Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BROTJE - problem z piecem i serwisem (BIMs Plus)

kasiaR

Recommended Posts

Sprawa nie aktualna ... poradziłem sobie sam. Całą zime się uczyłem i dopieszczałem, w najzimniejszym miesiącu "lutym" wziął mi najmniej gazu :D W sumie wyszło bardzo ładnie bo na dom z poddaszem 230m2 po podłodze zużyłem 1400m3 gazu przez 12 miesięcy, licze że w następne 12 miesięcy będzie mniej :)

To się rozumie, zapewne diabeł tkwił w automatyce i dostrojeniu układu. Jest to już całkiem przyzwoity wynik, ale można lepiej, jeszcze trochę kociołek dostrój do układu - parametryzacja, przede wszystkim automatyka i przepływy przez instalację. Mam osiągi na dobrych kondensatach przy nowych budynkach na podobnych powierzchniach (podłoga temp 20-21, odczucie 22-23) na poziomie 900-1100 m3/rok. Więc masz jeszcze o co walczyć.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten kocioł tak ma jest kilka nie dopracowanych elementów i podzespołów, ale można go tanio kupić więc się wszystko wyrównuje. wg mojej teorii każdy kocioł kosztuje tyle samo, tani potem nadrabia w awariach wymienianymi częściami, dochodzi tylko dla uatrakcyjnienia sobie zycia kilka problemów. Drogi w zakupie potem jest tani w eksploatacji no i jest tzw. nudny spokój.

wybór należy do Ciebie

• 1 year później...

Ponieważ m,in, na tym forum więcej jest pozytywnych niż negatywnych opinii o Broetje kupiłem w grudniu 2012 temu piec kondensacyjny

Broetje 28E.

Wytrzymał bez problemów przez dwa lata i dwa miesiące.

Wtedy zaczęła szwankować pompa c.o. (Grundfos) specjalna, z regulowaną prędkością pracy…

Jestem po wizycie technika, który proponuje mi wymianę pompy wraz z elektroniką do niej dołączoną, oraz elementami montażowymi, bo … taki komplet jest w cenniku..

To tak jakby sprzedawać drążek zmiany biegów razem ze skrzynią biegów.

Ponieważ pracuję w UOKiK poczekam na dokończenie tej naprawy i ewentualnie zapytam się oficjalnie firmęBroetje jak to się robi w Polsce,,,

• 4 weeks później...

Może być niestandardowa. Kuzynowi właśnie strzeliła pompa w kotle Brotje. Jakaś wydumka. 1100 zł netto:jawdrop: 3 miesiące po skończeniu gwarancji... Brotje/Bims oczywiście nie ma zamiaru partycypować choćby częściowo w kosztach czy udzielić jakiegoś dobrego rabatu na część zamienną. Totalna zlewka. Skończy sie chyba na dorobieniu podejścia i zakupie jakiegoś Grundfosa za 400 zł.

A ja zaliczkowałem już Brotje :bash::bash::bash: