Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego ślepo wierzycie w pompy ciepła ? Nie ma cudów !

Recommended Posts

Awaria podłogówki, czy każdej innej instalacji wodnej prowadzonej w posadzce lub ścianie prowadzi do "zgubniejszych" skutków niz awaria kolektora PC, a mimo to "prowadzenie" instalacji "przykrytych" jest nagminne - ciekawa sprawa.

W PC najdroższa jest sama PC, jej częsci składowe juz nie. Dla przykładu, najdroższa częśc PC (sprężarka) kosztuje kilkaset euro, a jej wymiana kilkaset złotych. Wymieniając sprężarkę mamy praktycznie "nówkę".

Koszty. A może tak:

Nieporozumieniem jest liczenie tylko kosztów zakupu kotła. On (kocioł) musi pracowac w okreslonych warunkach.

Przyjmijmy, że koszty instalacji CO i CWU wynosza dla wszystkich źródeł zasilania (kotłów) tyle samo. Czyli róznica istnieje tylko w samym kotle.

Aby dany kocioł "zadziałał" musza byc spełnione okreslone warunki, a co za tym idzie poniesione zostaną koszty inwestycyjne. Jakie?

Zakłada, że zgodne z obowiazujacymi przepisami.

Dla kotła na paliwo stałe:

Osobne i specjalne pomieszczenie (kotłownia) o powierzchni co najmniej 8,5 m2, komin spalinowy, kominy wentylacyjne lub wentylacja mechaniczna, miejsce na opał, odbiór kominarski, cykliczne przeglądy kominarskie.

Dla kotła gazowego z zamknieta komorą spalania:

komin, wykonanie projektu oraz samego przyłącza lub zamiennie koszty instalacji zbiornika na gaz płynny, odbiór kominarski i "gazowy", cykliczne przeglądy w tym zakresie.

Dla kotła z otwartą komora spalania:

Wymogi jak wyżej + dodatkowo pomieszczenie o powierzchni 4m2, wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna.

Dla PC:

wykonanie DZ (kolektora) i ewentualne zaistalowanie "siły" jeśli nie była w projekcie.

Dopiero uwzgledniajac te koszty, w stosunku do swojej sytuacji, mozemy mówić o porównaniu kosztów różnych kotłów.

Pozdrawiam

Ps. Te 20.000,- za całość ogrzewania przy kotle na paliwo stałe, to tylko wtedy, jak do kotła producent doda (wybuduje) jako gratis kotłownię - to znacznie lepiej niz w "ERZE"

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sSiwy,

niestety nie masz racji, mówiąc, że najdroższe w instalacji systemu ogrzewania z pompą ciepła najdroższa jest sama pompa... Gdyby tak było, to mielibyśmy taki system zainstalowany.

Należy przecież wykonać kolektor. I to właśnie w tej części instalacji "leży pies pogrzebany". W naszym konkretnym wypadku kolektor poziomy kosztowałby prawie 2x tyle co sama pompa (pompa ok. 25,000; kolektor co najmniej 40,000). Widzisz, nie wszyscy mają to szczęście, aby zmieścił się u nich na działce kolektor poziomy i muszą robić odwierty, które są kosmicznie drogie.

Sama pompa kosztuje tyle co bardzo dobry piec gazowy, więc nie powala.

Pozdr.

M

Należy przecież wykonać kolektor. I to właśnie w tej części instalacji "leży pies pogrzebany". W naszym konkretnym wypadku kolektor poziomy kosztowałby prawie 2x tyle co sama pompa (pompa ok. 25,000; kolektor co najmniej 40,000). Widzisz, nie wszyscy mają to szczęście, aby zmieścił się u nich na działce kolektor poziomy i muszą robić odwierty, które są kosmicznie drogie.

40kzł za kolektor??? Ja płacę 13900 bruto za 2 x 80 metrów "pod klucz". Oferta od autoryzowanego dostawcy IVT.

W sumie to wracam do wątku II taryfy. Czy rzeczywiście przy powietrznej PC jest to ekonomicznie uzasadnione. Czy różnica temperatur powietrza pomiędzy dniem a nocą nie redukuje różnicy w cenie zakupu energii elektrycznej? Zastanawiał się ktoś nad tym? Proszę o radę!

Powiedz mi, czy rozważasz moze zakup Althermy Daikina? Nie wiem z czego to wynika, ale nastawienie do PC powietrze woda jest b. sceptyczne. Z tego co widziałem obecne wydajności tych pomp są wyższe niż to co oferowano jeszcze rok temu.

sSiwy,

niestety nie masz racji, mówiąc, że najdroższe w instalacji systemu ogrzewania z pompą ciepła najdroższa jest sama pompa... Gdyby tak było, to mielibyśmy taki system zainstalowany.

Sama pompa kosztuje tyle co bardzo dobry piec gazowy, więc nie powala.

Pozdr.

M

Może nie jasno napisałem. Akapit o cenie PC nawiazywał do ewentualnych napraw PC.

Wybierając żródło zasilania CO i CWU zawsze należy wziąć pod uwage wszystkie czynniki - część z nich wymieniłem wcześniej. W wyniku może okazać się, że np. PC wyjdzie taniej niż gaz "z rury", bo przyłącze wyjdzie drogo, zaś w innej koszt wykonania DZ np. kolektor pionowy, zupełnie przekracza możliwości inwestycyjne.

Sama PC raczej nie kosztuje tyle samo co kocioł gazowy, ale biorąc pod uwage wszystkie koszty niezbedno do zainstalowania danego "medium" może sie okazać, że różnica nie jest "powalająca" - oczywiście jesli decyzje taką podejmiemy już na etapie projektowania.

W naszym konkretnym wypadku kolektor poziomy kosztowałby prawie 2x tyle co sama pompa (kolektor co najmniej 40,000).

40kzł za kolektor??? Ja płacę 13900 bruto za 2 x 80 metrów "pod klucz". Oferta od autoryzowanego dostawcy IVT.

my też zastanawialiśmy się nad IVT. Kolektor taki drogi dlatego, że to odwierty (w sumie ok. 300-360 m).

POzdr.

M

[lecz widok Szczyrku zimą pełnego sadzy mnie skutecznie odstrasza.

Musisz zaktualizować swoją wiedzę...ty mówisz o technologi za czasów naszych dziadków...

Teraz w niektórych gminach piece na ekogroszek są dofinansowywane!!

"Obsługa kotła sprowadza się do jednorazowego rozpalenia na początku sezonu grzewczego, okresowej obsługi (co kilka dni) polegającej na uzupełnieniu paliwa w zasobniku, oraz usunięciu nagromadzonych popiołów, wygaszeniu kotła po sezonie grzewczym oraz przygotowaniu go do następnego sezonu (wyczyszczenie, przegląd, konserwacja)."

Rzeczywiście, niemal bezobsługowy :lol: . Spalanie jest spalaniem i już. Ekogroszek to czysty węgiel kamienny emitujący zapewne tyle samo CO2 co ten za naszych dziadków.

[lecz widok Szczyrku zimą pełnego sadzy mnie skutecznie odstrasza.

Musisz zaktualizować swoją wiedzę...ty mówisz o technologi za czasów naszych dziadków...

Teraz w niektórych gminach piece na ekogroszek są dofinansowywane!!

"Obsługa kotła sprowadza się do jednorazowego rozpalenia na początku sezonu grzewczego, okresowej obsługi (co kilka dni) polegającej na uzupełnieniu paliwa w zasobniku, oraz usunięciu nagromadzonych popiołów, wygaszeniu kotła po sezonie grzewczym oraz przygotowaniu go do następnego sezonu (wyczyszczenie, przegląd, konserwacja)."

Rzeczywiście, niemal bezobsługowy :lol: . Spalanie jest spalaniem i już. Ekogroszek to czysty węgiel kamienny emitujący zapewne tyle samo CO2 co ten za naszych dziadków.

nie wiem czy wiesz co piszesz,

węgiel, spalany nawet w palniku retortowym nigdy nie bedzie ekologiczny,

to że gminy dopłacają do wymiany kotłów, to jest tylko wybór mniejszego zła,

Za długie i za drogie. Im większy dom tym bardziej się PC opłaca.

Cóż. Mam 270mkw (ze strychem użytkowym) i wyszło, że piec na gaz będzie tańszy... (oczywiście, porównuję koszty instalacji ponoszone z góry). Bo cała kotłownia z piecem na gaz kosztować nas będzie ok. 20 tys, natomiast PC z kolektorem wyceniono w sumie na ok. 75 tys. Nie liczę kosztów grzejników i podłogówki, bo w obu rozwiązaniach system ten będzie identyczny.

Różnica niebagatelna i trochę by się amortyzowała...

Czy za długie?? Nie wiem. Długość obliczało kilka firm z całej Polski. Najkrótszy wariant to było coś 180-200 m; najdłuższy 360. Średnio proponowano ok. 300. Mamy za małą działkę na położenie tak dużego kolektora poziomego, dlatego musiałyby zostać zrobione odwierty.

M

• 2 weeks później...

Ale to chyba jakaś mała powierzchnia do ogrzania? A możesz zdradzić, czy zdecydowaliście się na IVT?

Czytam sobie kolejny wątek z tego cyklu nic nowego się nie pojawia. Ja kupując działkę miałem do wyboru z gazem za 150k i bez gazu za 110k wybrałem tę drugą i instalację PC z instalacją co mam prawie gratis. A poza tym zrobiłem dwa projekty jeden dla PC ze wszystkim i kocioł kondensacyjny też ze wszystkim z uwzględnieniem wszystkiego i czas zwrotu różnicy 7lat.

Chciałem ambitnie przeczytać wszystkie posty tego tematu, ale nie dałem rady, więc przepraszam jeżeli sie powtarzam, a ktoś już o tym wspominał.

Istnieją tylko 2 sposoby podejścia do tematu PC.

1. Podejście filozoficzno-ekologiczno-wygodnicko-hobbistyczne - jeżeli ktoś ma takie podejście do tematu PC, to koniec kropka. Po prostu ma rację. O gustach się nie dyskutuje. Koniec tematu.

2. Podejście ekonomiczne. Ten temat też nie istnieje. Pompa ciepła NIGDY się nie zwróci ( poza ekstremalnymi przykładami np. działka z prądem bez szans na gaz, 100 km do najbliższego dostawcy drewna, węgla, ekogroszku, oleju itd., itp. ). Najważniejszym kryterium jest tutaj zwrot z kapitału. W tym przypadku z 30.000,00 zł różnicy w kosztach budowy systemu. Wyobraźmy sobie, że 3o tyś. wkładamy do banku lub wykupujemy obligacje skarbu państwa. Minimalny zwrot z tej inwestycji to ok. 4% rocznie, czyli 1200 zł. Jeżeli teraz do tych 30 tyś co roku będziemy dodawać 1200 zł i odejmować różnicę w kosztach eksploatacji systemów to teoretyczny zwrot uzyskamy w najlepszym wypadku za 50 lat( totalna bzdura ) lub nigdy (realizm).

W żadnym przypadku nie neguję sensu istnienia PC. Lubię jeździć toyotą, mimo, że wiem, że taniej by było matizem. Jednak mówienie o oszczędności, zwrocie kosztów itd. w przypadku PC, to nadużycie w stosunku do inwestorów, co potwierdził już sprzedawca wspomnianego systemu.