedyś na początku, gdy ustawiając grzanie na taryfę nocną spowodowaliśmy, że o 23.00 podłogówka zabierała ciepło ze zbiornika. Gdy o tej porze dwie osoby wpadły na pomysł wykąpania się (wcześniej myły się trzy córki, a pc nie dogrzewała wody w dziennej taryfie), nie było już komfortowej dla mnie temperatury wody (40 st. C). Szybko przestawiliśmy grzanie tak, żeby zaczynało się o 24.00 i już nie było problemu. Zresztą po chwilowym wychłodzeniu wody, była ona dogrzewana przez pc, która włączała się wtedy i kąpiel godzinę później już byłaby przyjemniejsza.Wykoncypowaliśmy, że należy ustawić zadane temperatury grzania odwrotnie niż zazwyczaj. Tzn. "wymagaliśmy" wyższej w nocy i w dziennych tanich godzinach, a niższej w dzień. W efekcie pompka obiegowa podłogówki włączała się po 24.00, zabierała ciepło ze zbiornika, co powodowało włączenie się pc. Pc dogrzewała wodę w zbiorniku. Pompka obiegowa wyłączała się po osiągnięciu w pomieszczeniach zadanej temperatury (dobrze się rano wstawało, bo było cieplutko), przestawało pobierać ciepło ze zbiornika, pc dogrzewała zbiornik do zadanej temperatury i wyłączała się przed nastaniem taryfy dziennej. W chłodniejsze dni to samo powtarzało się w dzień, w cieplejsze albo przy intensywnym gotowaniu już nie.Różnice temperatur wynosiły około 1,5 st, więc nie były duże.Na pewno w razie większych mrozów można by powalczyć jeszcze trochę zwiększajac temperaturę wody w podłogówce, żeby skrócić czas nagrzewania domu, temperaturę wody w zbiorniku i zadaną temperaturę powietrza w godzinach nocnej taryfy, żeby zmagazynowac go więcej na czas taryfy droższej. Na pewno w którymś momencie to nie wystarczy albo przestanie się opłacać ze względu na spadającą ze wzrostem temperatury sprawność pc. Ale w końcu tych baaardzo mroźnych dni nie jest tak dużo, żeby to miało ogromny wpływ na opłacalność użytkowania pc, która przez większosć sezonu grzewczego będzie się mniej wysilała.Przy tak dużym zbiorniku wody kotłowej, dużej bezwładności cieplnej podłóg i dobrze ocieplonych ścian (silikaty), nasze ogrzewanie jest właściwie trochę jak akumulacyjne elektryczne, ale tańsze, bo nie grzejemy samym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.05.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Uważam że komentrze w tej materii nie mają nic wspólego z zajadłością a jedynie z wymianą poglądów. Pompy ciepła są stosunkowo nowe "na polskim rynku" i do tego drogie. Drodzy użytkownicy PC Jezeli zadajemy pytania i dyskutujemy to jedynie dlatego że to rozwiązanie jest naprawdę atrakcyjne! Na folderze same superlatywy. Ekologia, wygoda, czystość, koszty.... dłogo moznaby jeszcze wymieniać zalety. Poruszany praktycznie w każdym poście aspekt ekonomiczny ma swoje uzasadnienie. Dalczego mam skusić się na PC i dołożyć do instalacji CO/CW min 30-40 tys zł. Po prostu chcemy wiedzieć z czego wypływa to zadowolenie z tego rozwiązania? Piszecie że gaz niebezpieczny... sorki ale są większe szanse ze jutro spadniesz ze schodów i zrobisz cobie krzywdę niż to że zginiesz od wybuchu gazu. Moze ekologia na was tak wpływa... ale większość ludzi tu piszących chce znaleść optymalne dla siebie rozwiązanie nakłady/koszty utrzymania. \ Wygoda... PC nie jest bardziej wygoda niż gaz Koszty utrzymania... też nie sądzę bo bywa z tym różnie - co pokazują doświadczenia innych PS Znamienne jest to że wypowiadają się tylko ci który chcą zainstalować PC lub ci którzy ją zainstalowali niedawno (umówmy się - zimy nie było) lub u nich działa. Jak to zwykle w takich sytualcjach bywa zupełenie zapomina się wspomnieć o kosztach np. konserwacji, przeglądów itd. PS2 Mam pytanie: czy ten przeplywowy system