Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody betonowe czy drewniane

Asia1719501862

Recommended Posts

Jestem na etapie adaptacji projektu i mam dużego zgryza jakie dać schody - drewniane czy betonowe. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami i przemyśleniami? Czy jest istotna różnica w kosztach między schodami drewnianymi a betonowymi obitymi drewnem?

Jeśli macie jakieś fotki schodów, które mogłyby być inspiracją przy podejmowaniu decyzji, to z góry dziękuję za wklejanie.

:D :D :D

90 cm to trochę za mało. Pokombinuj trochę.

Ceny schodów samonośnych drewniamych raczej są podobne do betonowych obitych drewnem, z tym że samonośne mogą prawdopodobnie będą trochę droższe, np. 2000 zł.

Ja byłam przeciwnikiem schodów betonowych w domu ale mi się zmieniło i wylałam sobie takie. Będą wyglądały bardzo lekko, bo zdobię tylko drewniane stopnie a podstopnie będą pomalowane na kremowo.

Bardzo jestem zadowolona że zmieniłam zdanie.

A jeżeli chodzi o różnice to na plus betonowych przemawia stabilność, brak skrzypienia itd, no i wylewa się je wcześniej, można wygodnie wykańczać dom. Gdybym zdecydowała się na drewniane, to zamontowałabym je dopiero po zrobieniu łazienki na górze. Do tej pory bym biegała po drabinie.

Ale na tym forum znajdzie się wielu przeciwników "betonu w domu".

Ja jeszcze do ubiegłego tygodnia koniecznie chciałam betonowe. Chciałam jednak ze spocznikiem (w projekcie są zabiegowe, które obejrzałam w realu i zdecydowałam, że mało bezpieczne. O wygodzie nie wspominając). W ostatniej chwili, tuż przed wykonaniem szalunku, okazało się, że sensowny spocznik wymagałby wyciągnięcia schodów do holu. Odpada. Wygląda na to, że jednak będą drewniane samonośne, bo stolarz ma znacznie szersze możliwości zaprojektowania czegoś sensownego. A nasze 90 cm poszerzyliśmy o co najmniej 10 cm :)

Powodzenia!

Karpatka

Moje doświadczenia nie są w tym względzie imponujące, ale wszystkie schody drewniane z jakimi się spotkałam w końcu zaczynały skrzypieć (o ile nie robiły tego od początku). Wydaje mi się, że nie ma takiej siły, żeby było inaczej, choć przyznaję, że uroda niektórych kusi.

Zdecydowaliśmy się na betonowe wylewane bez wahania.

Betonowe, obłożone drewnem. Plusy jak wyżej: nie skrzypią, można chodzić po nich w trakcie wykańczania domu, ew. wykończenie samych schodów można odłożyć na duuuużo później, przy małych dzieciach i psach na pewno bezpieczniejsze niż schody ażurowe. Co do szerokości stopni, to 100-ki, dla mnie luksusem byłyby 110-ki ze spocznikiem, niestety z powodu braku miejsca mam zabiegowe 90-ki i uważam, że to za mało...

Drewniane samonośne są tańsze niż betonowe obłożone drewnem.

To nie do końca prawda. Widziałam przepiękne schody drewniane samonośne za 35.000 zł :D A są i droższe.

Napewno można zrobić taniej u jakiegoś stolarza z prowincji, ale koszt takich schodów będzie porównywalny z betonowymi z drewnianymi stopniami.

U nas będą wylewane i drewnianymi stopnicami. Podpisuję się pod wszystkimi powyższymi argumentami na korzyść schodów betonowych. Dodam tylko, że pod schodami będzie u nas spiżarnia, która raczej nie byłaby możliwa pod schodami drewnianymi.

Będą wyglądały bardzo lekko, bo zdobię tylko drewniane stopnie a podstopnie będą pomalowane na kremowo.

Tylko czy nie będą trudniejsze w utrzymaniu czystości...

Są specjalne farby ceramiczne do których podobno "nie przyczepia" się bród.

Powierzchnia pomalowana tą farbą odrobinę przypomina powierzchnię kafla.

Efekt jest naprawdę ładny i można łatwo zmienić kolor podstopni np. w przypadku zmiany wystroju domu.

betonowe są praktyczniejsze podczas budowy, wg mnie też trwalsze, ale droższe (obkłada się cały stopień drewnem).. jeśli kogoś nie stać na ich wykończenie od razu może tymczasowo obkleić wykładziną.. niektórzy tak robią,

a te w konstrukcji drewnianej prędzej czy później zaczną skrzypieć - drewno pracuje.. ich zaletą za to jest lekkośc konstrukcji - dobrze wyglądają w salonie

Schody drewniane są droższe od betonowych obłozonych drewnem a w najlepszym wypadku w porównywalnej cenie.

Podczas budowy schody betonowe są na pewno bardzo przydatne, tylko zastanówcie się jak bedą wyglądały potem w domu.

Przede wszystkim ważne jest aby pasowały do całoksztłtu pozostałych, przylegajacych pomieszczeń. Jesli planujecie schody w salonie lub w jego pobliżu, na otwartej przestrzeni to zdecydowanie lepiej i lżej będą wyglądały schody drewniane ( najlepiej ażurowe). Jeśli mcie wyodrębniona klatkę schodową to schody betonowe obłożone ładnym drewnem będą lepsze.

Zgodzę się z przedmówczynią, że schody drewniane źle zrobione będą skrzypiały.

Komfortowa szerokość biegu powinna być ok 100cm i najlepiej żeby schody nie były kręcone.

Ja osobiście robię drewniane, ażurowe, dwubiegowe ze spocznikiem a szerokość biegu ma 105-110cm. ( ponieważ są w bardzo otwartym miejscu i betonowe byłyby zbyt ciężkie, a składzik na mopy, odkurzacze i inne drobiazgi zrobiłam w wiatrołapie).

Przy okazji mam pytanie. Czy drewno klonowe jest twarde i nadaje się na schody?

W projekcie miałem drewniane na stelażu stalowym.

Ale jak górale zbroili strop zapytali: panocku,zrobimy wom lane betonowe.

-a ile to będzie kosztować?

-postawicie po piwie,hej!

Byłem w szoku jak szybko i dokładnie zazbroili i zalali.

Koszt żaden.I tak zostało jeszcze kilka prętów zbrojeniowych i resztka betonu z gruchy.

• 3 weeks później...

My tez sie wahalismy, beda betonowe z drewnianymi stopniami. Argumenty takie jak powyzej.

U mnie bedzie salon z jadalnia w ksztalcie prostokąta podzielony schodami, moim zdaniem nie beda wygladac ciezko.

Poza tym za schody drewniane, ktore mnie by sie podobaly musialabym zaplacic krocie, a byle jakie drewniane tylko by mnie wkurzaly przez lata.

I jeszcze jedno - zbyt duzo drewna we wnetrzach psuje jego urok (tj drewna), przynajmniej dla mnie. Ja lubie wnetrza z drewnianymi podlogami i drewnianymi akcentami.