Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego ślepo wierzycie w pompy ciepła ? Nie ma cudów !

Recommended Posts

Oj tam przesadziłeś - raz na dwa miesiące jakoś sobie poradzę z zasobnikiem :) Komin tak - trzeba zbudować, a co do pyłu to powstaje tylko przy wsypywaniu do zasobnika, ale to inna bajka niż przy eko groszku. To drewno :) Suszarnię i pralnię mam w innym pomieszczeniu

Co do ekologii to (emisja CO2) to bilans jest na zero wiec ktoś kto używa prądu do PC jest mniej ekologiczny niż ci którzy spalają pelety.

Porównywanie cen zawsze ma sens jednakże należy wziąć pod uwagę pewne niedogodności związane z poszczególnymi technologiami. A KAŻDA technologia ma wady, ma też zalety oczywiście. Ważne jest aby każdy wybrał coś dla siebie :)

PS

dla mnie niestety PC to droga bajka

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj rafałku!

Dlaczego od razu chcesz między bajki wkładać to, co piszę?

Coś z treścią nie tak?

Przecież rozważamy tu banalne przejście fazowe.

Zauważyłeś może, że stwierdziłem, że MNIE się opłaci?

Zbudowałem już wiele różnych urządzeń. Sporadycznie się zdarzało, że trzeba je było poprawiać, bo coś tam nieoptymalnie się zachowywało.

Długo myślę zanim się wezmę do roboty.

Opowiadasz, że gdybam. Podjedź kiedyś, jak będziesz w pobliżu. Pomacasz sobie, pooglądasz, popróbujesz... Jest co oglądać.

Wcale Ci nikt nie zabroni poszukać tej wiedzy, sprawdzić empirycznie jak ją zrozumiałeś i jak możesz wdrożyć.

Każdemu wolno!

Nie proponuję jeszcze seryjnej produkcji PC.

Zrób może ten prom, jak Ci jest potrzebny i pokaż, że Tobie on lata. Bez oferowania komukolwiek usług i gwarancji.

Poszukaj części na złomowiskach pod Moskwą. Buran tam gdzieś stoi. Będziesz miał łatwiej..

Adam M.

Janek ja próbowałlem się dowiedzieć co jest takiego fajnego w PC, ze ma tylu obrońców ale nikt nie udzielił mi odpowiedzi poza agresywną próbą przejechania się po mnie :) lub po moich postach.

A po co w nieskończoność zakładacie posty o PC tyle już o nich napisano, że moim zdaniem nie ma sensu zakładać kolejnego bo nic nowego nie wnoszą. Głównie zakładają je przeciwnicy PC (jak powyższy) i na siłę chcą nakłaniać innych do swoich racji. Większość wypowiedzi w tym poście napisały osoby nie posiadające PC. A co Wam nie podoba się w PC że tak wałkujecie temat do znudzenia i co z tą "agresywną próbą przejechania się" po użytkownikach PC. Ludzie piszą że maja PC i jest git, są zadowoleni, mają małe rachunki a wy nie wierzycie. Jezier ma domek który ogrzewa małymi elektrycznymi konwektorami i jest wszystko git i wszyscy uznają ten fakt za prawdę oczywistą (oczywiście nie próbuję zarzucić Jezierowi kłamstwa z góry proszę o nie czepianie się). Trochę wiary i obiektywizmu.

pudło, serio jesteś daleki od prawdy

posty piszemy dlatego że interesuje nas ta technologia tylko jesteśmy za biedni aby ją zastosować

teraz lepiej?

Po prostu masz do czynienia z łajzami które ciągle próbują się dowiedzieć w jakimi celu posiadacze PC wydali te spore przecież pieniądze. I odpowiedzi padają. Najczęściej takie że generalnie jest super ale pralkę z praniem włączam po 23 ponieważ jest taniej :))) a rachunki za prąd i tak spore.

I powiem Ci, że w te opinie wierzę, ale nie chcę być zakładnikiem PC i prowadzić życia po 23

Podsumowując:

Właśnie szukamy obiektywizmu ponieważ opinie samych posiadaczy PC są czasem skrajnie różne. Nawet jak się odrzuci te skrajne opinie to to, co pozostaje też nie jest gloryfikacją PC wiec dyskutujemy dalej.

Oj tam przesadziłeś - raz na dwa miesiące jakoś sobie poradzę z zasobnikiem :) Komin tak - trzeba zbudować, a co do pyłu to powstaje tylko przy wsypywaniu do zasobnika, ale to inna bajka niż przy eko groszku. To drewno :) Suszarnię i pralnię mam w innym pomieszczeniu

Co do ekologii to (emisja CO2) to bilans jest na zero wiec ktoś kto używa prądu do PC jest mniej ekologiczny niż ci którzy spalają pelety.

Niewątpliwie wygląda to lepiej od wszelkich odmian węgla, jednak jest to spalanie a drzewa trzeba wyciąć aby były trociny. W ostatecznym rozrachunku prąd wygra z wszystkim w momencie kiedy uda się w końcu uzyskać kontrolowaną reakcję termojądrową, co zdaje się jest kwestią czasu. Zresztą nawet "konwencjonalne" elektrownie jądrowe są mniej szkodliwe niż cokolwiek innego, a Czernobyl to jasno pokazał - zagrożenie okazało się fikcją.

Mi z pobieżnych obliczeń pelety wychodzą w kosztach użykowania tak ze dwa razy drożej niż PC.

Mi z pobieżnych obliczeń pelety wychodzą w kosztach użykowania tak ze dwa razy drożej niż PC.

Tak, masz rację. Tak to właśnie wychodzi.

Ale zakup PC to 58 tys zł a zakup pieca na pelety to 12 tys zł.

To 5 razzy więcej

re: Sasha

pelety to wcale nie taki tani sposób ogrzewania !!!

Przy założeniu max. wartości opałowej na poziomie 19,5 MJ/kg i sprawności 90% oraz przy aktualnie promocyjnej cenie 659 zł/t

http://neotermo.pl/Promocja,247,1.html

koszt 1 kwh wynosi 0,1352 zł.

w stosunku do prądu w II taryfie oszczędność nie jest porażająca ....

U mnie będzie schodzić na rok ok 6-7 t pelletów co daje kwotę na ogrzewanie i cwu jakieś 4-5 tys - czyli około 350-400 zł /m-c

Liczę ze za prąd nie zapłacę więcej niż 150 zł/mc

Razem daje to koszt miesięczny ok 500-550 zł

W tej chwili opłaty za moją kawalerkę 36 m2 z prądem to 500 zł /m-c

Jeżeli za ogrzanie domu 220 m2 zapłacę 500 czy nawet 600 zł to o tak będę zadowolony.

A prąd wychodzi drożej chociaż instalacja jest tańsza, wiec rozważam...

:)

Poza tym do roku 2012 ma być gaz z sieci wiec napewno się przełączę. Nie kupuje teraz butki na gaz bo nie chę mieć bomby na działce.

To wcale nie jest takie proste. Skąd wiedzieć jaki ten gaz w rurze jest? Czy ma rzeczywiście takie parametry jak powinien? Prąd to prąd. Ci co zakładają z góry ze PC jest zła to chyba rzeczywiście nie wiedzą co mówią. Ja mam od listopada 2006 i powiem tyle że pierwszy sezon grzewczy pompa zdała egzamin "śpiewająco". Styczeń , Luty to ciągłe wietrzenie domu. Gipsowanie całej chałupy. Kilka lamp halogenowych po 500W każda. I wydałem 1700zł na prąd (listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec) . Temperatura w domu 22 stopnie. Ile to będzie kosztowało w normalnych warunkach to się okaże w następnym sezonie.

ps. Dodam jeszcze że dom 170m2 użytkowej + 36m2 garaż, Powierzchnia po podłogach 280m2. Porotherm 25+12cm styropianu. Poddasze wełna Isover Super mata 20cm

Nie kupuje teraz butki na gaz bo nie chę mieć bomby na działce.

Bomba, żeby można było ją nazwać bombą, musi czasem wybuchać ;)

Słyszałeś może, żeby komuś wybuchł zbiornik gazu na działce?

Albo może znasz kogoś, kto słyszał?

Parę dni temu butla z gazem rozwaliła cały domek jednorodzinny. Przy okazji zabiła matkę z dzieckiem.

PS. Masa ludzi twierdzi, że w domu musi być kominek, argumentując to także tym, że grzanie wychodzi taniej. Mało kto protestuje, że to nieekonomiczne podejście, choć koszt inwestycyjny wcale nie mały, a komfort grzania gówniany... ;-) Każdy lubi co innego. Ja lubię się obijać, zamiast tachać drewno... ;-)

Ja też lubię się obijać, kominka nie zamontuje - wolę wydać pieniążki na inne rzeczy. Jak słyszę "tanie-grzanie" odgryzam się złośliwie: "nie chcę robić z salonu kotłowni"

Nie kupuje teraz butki na gaz bo nie chę mieć bomby na działce.

Bomba, żeby można było ją nazwać bombą, musi czasem wybuchać ;)

Słyszałeś może, żeby komuś wybuchł zbiornik gazu na działce?

Albo może znasz kogoś, kto słyszał?

Parę dni temu butla z gazem rozwaliła cały domek jednorodzinny. Przy okazji zabiła matkę z dzieckiem.

Zgubiłeś pewien niuans - nie mówiliśmy o butli z gazem w domu (bo przypadki wybuchu takich butli - i owszem - zdarzają się), ale o butli na zewnątrz, profesjonalnie zainstalowanej.

Niuans polega na tym, że przy butli w domu może się zdarzyć, że wąż się przetrze czy sparcieje, źle będzie dokręcone złącze, a nawet sama butla zostanie przeładowana podczas napełniania. Przy butli zewnętrznej, która nie jest Twoją własnością i za którą odpowiada jej właściciel, jest trochę inaczej - instalacja jest profesjonalna, obsługa także. Oczywiście, jeśli sam nieumiejętnie przy tym pogrzebiesz (czego nie powinieneś robić), możesz rozszczelnić i - być może - wybuchnie.

Ale - jeśli nieumiejętnie zbudujesz dom, to może się zawalić. Czy to oznacza, że domy się zawalają i nie należy w nich mieszkać?

Ja też lubię się obijać, kominka nie zamontuje - wolę wydać pieniążki na inne rzeczy. Jak słyszę "tanie-grzanie" odgryzam się złośliwie: "nie chcę robić z salonu kotłowni"

Bujda na kółkach :) :)

Masz taki kominek? Rzeczywiście robi się kotłownia? Wiesz to na pewno, czy tylko słyszałeś (od tych, co kominka nie mają)?

Ja mam kominek z płaszczem i żadna kotłownia z salonu u mnie się nie robi.

Ale sądzę, że jeśli ktoś jest np. fleja, to zrobi z salonu kotłownię nawet bez kominka ;)

Szkoda, że ludzie wolą urban legends od rzeczywistości ;)

Ja mam od listopada 2006 i powiem tyle że pierwszy sezon grzewczy pompa zdała egzamin "śpiewająco". Styczeń , Luty to ciągłe wietrzenie domu. Gipsowanie całej chałupy. Kilka lamp halogenowych po 500W każda. I wydałem 1700zł na prąd (listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec) . Temperatura w domu 22 stopnie. Ile to będzie kosztowało w normalnych warunkach to się okaże w następnym sezonie.

ps. Dodam jeszcze że dom 170m2 użytkowej + 36m2 garaż, Powierzchnia po podłogach 280m2. Porotherm 25+12cm styropianu. Poddasze wełna Isover Super mata 20cm

A z ciekawosci, jaka masz pompe?

Bujda na kółkach :) :)

Masz taki kominek? Rzeczywiście robi się kotłownia? Wiesz to na pewno, czy tylko słyszałeś (od tych, co kominka nie mają)?

Ja mam kominek z płaszczem i żadna kotłownia z salonu u mnie się nie robi.

Ale sądzę, że jeśli ktoś jest np. fleja, to zrobi z salonu kotłownię nawet bez kominka ;)

Szkoda, że ludzie wolą urban legends od rzeczywistości ;)

Co do PC nie wypowiadam się bo się na tym nie znam. Ale pewnie jest to taki sam problem jak: deskować dach czy nie, ławy w deskowaniu czy bezpośrednio w grunt, itp.

Co do kominka to mam i czasami palę i uważam, że jak już się w nim pali to warto część ciepła wykorzystać np. do ogrzania innych pomieszczeń. Ale uważam także, że nieporozumieniem jest budowa kominka jako równoważne drugie źródło ciepła. W takim wypadku lepiej zainstalować kocioł na drewno w kotłowni.[/code]

Co do kominka to mam i czasami palę i uważam, że jak już się w nim pali to warto część ciepła wykorzystać np. do ogrzania innych pomieszczeń. Ale uważam także, że nieporozumieniem jest budowa kominka jako równoważne drugie źródło ciepła. W takim wypadku lepiej zainstalować kocioł na drewno w kotłowni.

W 100% podzielam Twoje zdanie. Skoro mam kominek (bo lubię), to dlaczego mam wypuszczać ciepło w komin, kiedy już raz na jakiś czas w nim napalę?

Co do kominka to mam i czasami palę i uważam, że jak już się w nim pali to warto część ciepła wykorzystać np. do ogrzania innych pomieszczeń. Ale uważam także, że nieporozumieniem jest budowa kominka jako równoważne drugie źródło ciepła. W takim wypadku lepiej zainstalować kocioł na drewno w kotłowni.

W 100% podzielam Twoje zdanie. Skoro mam kominek (bo lubię), to dlaczego mam wypuszczać ciepło w komin, kiedy już raz na jakiś czas w nim napalę?

I to jest dobre podejście. Też je podzielam. Lubisz rąbać drewno i sprzątać w kominku? No to będziesz zadowolony z kominka. A jak już w nim palisz, to żal nie wykorzystać wyprodukowanego ciepła.

Natomiast instalowanie kominka głównie po to, żeby mieć tanie ogrzewanie, to jak dla mnie totalne nieporozumienie. W takiej sytuacji określenie "kotłownia w salonie" jest jak najbardziej uzasadnione.

Dorzucę do tego jeszcze tylko tyle, że ja wolę zamiast budowy kominka dołożyć tą kwotę do PC. Dla mnie to jest dużo lepsze rozwiązanie.

Dorzucę do tego jeszcze tylko tyle, że ja wolę zamiast budowy kominka dołożyć tą kwotę do PC. Dla mnie to jest dużo lepsze rozwiązanie.

No tak, tylko skoro PC jest tanim zrodlem ciepla (w rozumieniu kosztow uzytkowania, nie zakupu), to po co rozprowadzac cieple powietrze z kominka. Taki smrodek powietrza z kominka nie jest fajny. Nie mowiac juz o kratkach w pokojach, ktore uroku nie dodaja.

Dla jasnosci, nie jestem przeciwnikiem rozprowadzenia ciepla z kominka. Jednak ze wzgledow estetycznych nie chce rozprowadzenia.