Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzika róża z nasionek

Recommended Posts

renjul,

Ma to uzasadnienie gdy chcesz wyhodować kilkaset roślin w krótkim czasie.

Ostatnio spróbowałem i po roku mam ze dwadzieścia roślinek właśnie takich ok 1m wys. Musisz się uzbroić w cierpliwość, bo nasiona wschodzą czasami bardo długo, niektóre nawet w następnym roku.

No właśnie skąd zdobyć nasiona dzikiej róży , czy można kupić , czy trzeba zbierać jesienią?Chciałbym sobie założć plantacje tej róży a póżniej przesadzić ją wzdłuż ogrodzenia mojego stawu.I czy nasiona muszą być suszone ,czy po wyłuskaniu sadzić prosto do ziemi?

No właśnie skąd zdobyć nasiona dzikiej róży , czy można kupić , czy trzeba zbierać jesienią?Chciałbym sobie założć plantacje tej róży a póżniej przesadzić ją wzdłuż ogrodzenia mojego stawu.I czy nasiona muszą być suszone ,czy po wyłuskaniu sadzić prosto do ziemi?

Mozna kupic , (do nasion dolacza instrukcje)

http://www.dendrona.com.pl/index.php5?Search=r%F3%BFa

Spojrz na nazwy lacinskie i bedziesz juz wiedziec co znaczy canina , rugosa , multiflora.

• 8 months później...

Podciągam temat.

Czy dałoby radę rozmnożyć dziką róże z pędów? Stosując ukorzeniacz? Mama z powodzeniem rozmnaża "normalne" róże rosnące w ogródku, ale czy dałoby radę z dziką różą?

I ile lat trzeba czekać na krzaczek "metrowej" wyusokości jeśli by ją wysiewać?

Czy takie nasionka z allegro nie sa "podejrzane"? Można nabyć w szkółkach?

Ola

ja chcę żywopłot z róży

nie trzeba go strasznie przycinać, ptaszki w nim pomieszkują, dzemek można zrobić .....

ale chyba brak mi cierpliwości na nasionka

pójdę w pola i na miedzach będę kradła :oops: te małe co odbijają z boku(podobno kradzione lepiej rośnie :wink: )

Są tacy, co wiedzą..

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=541

Dodam tylko, że % ukorzenienia zależy od gatunku, a nawet odmiany. Niektóre lepiej wychodzą z sadzonek zielnych, niektóre zdrewniałych. Trzeba próbować. A pomarszczoną to najprościej z sadzonek korzeniowych- to niewiele trudniej, niż perz.

Wystarczy pogrzebać w ziemi wokół krzewu. Róża pomarszczona rozmnaża się z odrostów korzeniowych. Te korzenie (przypominające kłącza) rosną płytko i zakończone są rosnącym do góry pędem. Odciąć, posadzić- i tyle. Urośnie nawet na gołym piachu, rośnie na wydmach nadmorskich.

A z nasionkami to bym się nie bawił. Proces stratyfikacji jest długi. To na skalę produkcyjną.

Można też (teraz- przemarznięte nie będą, bo zimy nie było) naciąć zdrewniałych sadzonek. Z pomarszczonej to trudno- może jest coś bardziej kłujące?. Tniemy patyki tak 20-25 cm, pamiętać, którym końcem do gory! :D , dołujemy w wilgotnym piachu i niech tak do wiosny leżą. Na wiosnę wtykamy (zielonym do góry) a przedtem usuwamy oczka, zostawiając 2 najwyższe. I tylko one mają wystawać z podłoża.

• 2 weeks później...
Wystarczy pogrzebać w ziemi wokół krzewu. Róża pomarszczona rozmnaża się z odrostów korzeniowych. Te korzenie (przypominające kłącza) rosną płytko i zakończone są rosnącym do góry pędem. Odciąć, posadzić- i tyle. Urośnie nawet na gołym piachu, rośnie na wydmach nadmorskich.
Tak "zdobędę" parę sadzonek od teściów, ale że mają tylko jedną młodą róże, więc nie chcę im jej za bardzo uszczuplić :lol: to spróbuje resztę ukorzenić

Można też (teraz- przemarznięte nie będą, bo zimy nie było) naciąć zdrewniałych sadzonek. Z pomarszczonej to trudno- może jest coś bardziej kłujące?. Tniemy patyki tak 20-25 cm, pamiętać, którym końcem do gory!
, Czy dobrze rozumiem ,że jeszcze teraz mogę wyjść przed blok i naciąć sobie gałazek wsadzić do wiadra z piachem na balkonie i czekam do wiosny? Acha rzeczywiście ni widziałam niczego bardziej kłujacego :lol: :o Wymyśliłam sobie właśnie że warto je posadzić pod każdym oknem w domu parterowym. żaden złodziej nie wejdzie :lol: :lol: :lol: :lol:

• 3 weeks później...
Można też (teraz- przemarznięte nie będą, bo zimy nie było) naciąć zdrewniałych sadzonek. Z pomarszczonej to trudno- może jest coś bardziej kłujące?. Tniemy patyki tak 20-25 cm, pamiętać, którym końcem do gory! :D , dołujemy w wilgotnym piachu i niech tak do wiosny leżą. Na wiosnę wtykamy (zielonym do góry) a przedtem usuwamy oczka, zostawiając 2 najwyższe. I tylko one mają wystawać z podłoża.

Toć napisałem. Łopatologicznie :D