Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planuje wyposazyc nowy OGROD :) prosze o pomoc

Recommended Posts

Witam bardzo prosze o pomoc.mam kilka pytan a moja wiedza o sprzecie ogrodowym jest bardzo mala a planuje zakupy.......

1.Czy glebogryzarka o mocy 5.5 KM bedzie bedzie tylko do przekopania ponownego miekkiej juz przekopywanej kiedys ziemi..czy tez bez problemow poradzi sobie z przekopaniem ubitej ziemi zarosnietej trawa .zaniedbanej........ i czy 2000zl wystarczy na zakup

2.Planuje zakup Pilarki spalinowej i nie wiem jaka wybrac czy 3.2 KM czy wystarczy 2.6 KM... nie bedzie sluzyc do ciecia duzych pni .wielkich debow i lesnych drzew 10 h na dzien...głownie w sadownictwie do drzew o np max obwodzie 100cm.....np 2 godziny pracy na dzien..

3..Czy nozyce spalinowe do zywoplotu o mocy 1.1 KM beda wystarczajace do pracy na duzych dlugosciach i wysokich zywoplotach

4.Czy kosa spalinowa o mocy 1.1 KM bedzie wystarczajaca do koszenia terenu o pow okolo 15 arow...

5...Czy warto kupic kosiarke.. tzn czy wystarczy do strzyzenia bez problemowego... STIGA TURBO 47 S COMBI o mocy 5.5 KM .. 3 funkcje....do trawnika 10-15 arow.............

Dziekuje wszystkim za udzielenie odpowiedzi.

Mam glebogryzarkę właśnie 5,5 KM i doskonale radzi sobie również w "trudnych" warunkach, po prostu jeśli teren jest twardy, to trzeba przejechać po nim kilka razy. Kupowana wczesną wiosną, z górnozaworowym silnikiem Briggs&Stratton, Sterkins, kosztowała coś ponad 2 tys. Sprawiła się wyśmienicie. Ale myślę że w cenie do 2 tys da się coś znaleźć z silnikiem 5,5 KM.

Co do pilarek i innych takich się nie wypowiem, na razie nie mam doświadczenia, ani żadnego żywopłotu do cięcia.

Pozdrawiam

Sebastian