Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie które mnie męczy. Dobudowujemy a raczej będziemy dobudowywać garaż do istniejącego domu....geodeta robi mapke do celów projektowych, architekt projekt żeby nikt sie nie czepiał. I teraz czy pod faktyczny wykop fundametów 6*9m MUSI to wytyczyć geodeta czy możęmy sami to zrobić??? co będzie jeśli sami wytyczymy ?? czy potem mogą nam tego nie odebrać ???
https://forum.murator.pl/topic/78563-czy-pod-gara%C5%BC-do-istniejacego-domu-obrys-musi-wytyczy%C4%87-geode/

No proszę was :cry: :cry: :cry: ......... przecież dla takich "wyjadaczy" jak większość tu to chyba nie jest trudne pytanie :cry: :cry: ....... musi geogeta wytyczyć obrys garażu czy można to zrobić samemu ?????????/

PLEASE :oops: :oops: :oops:

Jako geodeta powiem że powinien to zrobić geodeta, ale znam życie i wiem jak to jest niekiedy, pogadaj z geodetą robiącym mapę czy wpisze się do dziennika za parę złotych.

Dzięki panowie bardzo :lol: :lol: .... dla mnie o tyle jest to dziwne , że jeżeli buduje sie nowy budynek na pustym placu to wytyczenie budowy przez geodete jest logiczne :roll: :roll: ... ale jeśli już budynek stoi....a trzeba tylko do niego coś dobudować....to już ta logika sie sypie...bo wystarczy metrówka .... ale ponieważ u nas wiele rzeczy jest zupełnie nielogicznych.....wolałam sie upewnić :wink: :wink: .. pogadam z geodetą...może pójdzie nam na rękę :cry: ...

..same kłody pod nogi....................

Dzięki panowie bardzo :lol: :lol: .... dla mnie o tyle jest to dziwne , że jeżeli buduje sie nowy budynek na pustym placu to wytyczenie budowy przez geodete jest logiczne :roll: :roll: ... ale jeśli już budynek stoi....a trzeba tylko do niego coś dobudować....to już ta logika sie sypie...bo wystarczy metrówka .... ale ponieważ u nas wiele rzeczy jest zupełnie nielogicznych.....wolałam sie upewnić :wink: :wink: .. pogadam z geodetą...może pójdzie nam na rękę :cry: ...

..same kłody pod nogi....................

to nie wymysł geodetów tylko budowlańców, to oni w Ustawie Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. umieścili zapis art.43 ust.1 Obiekty budowlane wymagające pozwolenia na budowę oraz obiekty, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, podlegają geodezyjnemu wyznaczeniu w terenie, a po ich wybudowaniu - geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej, obejmującej położenie ich na gruncie