Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiśnia piłkowana

Recommended Posts

femme

a te u ciebie mają duże kwiaty? jak duże to są drzewa, długo kwitną, nie przemarzają?

zachwyciłam jak zobaczyłam, to było niewielkie drzewko z dużymi kwiatami podobnymi do tych różowych na pierwszym zdjęciu ale kolor był podobny do tych na drugim, pięęęęęęękne, może ktoś wie co to

Maja raczej duże kwiaty, a drzewa mają ok 4 m wysokości. Kwitną już od początku kwietnia do maja, dzisiaj jak patrzyłam to już mało kwiatów zostało, a na niektórych wogule. Nie jest całkiem wytrzymała na mróz. Kwiaty mogą mieć różne odcienie różu w zależności od odmiany.

Jeśli podobaja ci się tego typu drzewka to polecam jeszcze Migdałka trójklapowego i Kaline koralową odm. Sterile

Pozdrawiam

mam w swoim kilka wiśni: shirofugen, kanzan, amanogawę i kiku-shidare. u mnie nie przemarzają, choć rosną na dość otwartym terenie gdzie mocno wieje, ale temp. nie są mocno ujemne (zachodiopomorskie).

Wg mnie najładniejszą jest shirofugen i u mnie najlepiej wygląda. Kanzan - upodobały sobie mrówki i mszyce i praktycznie co roku dostaje w kość (kwiaty szybko schodzą, liście marnieją). Ogólnie to, całkiem ładne drzewa o luźnej koronie.

Kadra, rzeczywiscie, głóg pięknie kwitnie. Kupiłam w ubiegłym roku dość duże drzewko, już kwitło, ale przesuszyłam bryłę korzeniową w czasie upałów (wyjazd na urlop) i nie zdołałam uratować :(

http://kwiatki.friko.pl/zdjecia4/1/DSC06177.JPG

• 2 months później...
mam w swoim kilka wiśni: shirofugen, kanzan, amanogawę i kiku-shidare. u mnie nie przemarzają, choć rosną na dość otwartym terenie gdzie mocno wieje, ale temp. nie są mocno ujemne (zachodiopomorskie).

Wg mnie najładniejszą jest shirofugen i u mnie najlepiej wygląda. Kanzan - upodobały sobie mrówki i mszyce i praktycznie co roku dostaje w kość (kwiaty szybko schodzą, liście marnieją). Ogólnie to, całkiem ładne drzewa o luźnej koronie.

Czupurek możesz pokazać zdjęcia swojej Kiku-shidare-zakura

a może ktoś z Was ma wiśnię o zwisająch gałęziach

chyba prunus pendula się nazywa :oops:

będę wdzięczna za opinie i wasze zdjęcia

Pinus

trudny wybór, bo wszystkie są piękne, bardzo mi się podoba Kiku-shidare-zakura , u ciebie jest szczepiona na pniu? w szkółce widziałam szczepione, pień miał 1,5 m, dla mnie chyba za niska :-?

może wiesz na jak wysokim pniu kupić żeby drzewo po xlatach miało 2,5 -3m

czy kwitnie tak jak na tym obrazku takimi kępami :D czy jak to nazwać

http://images26.fotosik.pl/56/521bff52a17ab59dm.jpg

Pinus

trudny wybór, bo wszystkie są piękne, bardzo mi się podoba Kiku-shidare-zakura , u ciebie jest szczepiona na pniu? w szkółce widziałam szczepione, pień miał 1,5 m, dla mnie chyba za niska :-?

może wiesz na jak wysokim pniu kupić żeby drzewo po xlatach miało 2,5 -3m

czy kwitnie tak jak na tym obrazku takimi kępami :D czy jak to nazwać

http://images26.fotosik.pl/56/521bff52a17ab59dm.jpg

U mnie wiśnia piłkowana 'Kiku-shidare-zakura' jest zaszczepiona na pniu 2 metrowej wysokości i po 10 latach ma około 3 metrów, zaś gałęzie zwisają do ziemi.

Przyznam, że nie widziałem nigdy tak (zwartymi i dużymi pękami) kwitnacej 'Kiku-shidare-zakura' jak na załączonym przez Ciebie zdjęciu. Czy przedstawia ono na pewno tę odmiane :-? ?

..

• 1 year później...
  • 1 month później...