Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie masz ogrzewanie?  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie masz ogrzewanie?

• gazowe
    • pradowe
    • wegiel/mialowe
    • drewnem
      0
    • olejowe
      0
    • inne

Recommended Posts

Witajcie

Budujemy domek okolo 90m2 - parter+ poddasze uzytkowe. Zastanawiam sie co byloby lepsze: kociol na mial/wegie czy moze 'zaryzykowac' i zalozyc ogrzewanie elektryczne ? 'Zaryzykowac' dlatego bo obawiam sie rzeczy ktorych nie widzialem-nie uzywalem chociaz z pol roku- i nie mam punktu oparcia. Dodam ze dom z suporeksu 24+ styropian 12cm (bedzie 15 cm). Jak moga sie ksztaltowac rachunki w najgorszym przypadku? I druga sprawa: Zlozylismy wniosek do energetyki o prad 10kW 3 fazy - czy to nie za malo?

Z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/78627-ogrzewanie-co-warto-wybrac-prad-wegiel-mial-ankieta/

jak chcesz dać 15 cm ocieplenia styropianem na ścianach daj o jak najlepszej termoizolacji ale i tak jak na mój gust to nieco za mało (jestem z tych co przesadzają :) ) a na dach przynajmniej 30 cm, dobre okna, oraz wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Wtedy nawet na konwektorach będziesz miał niskie rachunki za energię elektryczną.

Przyłącze prądu wziąłbym nieco większe wystarczające - sam mam 12kW i jest lekko za mało.

Rachunki za ten sezon (październik-marzec) to łącznie ~1600 zł, niestety nie miałem jeszcze osobnego licznika pod ogrzewanie. A domku nie mam wystarczająco "zatermosowanego". Domek kilka metrów większy niż twój.

A co do węgla (paliłem nim w poprzednim sezonie) - cieszę się że to się już skończyło - ciągłe dorzucanie do pieca, brud węgla, blee.. ;)

https://forum.murator.pl/topic/78627-ogrzewanie-co-warto-wybrac-prad-wegiel-mial-ankieta/#findComment-1773226

tak, 1600 na pol roku to nie wieele -no ale zimy tez nie bylo. 30 cm na dach? chyba troche przy duzo jak na moje oko-bede kladl welne 15-20cm. jakiej wielkosci konwektorek lub co innego wystarczy na pokoj 5x3 zeby bylo w sam raz? czy warto brac licznik dwutaryfowy? -wtedy przeciez w nocy jest taniej -ale w dzien drozej (2 godziny taniej) z tego co pamietam. Jakies inne rozwiazania ? A moze zalozyc normalne ogrzewanie -piecyk lub kominek i wspomagac sie pradem gdy potrzeba a nie jest zbyt zimno?
https://forum.murator.pl/topic/78627-ogrzewanie-co-warto-wybrac-prad-wegiel-mial-ankieta/#findComment-1773352

te 1600 zł to całość prądu - a mam sprzętu który chodzi non stop naprawdę sporo jak na domek (mała serwerownia).

Moje konwektorki kupiłem w castoramie po jakieś 60 zł sztuka - nie pamiętam dokładnie. Mają po 2 kW. Spokojnie da radę grzać pomieszczenie o wymiarach jakie podałeś. Bardzo dużo zależy od stopnia ocieplenia budynku.

Jak nie chcesz konwektorów - możesz zrobić normalną instalację (grzejniki, podłogówka) do tego akumulator ciepła np z grzałką co grzać będzie w drugiej taryfie. zamiast grzałki oczywiście możesz dać piec, czy co też ci się żywnie podoba :).

Co do ilości wełny na dach... ja jestem zwolennikiem pchania tam ile się da... :)

aby tylko termos zrobić. Potem, w trakcie eksploatacji takiego domu - bez względu na to czym grzejesz (gaz, prąd, węgiel, cokolwiek) bardzo mało wydajesz na energię do ogrzania/schładzania.

https://forum.murator.pl/topic/78627-ogrzewanie-co-warto-wybrac-prad-wegiel-mial-ankieta/#findComment-1773516