Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty, Beton B20

Recommended Posts

Witam

Nie dawno wykonywali my fundamenty na budowie. Beton B20 zamówili my w pewnej betoniarni(taki jak zalecany w projekcie domku z zamieszkałym poddaszem, bez piwnicy . Wszystko zostało wykonane, beton dojrzewał. Po 4 tygodniach wg normy wykonaliśmy badanie tego betonu w pewnym akredytowanym laboratorium(ponieważ mieliśmy zastrzeżenia do niego, bardzo jasny co się nie powinno zdarzyć dla tej I klasy cementu, beton teź łatwo można było skruszyć młotkiem).

Wyniki nas zadziwiły(wszystko wykonane wg nowej normy europejskiej), mianowicie ( 8 próbek) wytrzymałość ich wyniosła od 10,9 do 13,8 MPa. Powiedzieli nam że ten beton nie spełnia normy nawet co do betonu B15. Dodam że próbki były o wy iarach walca 10cm x 10cm, ale powiedzieli nam, że wszystko zostało przeliczone komputerowo co do próbek o normowych wymiarach Czy taki beton o tej wytrzymałości (10-14Mpa) zda egzamin dla naszego domku??.

Dodam że w WuZetce napisali że cement do wody C/W=0,65, cement portlandzki klasy I. Konsystencja K-3, o kruszywie nic nie pisali, dodali superplastyfikator także. Beton nie ma spękań, pielęgnowany był prawidłowo.

Dziękuje za każdą odpowiedź(fachową)

Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuje!!

Czytam z przerażeniem... jacy zachłanni są ludzie !? :evil: :evil: Nie dość,że materiały poszybowały w górę, interes im się kręci jak złoto to jeszcze im mało!!

Reagować trzeba koniecznie! Masz potwierdzenie w badaniach. Jeżeli nawet z domem nic się nie będzie działo...to zapłaciłeś przecież za beton I klasy!

Powodzenia!

My startujemy na przyszły rok...ale z takimimateriałami to nie wiem czy w ogóle... :roll:

na argument, że się zapłaciło za beton I klasy (cokolwiek by to znaczyło)

a dostało się w okolicach B 12,5 odpowiedzą, że oddadzą różnicę w kasie

a czy coś się stanie czy nie to nie nam decydować tylko rzeczoznawcy bo na podstawie jego opinii można dochodzić swoich praw co doradzam

Czytam z przerażeniem... jacy zachłanni są ludzie !? :evil: :evil: Nie dość,że materiały poszybowały w górę, interes im się kręci jak złoto to jeszcze im mało!!

Reagować trzeba koniecznie! Masz potwierdzenie w badaniach. Jeżeli nawet z domem nic się nie będzie działo...to zapłaciłeś przecież za beton I klasy!

Powodzenia!

My startujemy na przyszły rok...ale z takimimateriałami to nie wiem czy w ogóle... :roll:

Mam świadectwo badania zgodne z normami. Wiem ze betoniarnia z tego łatwo nie wyjdzie. Ale nie chodzi też aż tak o kasę, a pracę włożoną w wykonanie, a także CZAS!!!!.

I JAK W POLSCE MA BYĆ SPRAWIEDLIWE?? KAŻDY KOMBINUJE,NIE DOŚĆ ŻE ZARABIA DOBRZE TAKA BETONIARNIA TO JESZCZE OSZUKUJE BO IM MAŁO. JESZCZE DŁUGO MENTALNOŚĆ W POLSCE SIĘ NIE ZMIENI..

na argument, że się zapłaciło za beton I klasy (cokolwiek by to znaczyło)

a dostało się w okolicach B 12,5 odpowiedzą, że oddadzą różnicę w kasie

a czy coś się stanie czy nie to nie nam decydować tylko rzeczoznawcy bo na podstawie jego opinii można dochodzić swoich praw co doradzam

Nawet nie klasy B12,5, ponieważ 12,5MPa to jest minimum podczas badania Wytrzymałości. Aby beton był B12,5 to musi mieć wytrzymke powyżej 12,5 wtedy jest zakwalifikowany do danej klasy. Wychodzi na to że ma B10.

Pozdrawiam!!, DZIĘKI ZA RADY

Mam świadectwo badania zgodne z normami. Wiem ze betoniarnia z tego łatwo nie wyjdzie. Ale nie chodzi też aż tak o kasę, a pracę włożoną w wykonanie, a także CZAS!!!!.

Rozebranie fundamentu to skomplikowana zabawa. Postrasz ich że za całość roboty zapłacą. Będą się próbowali wywinąć to jasne ( i nie wiadomo czy im się nie uda). Wtedy (po ocenie rzeczoznawcy czy taki fundament może być a jeżeli może to betoniarnia nie musi o tym wiedzieć) zaproponuj im ustępstwa a ponieważ wiele betonu jeszcze będziesz potrzebował będziesz go miał za darmo. Na takie coś pewnie pójdą. Szarpnij ich ile wlezie.

Piszesz ze badanie próbek wykonałes po 4 tygodniach. Gdzie przechowywane były próbki? Jak rozumiem na budowie obok fundamntu?

Beton osiąga wytrzymałosc po 28 w temp +20 w ostatnim miesiacu w całej polsce (chyba) w nocy były ujemne temperatury to ma wpływ na wytrzymałosc betonu. W dzien tez +20 nie mamy.

Napisz kiedy były zalana fundamnty i w jakich temperaturach beton dojrzewał.

