Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o mocowanie dachowek

Recommended Posts

czesc,

mam koramica l-15, dach nachylony chyba 44 stopnie i 20 stopni nad wiatrolapem i wykuszami - podpowiedzcie, co ile powinny byc dachowki przykrecane/spinkowane do lat? bo jakos nie moge sie dogadac z moim dekarzem, ktory twierdzi, ze tylko co ktoras krancowa, aa reszta i tak nie spadnie - zakladam, ze len z niego - podpowiecie?

dzieki:)

Gdzieś czytałem, że należy co trzecią i wszystkie krańcowe.

Ja mam dach nachylony 22o i.......wstyd się przyznać ale żadna dachówka nie jest przymocowana. O dziwo dwa lata leży na dachu, ogromne wichury przeżyła i jakoś (odpukać) ani jedna nie odleciała. Ale ja mam mały spad, przy 44o to co innego.

Mam dach o nachyleniu 40 st. Kupiłem 1200 dachówek i 600 spinek. Z tego wynika, że co druga dachówka będzie mocowana. Dachówki kładę sam, więc trzymam się tej zasady. Oprócz tego wg rad kolegów z forum, przykręcam na dwa wkręty każdą dachówkę boczną i każda dachówka okapowa też jest mocowana spinkami.

Miałem nie dawać tyle tych spinek, ale zapytałem sąsiada, jak robił u siebie. Ma dach 44 st, dachówki bez spinek. W czasie silnych wiatrów zerwało mu kilkanaście dachówek. Koszt spinek w koszcie całego dachu to pikuś. Zmuś dekarza do lekkiego wysiłku.

Zobacz też tutaj i tutaj

Mam 45 stopni, przymocowałem wszystkie skrajne dachówki (dotyczy to zarówno skraju dachu, jak i dachówek przy kominach i włazach dachowych). Wiało bardzo mocno i żadna dachówka nie spadła ani się nie przesunęła. Braas celtycka (o ile ma to jakieś znaczenie :roll: ). Jeśli robi Ci to fachowiec, to niech koniecznie mocuje WSZYSTKIE skrajne dachówki i te przy elementach dachowych (wyłazy, połaciówki itp.), natomiast na samych połaciach proponuję zgodnie z zaleceniami producenta :) Lepiej dmuchać na zimne, zwłaszcza, że wiatry coraz mocniejsze :o