Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

-dałem chudy B15 koszt niewiele większy ale mogę spać spokojnie

-co prawda w projekcie miałem izolacje ścian i ław Abizol R+P ale dałem Deitermanna, trochę kosztowało - ale co tam buduję przecież dla siebie

-tak się zastanawiam stryropian FS 20 czy styrodur - koszt trochę większy ale to w ziemi - wytrzyma więcej i dłużej

- oczywiście kazałem zaciągnąć klejem i siatką no i obowiązkowa folia kubełkowa - dobrej izolacji przeciwwodnej nie zawiele

itd itp

K..WA! liczyłem na stan zero 20kPLN wyszło 45kPLN

no tak dobrze radzili, koszt chałupy to tyle ile policzyłem tylko razy dwa

można dużo dołożyć za niewiele, jeszcze mniej to da na a niewiele x wiele da wymierne koszty

jaka awaria?

W normalnych warunkach bym nie stosował , natomiast szkody górnicze to nie są normalne warunki, oprócz wieńca w poziome ściany fundamentowej czesto wykonuje się właściwie ruszt a nie zwykłe ławy.

-dałem chudy B15 koszt niewiele większy ale mogę spać spokojnie

-co prawda w projekcie miałem izolacje ścian i ław Abizol R+P ale dałem Deitermanna, trochę kosztowało - ale co tam buduję przecież dla siebie

-tak się zastanawiam stryropian FS 20 czy styrodur - koszt trochę większy ale to w ziemi - wytrzyma więcej i dłużej

- oczywiście kazałem zaciągnąć klejem i siatką no i obowiązkowa folia kubełkowa - dobrej izolacji przeciwwodnej nie zawiele

itd itp

K..WA! liczyłem na stan zero 20kPLN wyszło 45kPLN

no tak dobrze radzili, koszt chałupy to tyle ile policzyłem tylko razy dwa

można dużo dołożyć za niewiele, jeszcze mniej to da na a niewiele x wiele da wymierne koszty

jaka awaria?

Jeżeli budynek bez piwnicy to:

1. Oczywiście izolacja ław i ścian "na okrągło" - tzn. czy ściana izolowana od zewnątrz i od wenątrz ?

2. Izolacja oprócz ścian fundamentowych - oczywiście calej podłogi "od gruntu"??

3. Obok folii kubełkowej oczywiście drenaż ??

itd, itp :D :D .

Z czego jest ta ściana fundamentowa ? Z PTH38 ?

Umieszczanie PTH poniżej poziomu gruntu to nie najlepszy pomysł.

Jakie jest zbrojenie fundamentu (Ław fundamentowych) ?

Naturalnie sciana jest z bloczków fundamentowych.

PTH poniżej gruntu ? :o

nie wiadomo jakie ma kolega warunki gruntowe

wieniec taki nie jest głupim pomysłem

ja mam fundamenty na ławie - solidne - 30 cm bloczku betonowego, a teraz jednak wzmocniłbym wieńcem ( mam wysoki poziom wód gruntowych i jakoś się nieswojo czuję )

No wody gruntowe są dosyć wysoko. Poziom łacznie z fundamentami jest bodajże -147 czyli ok 107 w gruncie.

Dokładnie nie pamiętam a spojrzec nie moge bo narzeczona ma projekt.

Pozdrawiam,

Geno

Kolega I.W. napisał:

Wysoka ściana usprawiedliwiłaby taką rozrzutność. Ja mam szkody górnicze i jak większość domów w okolicy wieńca na ścianie fundamentowej nie mam. Zresztą od tego jest konstruktor.

W normalnych warunkach bym nie stosował , natomiast szkody górnicze to nie są normalne warunki, oprócz wieńca w poziome ściany fundamentowej czesto wykonuje się właściwie ruszt a nie zwykłe ławy.

???

Geno

Kolega I.W. napisał:

Wysoka ściana usprawiedliwiłaby taką rozrzutność. Ja mam szkody górnicze i jak większość domów w okolicy wieńca na ścianie fundamentowej nie mam. Zresztą od tego jest konstruktor.

???

Mój błąd, przeczytałęm pobieżnie.

Natomiast nie rozumiem czego nie rozumiesz w mojej wypowiedzi dot. fundamentowania na terenach szkód górniczych. Zwykle jeszcze oprócz tego co pisałem wykonuje się poduszkę piaskową oraz warstwę "poślizgową" z papy.

easy, easy,

moje "nie kumam" dotyczyło właśnie powyższego

O.k. , nie wiadomo jakia kolega I.W. ma kategorię szkód górniczych a to dyktuje tez rozwiązania jeśli chodzi o konstrukjce.