marysiah 10.05.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam, mam pytanie do znających sie na zwyczajach moli.Wyhodowalam ich znaczną ilość w wełnie,z której chcę zrobić kołdrę.Mole wyfrunęły już z kokonów, a ja wyprałam wełnę w temperaturze ok.30 stC przed gręplowaniem.Czy ta temperatura zniszczyła też jajeczka o ile mole zdążyly je znieść? Zastanawiam się nad tym, bo jak zrobię kołdrę to mogą mi ją zjeść od środka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 11.05.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Nie znam się na ich zwyczajach, ale czytałam kiedyś, że mole giną w świetle słonecznym. Najszybciej, bo już po kilkunastu minutach, owady dorosłe. Nieco wytrzymalsze są larwy. 2-3 godziny operowania słońca przy temperaturze 20 st. C wystarczą, by zginęły jaja szkodnika, natomiast do zabicia najtrwalszych poczwarek potrzeba 5-6 godzin takiej kąpieli słonecznej. Życzę powodzenia w walce Ateraz coś dla humoru: "Mól ogląda mód żurnale i podziwia suknie, szale, pomrukując: Zobaczymy, co będziemy jeść tej zimy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts