michcioizi 10.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 witam dzisiaj byłem na budowie i zobaczyłem że mam 3-5 szt krokwi poskręcanych ,a dzis mi własnie więźbe robili . Czy cos sie dzieje złego w takim przypadku ???( no oprócz wizualnego widoku że nie za ładnie to wygląda ) poradzcie co sie z takim czyms robi - moi gorale powiedzieli ze sie nic nie dzieje złego bo drewno pracuje co wy na to mam dom parterowy a więźby wogole nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.05.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 a czym poskręcane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 10.05.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Są dwie szkoły wykorzystywania drewna:- na wilgotno (klasyczna, łatwiejsza)- na sucho (nowoczesna, wymagająca precyzji) Nic złego nie dzieje się dopóki robią to mistrzowie w swoim fachu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 10.05.2007 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 do 37 czy mozesz rozszerzyć swoja mysl bo nie za bardzo łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.05.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 witam dzisiaj byłem na budowie i zobaczyłem że mam 3-5 szt krokwi poskręcanych ,a dzis mi własnie więźbe robili . Czy cos sie dzieje złego w takim przypadku ???( no oprócz wizualnego widoku że nie za ładnie to wygląda ) poradzcie co sie z takim czyms robi - moi gorale powiedzieli ze sie nic nie dzieje złego bo drewno pracuje co wy na to mam dom parterowy a więźby wogole nie będzie widać "Nie trza" było pakować mokrego drewna na więźbę albo szybko zmontować i stężyć dodatkowo jeśli mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.05.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 witam dzisiaj byłem na budowie i zobaczyłem że mam 3-5 szt krokwi poskręcanych ,a dzis mi własnie więźbe robili . Czy cos sie dzieje złego w takim przypadku ???( no oprócz wizualnego widoku że nie za ładnie to wygląda ) poradzcie co sie z takim czyms robi - moi gorale powiedzieli ze sie nic nie dzieje złego bo drewno pracuje co wy na to mam dom parterowy a więźby wogole nie będzie widać "Nie trza" było pakować mokrego drewna na więźbę albo szybko zmontować i stężyć dodatkowo jeśli mokra. aleś mądry ... nie trza było - ale juz jest u mnie tez skręciło 2 krokwie - zrobilismy opaskę przekroju krokwi z długim mocnym pretem i siłą 2 ludzi została wmiare naprstowana, dobita , przybita i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 10.05.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 nie za bardzo łapieCoś czuję, że właśnie załapałeś, ale nie ufasz sobie. Ale jeśli naprawdę nie łapiesz to, po zachęcie, wyjaśnię ci przez e-pocztę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 10.05.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 A może ktoś napisze co zrobić by nie skręciło krokwii.Przyjeżdża więźba zaimpregnowana zanurzeniowo (może nawet jeszcze ocieka impregnat) i . . . . . . . . co ? Ma poleżeć jakiś czas? Ile ..... Jak ....... pod przykryciem? itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 A może ktoś napisze co zrobić by nie skręciło krokwii. Przyjeżdża więźba zaimpregnowana zanurzeniowo (może nawet jeszcze ocieka impregnat) i . . . . . . . . co ? Zamontować, ołacić i położyć dachówkę. Pod jej ciężarem się nie poskręca. U mnie tak było i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 11.05.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 u mnie więźba świerkowa leżała 2 miesiące na placu.Przywieźli w piątek wieczorem. W sobotę rano uszykowałem miejsce pod więźbę (wypoziomowane) a następnie kładłem na przekładkach. Przekładki były w poziomie i w pionie. Nastepnie to wszystko było skręcone drutem w czterech miejscach natomiast od góry połozylismy papę i przycisneliśmy bloczkami i paletami. Ot i udało się tylko jedna krokiew 7*14 się pokręciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 11.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dekarze będą mieli więcej roboty i być może przy robieniu stelażu pod płyty GK więcej namęczysz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.05.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 poskręciły Ci się na placu czy już po zamontowaniu? Jak na górze to się nie martw u mnie jest kilka krzywych - przybito do nich normalnie kontrłaty jak do wszystkich - tego faktycznie nie widać później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 11.05.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Widac widać zależy jak pada światło. Przy niskim słońcu widać dokładnie krzywe odstające partie dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 11.05.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Bardzo czesto buduje suchym poskrecanym drewnem .To lepszy material niz mokra wiezba z ktorej kapia soki .Nie bojcie sie skreconego drewna , z takiego drewna buduje sie piekne prosciutkie wiezby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts