Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ergo: szukam osoby która już posiada PC i moze rzetelnie powiedziec - takie rozwiązanie jest super ponieważ: .............ale ma takie i takie wady i na to np. trzeba uważać. Jezeli natkniesz się na takiego to daj proszę znać - bedę wdzięczny.

Nie da się jednoznacznie w ten sposób odpowiedzieć.

Na mojej działce jedynymi mediami były prąd i woda. Gaz ziemny w perspektywie kilku lat. Gdyby w okolicy był gaz to bezdyskusyjnie byśmy szli w ogzrewanie gazowe. Decydując się na PC wiedzieliśmy z żoną że będzie boleć finansowo i odbyło się to kosztem wciąż niedokończonej łazienki na poddaszu.

Za to po blisko trzech latach użytkowania jestem bogatszy w doświadczenie użytkownika i mając to doświadczenie, przy kolejnym domu, nawet z przyłączem gazu ziemnego na działce, ponownie wybrałbym pompę.

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"markus_gdynia"

Mam pytanie.

Jaki masz kolektor - poziomy czy pionowy?

W Twojej pc można odczytać temperaturę wejścia wyjścia płynu roboczego z kolektora? Jak tak to jakie były np. odczyty tej zimy ewentualnie wiosny...

Markus podasz więcej informacji?

1. Jak przedstawia się sprawa z kosztami utrzymania w skali roku / chodzi o średnie wartości

............

Ad.1 - Wszystkie funkcje domu są realizowane przy wsparciu energii elektrycznej. Całkowity rachunek miesięczny za prąd kształtował się za sezon czerwiec 05 - czerwiec 06 na poziomie 260 zł. W czerwcu br. będę znał wyniki za ostatni sezon grzewczy. Zakładałem wcześniej, że z tej kwoty 70 procent stanowi koszt ogrzewania, ale z obserwacji podczas ostatniej ciepłej zimy wychodzi mi że wynosi on około 60-65%, a reszta to elementy stałe (ośwetlenie, telewizja, komp, itp.) Czyli koszt ogrzewania w rozbiciu miesiecznym kształtuje się gdzieś w przedziale 160-180 zł.

Samo ogrzewanie bardzo łatwo oszacować biorąc zużycie letnie prądu -gdy pompa nie grzeje mnożąc razy 12 i odejmując od całego roku. W związku z tym coś mi wygląda że przeszacowałeś koszt ogrzewania - bo u mnie jest odwrotnie - koszt ogrzewania (bez CWU) to jakieś 30% ogólnej wartości zużytego prądu za cały rok.za cały rok

"markus_gdynia"

Mam pytanie.

Jaki masz kolektor - poziomy czy pionowy?

W Twojej pc można odczytać temperaturę wejścia wyjścia płynu roboczego z kolektora? Jak tak to jakie były np. odczyty tej zimy ewentualnie wiosny...

Kolektor poziomy wypełniony propanem, tak więc nie funkcjonuje pojęcie temperatury płynu roboczego. Odsyłam do strony: http://www.climakomfort.com.pl

Witam wszystkich po przeczytaniu wszystkiego na forum,( okolo miesiaca)

co bylo oddnosnie PC jestem za pompa ale chcem zamontowac pompe w dwuch etapach(ze wzgledow finansowych) w tym roku rurki do podlogowki i kolektor poziomy a w nastepnym reszte

Mam pytanie odnosnie montazu podlogowki (rurek) pod PC na co szczegolnie zwracac uwage zeby nie popelnic bledow.

troszkę czytałem o pc. a wpadł mi do głowy pomysł ; a może by tak malutką, kieszonkową elektrownie atomową??? to tak co do strat i zysków
Elu& Macku dawajcie nammiary na te firmę która rob PC za 20 tys

To jest koszt który jestem w stanie ponieść :)

Miałem na myśli różnicę w kosztach kolektora pionowego (który od biedy jakoś udałoby się wcisnąć na działce i który kosztowałby ok. 40,000 zł) i kolektora poziomego (na wciśnięcie którego nasza działka jest za mała i który kosztowałby mniej niż 20,000).

Dzisiaj otrzymałem ofertę od Climakomfort. Wyglądała bardzo atrakcyjnie cenowo (pompa N...cośtam 7/14).

Pozdrawiam,

M

Mam pytanie odnosnie montazu podlogowki (rurek) pod PC na co szczegolnie zwracac uwage zeby nie popelnic bledow.

Jesteśmy dokładnie przed tym etapem i z tego, co zapamiętałam, to należy zwrócić uwagę, aby rurki miały większe przekroje niż przy podłogówce zasilanej piecem gazowym. A to z tej przyczyny, że tutaj temperaturę w pomieszczeniu reguluje się szybkością przepływu (a nie temperaturą wody płynącej w rurkach). Pętle powinny być krótsze, bo różnica temperatury wody na wyjściu i wejściu nie powinna przekraczać 5 st. (przy innych systemach ogrzewania jest to 10 st.). My jeszcze na etapie wykonywania instalacji elektrycznej doprowadziliśmy sobie kabelki z pokojów do rozdzielaczy, żeby móc "skręcić" temperaturę. No i gęste położenie rurek (ale to już sprawa oczywista).

Jesteśmy dokładnie przed tym etapem i z tego, co zapamiętałam, to należy zwrócić uwagę, aby rurki miały większe przekroje niż przy podłogówce zasilanej piecem gazowym. A to z tej przyczyny, że tutaj temperaturę w pomieszczeniu reguluje się szybkością przepływu (a nie temperaturą wody płynącej w rurkach). Pętle powinny być krótsze, bo różnica temperatury wody na wyjściu i wejściu nie powinna przekraczać 5 st. (przy innych systemach ogrzewania jest to 10 st.). My jeszcze na etapie wykonywania instalacji elektrycznej doprowadziliśmy sobie kabelki z pokojów do rozdzielaczy, żeby móc "skręcić" temperaturę. No i gęste położenie rurek (ale to już sprawa oczywista).

Tak jest u mnie już 3 sezon. Jedynie rury PEX AL PEX mam, jak pamiętam, 16mm śr.

pozdro

No tak zgadza się pompa ciepła nie ma komina i nie odprowadza spalin ale z ta ekologia to nie do konca. Przypominam ze pompa ciepla korzysta z prądu a ten wytwarzany jest w elektrowni która spala paliwa stałe i truje...

Kotły kondensacyjne mają niską emisję spalin poniżej znaku błekitnego anioła - elektrownie raczej takiego znaku nie posiadaja.

Tylko łatwiej i taniej założyć filtr i oczyścić spaliny z jednego komina (elektrownia) niż z kilkunastu tysięcy. A jak się zsumuje wszystkie kominy to i tak wyjdzie więcej niż z tego jednego. Poza tym udział energii odnawialnej powoli, ale systematycznie rośnie.

No cóż, te opowieści o kosztach rocznych co plus cwu rzędu 1500 zł na gazie ziemnym wydają się być zupełnie niewiarygodne - chyba że ktoś ma gaz + rekuperator + kominek DGP. Tylko że koszt takiej instalacji zdaje się zbliża się do kosztu PC.

Tak naprawdę, to decydujące będzie to, po ile za 5-10 lat będzie gaz i prąd. Ja zakładam, że gaz będzie drożał szybciej i dlatego inwestycja w PC zwróci się w akceptowalnym okresie.

A sam zdecydowałem się na pompę ciepła powietrze woda. Koszt całości 50000 zł w cenie PC plus instalacja CO i CWU wraz z buforem 500 l. Na dole podłogówka w sypialniach grzejniki. Pompa 30000, instalacja CO 20000. Co z tego wyjdzie, czas pokaże. Sama PC z buforem to mniej więcej 15000-18000 różnicy w stosunku do przyzwoitego pieca gazowego. Po odjęciu kosztu komina robi się jeszcze mniej. Spytajcie się za rok, jakie będę miał wrażenia po zimie. No i jeszcze należy odjąć kilka tysiaków za przyłącze gazowe. Jak się wszystko zsumuje, to różnica nie jest już tak ogromna. W rozważaniach należy jeszcze uwzględnić dużo większe prawdopodobieństwo szybciej drożejącego gazu niż prądu oraz fakt, że podwyżka prądu dzielona jest na 2,5 - 3. Mam nadzieję, iż nie jestem naiwny. 8)
Wybaczcie moją ignorancję, ale co to jest pompa "powietrze woda"??

To takie urzadzenie "produkujace" cieplo zalegajace w powietrzu. Sa dosc duze ograniczenia dot. temperatury otoczenia. Ponizej pewnej wartosci przestaja pracowac.

Np. taka tylko do cwu z CK musi miec >5 stopni.

PS.

Kilka numerow wstecz w Muratorze byl opis niezadowolonego uzytkownika.