Piszesz ze badanie próbek wykonałes po 4 tygodniach. Gdzie przechowywane były próbki? Jak rozumiem na budowie obok fundamntu?

Beton osiąga wytrzymałosc po 28 w temp +20 w ostatnim miesiacu w całej polsce (chyba) w nocy były ujemne temperatury to ma wpływ na wytrzymałosc betonu. W dzien tez +20 nie mamy.

Napisz kiedy były zalana fundamnty i w jakich temperaturach beton dojżewał.

Co ten beton robił? :lol:

Napisz kiedy były zalana fundamnty i w jakich temperaturach beton dojżewał.

1.Próbki były wycinane z fundamentów po miesiącu. Przez 2 dni były suszone w laboratorium

2. Fundamenty były polewane prawidłowo!!

3. Temperatury nie były ujemne przez cały czas( 5 kwietnia wylane) , a tymbardziej w pierwszym tygodniu kiedy to beton najbardziej twardnieje( do 70 % słyszałem). Na noc gdzie był planowane przymrozki przykrywało się je snopkami, w muratorze wyczytałem.

4. Fundamenty były okryte folią przed utratą wilgoci.

5. Żaden ciężar przez okres 3 tygodni nie był na wylanym fundamencie

6. WAŻNE. Operator gruszki dolewał wody przy nas za co dostał opiernicz, dużo z tego sobie nie robiąc!!

a ile kosztował ten B-20 ?

cement I ? - to wcale nie jest lepszy cement do B-20, bo wtedy betonianie sami dodają pyły i tutaj jest pole do nadużyć....

na jakim kruszywie jest ten beton ?

brak cementu na rynku, może betoniarnia zakombinowała na wschodnim surowcu ?

Powodzenia!

I JAK W POLSCE MA BYĆ SPRAWIEDLIWE?? KAŻDY KOMBINUJE,NIE DOŚĆ ŻE ZARABIA DOBRZE TAKA BETONIARNIA TO JESZCZE OSZUKUJE BO IM MAŁO. JESZCZE DŁUGO MENTALNOŚĆ W POLSCE SIĘ NIE ZMIENI..

Jesli chodzi o wytrzymałość to i B10 zwykle spełni swoją rolę - natomiast pojawia się inna kwestia - trwałość, taki beton absolutnie nie spełnia mimimum jakościowego, co niekoniecznie oznacza,że się po 5 latach rozsypie.

Forum tu Ci raczej nie pomoże - poszukaj specjalisty, rzeczzoanwcy z jakiejś polietechniki , niech to oceni a potem będzie wiadomo czy pozostwaić czy może wzmocnić albo ostatecznie usunąć, następnie sąd i sprawa , jakies 3 lata....

Gdyby te fundamenty jednak zabezpieczyć to raczej nie powinno być tragicznie a sądu bym nie odpuścił.

Niestety zbyt wiele nie można powiedzieć poprzez forum a już na pewno jednoznacznej odpowiedzi.

Już przez to kiedyś przeszedłem z firmą - 600 m2 20 cm posadzki do skucia i ponownego wykonania przez betoniarnię...

a ile kosztował ten B-20 ?

cement I ? - to wcale nie jest lepszy cement do B-20, bo wtedy betonianie sami dodają pyły i tutaj jest pole do nadużyć....

na jakim kruszywie jest ten beton ?

brak cementu na rynku, może betoniarnia zakombinowała na wschodnim surowcu ?

Niestety na WZ nie dostałem analizy kruszywa dobranego do mieszanki betonowej. Dodam że w przełamie żwiru, i pospółki za dużo też znowu nie ma co dziwne bo to te kruszywao powinno objętościowo przeważać??.

Dodam także, że nie dawno zakupiłem beton B15 w innej betoniarni, już z wyglądu był "lepszy", wizualnie jakby więcej kruszywa grubszego, o znacznie ciemniejszy. Już po kilku dniach było widać jego masywność.

mdzalewscy, dlaczego mają większe pole manewru w przypadku tego cemementu?,

Problemow ciąg dalszy. Po konsultacji z ekspertem z politechniki stwierdził on że beton się nie nadaje jakościowo na fundamenty. Gdyż sostosuje sie w praktyce wytrzymałość obliczeniową(dzieli sie przez 1,5 tą charakterysztyczna z wynikow lab.).

Właściciel betoniarni jest gotowy na wszystko. Chce abyśmy napisali jakąś umowę z nim.

Jak taka umowa ma wyglądać, co w niej ma się zawierać??

Dziś zostaną jeszcze poddane badaniu laboratoryjnemu fundamenty zalegające niżej, być może te będą mocniejsze(z innych gruszek były).

Czy napewno jakieś wzmocnienia nie mogą być zastosowane już??

Dziś zostaną jeszcze poddane badaniu laboratoryjnemu fundamenty zalegające niżej, być może te będą mocniejsze(z innych gruszek były).

Czy napewno jakieś wzmocnienia nie mogą być zastosowane już??

Po pierwsze to masz fundamenty czy ławy ?

-Jeśli ławy to te wylane potraktuj jako chudą podmórówkę a na nich zrób drugie ławy z betony B25 i zbrojone prętami fi=16, powinny spokojnie wytrzymać (oczywiście wszystko na koszt betoniarni). Minusem jest to że będziesz mieć dom o 30cm wyższy, ale to chyba nie problem.

-Jeśli ściany fundamentowe to chyba jedyne wyjście je pogrubić, ale zależy jak mocne masz ławy. Jak nic nie da sie zrobić to rozebrać.