cieplej wody jest skuteczny? Mam na mysli sytuacje, w ktorej na 3 osoby sie myja (1 sie kapie, a 2 akurat myja rece). a co w sytuacji kiedy masz dwie córki w domu które w kółko się moczą w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Agduś, nie pamietam jaka macie PC. Wydaje mi sie, ze Thermogolv, prawda? Mam pytanie: czy ten przeplywowy system cieplej wody jest skuteczny? Mam na mysli sytuacje, w ktorej na 3 osoby sie myja (1 sie kapie, a 2 akurat myja rece). A z zajadlym atakowaniem uzytkownikow tez sie zgadzam. To tak jakbym mial sie tlumaczyc kazdemu sasiadowi dlaczego jezdze drozszym samochodem od niego... Kąpiąc się nigdy nie zauważyłam, żeby temperatura wody spadała, gdy ktoś odkręcił ciepłą wodę w innym kranie. Natomiast przy przepływowym piecyku gazowym wchodząc pod prysznic groziłam nagłą śmiercią każdemu, kto waży się odkręcić ciepłą wodę w kuchni, gdy się kąpię. Mnie nie chodzi o cenę. Nie mam zamiaru ani się chwalić, ani tłumaczyć z niczego. Wybraliśmy to, co nam odpowiadało, ale w pełni akceptuję fakt, że komuś innemu odpowiada coś innego. Dziwi mnie więc, że niektórym tak bardzo przeszkadza nasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 PS Znamienne jest to że wypowiadają się tylko ci który chcą zainstalować PC lub ci którzy ją zainstalowali niedawno (umówmy się - zimy nie było) lub u nich działa. Jak to zwykle w takich sytualcjach bywa zupełenie zapomina się wspomnieć o kosztach np. konserwacji, przeglądów itd. PS2 Mam pytanie: czy ten przeplywowy system cieplej wody jest skuteczny? Mam na mysli sytuacje, w ktorej na 3 osoby sie myja (1 sie kapie, a 2 akurat myja rece). a co w sytuacji kiedy masz dwie córki w domu które w kółko się moczą w wannie Tutaj z reguły wypowiadają się ludzie, którzy właśnie się budują albo niedawno skończyli i jeszcze z rozpędu przychodzą poszukać pomysłów na urządzenie domu i ogrodu. Ci, którzy już od dawna mieszkają, bywają na innych forach. Decydując się na pc polegaliśmy na zdaniu użytkowników konkretnych pomp, którzy mają je od kilku lat. Rozmawialiśmy z nimi zeszłego lata, po ostrej zimie i te właśnie doświadczenia nas najbardziej interesowały. Rok temu bywali to właściciele różnych pc, którzy mieli je od dłuższego czasu i nie narzekali (bodajże z Poznania i Gdyni). My rozmawialiśmy też z mieszkańcem górskich rejonów, który miał tamtej zimy nieocieplony dom, a grzałki (tej na czarną godzinę) nie musiał włączać. Mam trzy córki . Na pewno można wylać szybko tyle wody, że ochłodzi się wodę kotłową w zbiorniku tak bardzo, że trochę potrwa zanim pc ją ogrzeje z powrotem. Nam się to jeszcze nie zdarzyło, poza podanym powyżej przykładem, gdy podłogówka "porwała ciepło" ze zbiornika tuż przed kąpielą (woda w zbiorniku miała wtedy jakieś 37 stopni, czyli za mało na kąpiel). Czy córki kąpią się jednocześnie w dwóch wannach, stale dolewając ciepłej wody? Jeżeli nie, to pc zdąży nagrzać zbiornik pomiędzy jedną a drugą kąpielą. Przynajmniej u nas tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.05.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja jako "zajadliwy" przeciwnik pomp ciepła nie uważam, że one nie działają, czy nie radzą sobie w duże mrozy, albo, że ich sprawność drastycznie odbiega od deklarowanej. Zauważyłem tylko, że gdybym zdecydował się na to urządzenie to musiałbym za nie zapłacić. Różnicę między ceną instalacji grzewczej posiadaną obecnie a ceną pompy ciepła sfinansowałbym z wyższego kredytu. Miesięczna rata tej dodatkowej części pomnożona przez 12 daje kwotę wyższą niż obecnie ponoszone roczne koszty ogrzewania. A trochę kasy musiałbym jeszcze wydać za prąd zużyty przez PC Mając pompę ciepła nic bym nie zyskiwał bo wydawałbym na nią więcej kasy co miesiąc niż wydaję teraz na ogrzewanie. Co z tego, że więcej pieniędzy przelewałbym do PKO BP a mniej do zakładu energetycznego. Pieniądz jest pieniądz. 1000 zł to zawsze więcej niż 500 zł.Wybrałem rozwiązanie tańsze w eksploatacji. Bo kredyt to dla mnie stałe obciążenie, które wliczam w koszty utrzymania domu.Moje pieniądze bardzo mnie interesują, cudze mniej. Nie mam też zamiaru wywyższać swojego wyboru wątpliwymi zaletami, w stylu: megakomfort, ekologia, nowoczesność itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.05.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ech... cały czas się chcę dowiedzieć dlaczego ludzie kupują te rozwiązania mimo ze jest to ekonimicznie nieuzasadnione. Z praktyki wynika że skazuje to mieszakańców domów z PC na różne niedogodności - ale to ich nie zniechęca. Nie liczą kosztów całkowitych tylko że będą miec niższe rachunki - ale tu równiez się okazuje ze w perspektywie 3 lat ta różnica nie jest znowu aż tak wielka. Jezier pomyśl jak będzie wyglądała symulacja w której te 30 tys wrzucasz na fundusz zrównoważony - rocznie średnio 28% co daje prawie 10 tys/ rok.Mozesz ogrzewać czym chcesz i kiedy chcesz. PSA czy ktoś z miłośników PC zastanawiał sie nad kosztami napraw? Zdaje się że trzeba ryć cały ogród lub wkopywać sie głęboko w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja jako "zajadliwy" przeciwnik pomp ciepła nie uważam, że one nie działają, czy nie radzą sobie w duże mrozy, albo, że ich sprawność drastycznie odbiega od deklarowanej. Zauważyłem tylko, że gdybym zdecydował się na to urządzenie to musiałbym za nie zapłacić. Różnicę między ceną instalacji grzewczej posiadaną obecnie a ceną pompy ciepła sfinansowałbym z wyższego kredytu. Miesięczna rata tej dodatkowej części pomnożona przez 12 daje kwotę wyższą niż obecnie ponoszone roczne koszty ogrzewania. A trochę kasy musiałbym jeszcze wydać za prąd zużyty przez PC Mając pompę ciepła nic bym nie zyskiwał bo wydawałbym na nią więcej kasy co miesiąc niż wydaję teraz na ogrzewanie. Co z tego, że więcej pieniędzy przelewałbym do PKO BP a mniej do zakładu energetycznego. Pieniądz jest pieniądz. 1000 zł to zawsze więcej niż 500 zł. Wybrałem rozwiązanie tańsze w eksploatacji. Bo kredyt to dla mnie stałe obciążenie, które wliczam w koszty utrzymania domu. Moje pieniądze bardzo mnie interesują, cudze mniej. Nie mam też zamiaru wywyższać swojego wyboru wątpliwymi zaletami, w stylu: megakomfort, ekologia, nowoczesność itp. Gdybyśmy mieli gaz koło działki, może podjęlibyśmy inną decyzję. Czy przy porównywalnych kosztach inwestycji też byś zdecydował się na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ech... cały czas się chcę dowiedzieć ... Ech, chyba się nie dowiesz... No, chyba żeby któryś z tych niezrównoważonych miłośników pc przyszedł do Ciebie na psychoanalizę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Z praktyki wynika że skazuje to mieszakańców domów z PC na różne niedogodności - ale to ich nie zniechęca. Z czyjej praktyki? Jakie niedogodności? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.05.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Dalczego mam skusić się na PC i dołożyć do instalacji CO/CW min 30-40 tys zł. Dlaczego tyle dokładać? Myśmy tyle wydali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.05.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Dalczego mam skusić się na PC i dołożyć do instalacji CO/CW min 30-40 tys zł. Dlaczego tyle dokładać? Myśmy tyle wydali. Agdus, ale na co tyle wydałaś? Policz ile cię koszotowało całe przedsięwzięcie a nie tylko urządzenie dolicz koszty robocizny, podłogówki, instalacji, zaworów baterii itd itd i wtedy napisz ile faktycznie wydałaś. Jezeli piszę o niedogodnościach to mozna ich wymienić conajmniej kilka: - duża bezwładność całego systemu - wysokie kozty serwisu - wysokie koszty ewentualnych napraw - mała dostępność prawdziwych fachowców na rynku - ceny będą szły w górę - koszty inwestycji Na psychanalizę nikt to mnie nie przychodzi Próbowałem rzetelnie - nie handlowo - dowiedzieć co w PC jest takie fajne że to kupiłaś nie bacząc na koszty. A na forum jest kilku niezrównoważonych użytkowników PC którzy pisza że mają w domu 16 C. Były też artykuły w muratorze - poczytaj również inne fora dyskusuje... PS Faktycznie głupio jest się przyznać na forum ze ta cudowna inwestycja w PC która miała ogrzewać za darmo kosztuje w utrzymaniu tyle co zwykłe technologie i bez sensu wydało się sporo kasy. PS2 Dalej będę sledził wątki z informacjami o PC - bo ta technologia ma przyszłość i jest OK. I dalej będę czekał na kogoś kto mi rzetelnie wytłumaczy dlaczego warto to kupić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 14.05.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam,Agduś, też będziemy mieć pompe ciepła, też chyba z firmy Thermogolv. Budowa rusza za jakieś 2-3 tygodnie (własnie obieram pozwolenie na budowę).W tym roku to chyba pompy instalowac nie będę (chyba tylko kolektory zakopię) a pompe latem 2008 przed przeprowadzą.Agduś kilka pytań, jeśli można:1. piszesz że Panowie kilka razy przyjeżdzali zanim wybraliście ofertę. Czy z Thermogolv to pan Kołodziej przyjezdzał?2. czy kolektory zakopaliście sami, czy też usługa była kompleksowa?3. kto Wam robił podłogówkę? Thermogolv?4. czy w obiegu CWU macie cyrkulację?5. wnioskuję, że nie macie sterownika pogodowego, tak? Natomiast pompka obiegowa jest sterowana czujnikiem temperatury wewnętrznej6. jak wyglądała współpraca z firmą Thermogolv- terminowość, rzetelność itp?7. jaką pompe macie? Ja mysle na pompą 9.2kW (M2-7/S2-7 D-X)8. jaki grunt macie? u mnie jest niestety piasek i piasek zagliniony dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.05.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Poddaję się! Jeżeli ktoś pyta, dlaczego zdecydowaliśmy się na pc, uczciwie piszę, dlaczego. Okazuje się, że nie mam racji, powody, dla których podjęliśmy taką decyzję są głupie i bez sensu. Przy takim nastawieniu nigdy nie można uzyskać satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie "dlaczego?", bo każdy argument można odrzucić. Nie "zjadliwie" i nie "atakują" tylko spokojnie, za pomocą rzeczowych argumentów udowadniają, że właściciele pc są naiwniakami. Pytanie, czy będę zadowolona za kilka lat jest trochę bez sensu - ja napiszę, że tak, a szanowni interlokutorzy, żem głupia i naiwna, bo na pewnmo nie będę. We wróżki nie wierzę. Na razie nie możemy się przekonać, co będzie za kilka lat. Zresztą poziom zadowolenia to sprawa niewymierna. Dlaczego nikt nie odpowiedział mi, czy przy takich samych kosztach inwestycji wybór pc też jest głupotą? Nie chcę reklamować. Piszę tylko, jak sprawuje się nasza pc. Przepraszam, że zima była łagodna. Przepraszam, ze jestem zadowolona. Przepraszam, że udało się grzać w nocnej taryfie. Przepraszam, że nie brakuje ciepłej wody. Więcej nie będę. Policz ile cię koszotowało całe przedsięwzięcie a nie tylko urządzenie dolicz koszty robocizny, podłogówki, instalacji, zaworów baterii itd itd i wtedy napisz ile faktycznie wydałaś. Rozumiem, że piec gazowy nie wymaga żadnych instalacji? Urządzenie kosztowało 25 tys. + 3 tys. kolektor gruntowy. Nie chce mi się szukać faktur za robociznę. Podłogówka na parterze i tak by była, więc dochodzi różnica kosztów pomiędzy kaloryferami a podłogówką na górze. Pisałam też, że doprowadzenie gazu do domu kosztowałoby tyle, co pc, ale tego chyba nikt nie zauważa. - duża bezwładność całego systemu - wysokie kozty serwisu - wysokie koszty ewentualnych napraw - mała dostępność prawdziwych fachowców na rynku - ceny będą szły w górę - koszty inwestycji Bezwładność jest dla mnie zaletą, która pozwala wykorzystywać możliwie najwięcej prądu w taniej taryfie. A mogę prosić o podanie konkretnych kosztów serwisu i napraw w firmie, która nam montowała pc? Nie mam problemu z dostępem do fachowców. Numer telefonu mam wpisany w komórkę. Prawie wszystkie ceny idą w górę. Sądzę, że tu mechanizm będzie inny - pc stają się coraz bardziej popularne, więc powinny raczej tanieć. Mój pierwszy komputer kosztował 3 tys zł, a jego możliwości nijak się miały do nowego, który kosztował znacznie mniej. Koszty inwestycji porównywalne z doprowadzeniem gazu do naszej działki, zakupem porządnego kotła gazowego i wykonaniem całej instalacji. I proszę mi nie pisać, że mogliśmy kupić kocioł na ekogroszek - w warunkach mamy zapis, że nie możemy. Zresztą nie chcielibyśmy, bo jesteśmy wygodni i wolimy za wygodę zapłacić. Dalej będę sledził wątki z informacjami o PC - bo ta technologia ma przyszłość i jest OK. I dalej będę czekał na kogoś kto mi rzetelnie wytłumaczy dlaczego warto to kupić Nikt Ci tego nie wytłumaczy na forum, bo każdemu zarzucisz, że "głupio jest się przyznać na forum że ta cudowna inwestycja w PC która miała ogrzewać za darmo kosztuje w utrzymaniu tyle co zwykłe technologie i bez sensu wydało się sporo kasy." Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.05.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam, Agduś, też będziemy mieć pompe ciepła, też chyba z firmy Thermogolv. Budowa rusza za jakieś 2-3 tygodnie (własnie obieram pozwolenie na budowę). W tym roku to chyba pompy instalowac nie będę (chyba tylko kolektory zakopię) a pompe latem 2008 przed przeprowadzą. Agduś kilka pytań, jeśli można: 1. piszesz że Panowie kilka razy przyjeżdzali zanim wybraliście ofertę. Czy z Thermogolv to pan Kołodziej przyjezdzał? 2. czy kolektory zakopaliście sami, czy też usługa była kompleksowa? 3. kto Wam robił podłogówkę? Thermogolv? 4. czy w obiegu CWU macie cyrkulację? 5. wnioskuję, że nie macie sterownika pogodowego, tak? Natomiast pompka obiegowa jest sterowana czujnikiem temperatury wewnętrznej 6. jak wyglądała współpraca z firmą Thermogolv- terminowość, rzetelność itp? 7. jaką pompe macie? Ja mysle na pompą 9.2kW (M2-7/S2-7 D-X) 8. jaki grunt macie? u mnie jest niestety piasek i piasek zagliniony dzięki 1. Tak Kołodziej przyjeżdżał i pan Kuraszyk też. To było na etapie podejmowania decyzji. Męczyliśmy ich pytaniami. 2. Zakopanie kolektora można zamówić u pana Kuraszyka (tak zrbiła dominikams). My zakopaliśmy sami, zeby zaoszczędzić trochę grosza (opowiadanie o tym w moim dzienniku). 3. Podłogówkę robił pan Kuraszyk. Było drożej niż u tubylców, ale przynajmniej nie mieliśmy wątpliwości co do fachowości fachowców. 4. Mamy cyrkulację, ale jeszcze nie podłączyliśmy pompki obiegowej. Jakoś nie jest konieczna, bo wszystkie odbiorniki cwu są dosyć blisko siebie. Spróbujemy podłączyć pompkę cyrkulacyjną z timerem, żeby trochę pomieszała rano i wieczorem. Porównamy komfort i zdecydujemy, czy to nam potrzebne do szczęścia. 5. Tak. 6. Z Thermogolvem było trochę nerwowo pod koniec, bo p. Kołodziej czekał na dostawę pc ze Szwecji, a my na naszą pc. Zdążył, ale rzutem na taśmę. Fakt, że zarezerwował u p. Kuraszyka termin dla nas i nie musielismy czekać na uruchomienie pc. Poza tym wszystko było ok. Ekipa p. Kuraszyka bardzo słowna, terminowa, sprawna. 7. Nie pamiętam. Polegaliśmy na radach p. Kołozieja w sprawie wyboru mocy pc. 8. Glina przy domu i zagliniona ziemia dalej. Horror przy kopaniu! Klektory zakopaliśmy w listopadzie, pc była podłączona w grudniu. Można poczytać w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 14.05.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Agduś, dziękuję za szybką odpowiedź. Tylko napisz prosze kto to jest pan Kuraszyk (moze być na priv) bo jak kontaktowałem się tylko z p. Kołodziejem. Widze też patrząc powyżej, że kopiesz się wielbłądem . Jak ktos pompy nie chce, to niech wungiel sypie, a żeby było taniej to najlepiej do zwykłego pieca, nie retortowego . Osób nastawionych negatywnie nie ma co przekonywać, bo i tak wiedzą swoje. Dlatego ja się w takie polemiki nie włączam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.05.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Zastanawiające jest z jaką zajadłością ci, którzy na pc się nie zdecydowali, atakują ich zadowolonych posiadaczy. W ich oczach jesteśmy bandą idiotów, naiwniaków lub utracjuszy. Wraz z tłumami użytkowników pc z wielu innych krajów... Przynajmniej w dobrym towarzystwie ... W dodatku ulubionym newsem były informacje o zaczadzonych w kąpieli. ... hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1778883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 14.05.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 ... 30 tys wrzucasz na fundusz zrównoważony - rocznie średnio 28% co daje prawie 10 tys/ rok. Tak rozumując, to po co Ci samochód: wrzucasz kasę na fundusz, a z zarobione pieniądze jeździsz taksówką. Samochód to dopiero nieekonomiczny wynalazek (paliwo żre, przeglądów wymaga i co rok traci na wartości). Po co Ci dom: wrzucasz kasę (niemałą!) na fundusz, a za zarobione pieniądze mieszkasz w hotelu. I nic Cię nie obchodzi, żadne remonty, sprzątanie, koszenie trawnika... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1779012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.05.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 WitamWiększość ma rację a to dlatego, że decyzje każdy podejmuje samodzielnie i za nie odpowiada. PC na pewno są przyszłością, natomiast dla niektórych dzisiaj dobrą decyzją, bo np nie mają dostępu do gazu. Prąd również będzie droższy, ale koszt eksploatacji PC powinien być zawsze konkurencyjny do innych źródeł ciepła.Odnośnie racji,,Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"Kto wie skąd ten cytat? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1779078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 14.05.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam Większość ma rację a to dlatego, że decyzje każdy podejmuje samodzielnie i za nie odpowiada. PC na pewno są przyszłością, natomiast dla niektórych dzisiaj dobrą decyzją, bo np nie mają dostępu do gazu. Prąd również będzie droższy, ale koszt eksploatacji PC powinien być zawsze konkurencyjny do innych źródeł ciepła. Odnośnie racji ,,Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" Kto wie skąd ten cytat? Jak dobrze kojarzę to chyba ks. Tischner Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1779091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.05.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 ,,Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" Kto wie skąd ten cytat? Dzień świra Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78537-dlaczego-%C5%9Blepo-wierzycie-w-pompy-ciep%C5%82a-nie-ma-cud%C3%B3w/page/7/#findComment-1779105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts